Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Πιο γρήγορος και από τον Καλάθη

Ο Πάτρικ Μπέβερλι είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στο Αμερικάνικο μπάσκετ και επιλέχθηκε στο Νο42 του ντραφτ. Πιο πάνω από τον Καλάθη σε προοπτική, πιο κάτω σε λεφτά, ακόμα μια συντονισμένη κίνηση των Αγγελόπουλων που επενδύουν στον Αμερικανό γκαρντ.
Τι έχει κάνει στη καριέρα του, ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα του Πάτρικ Μπέβερλι. Το όνομα του σε πρώτη ανάγνωση δεν λέει τίποτα. Σας το είχαμε γράψει εδώ και δύο μέρες και το τονίζαμε.
Τώρα, όμως, που ο Ολυμπιακός τον ανακοίνωσε, πάμε να σας αναλύσουμε τα σπουδαία στοιχεία αυτού του μεγάλου ταλέντου από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού.
Πρόκειται για έναν παίκτη με τεράστια προοπτική, τον οποίο οι Αγγελόπουλοι με συντονισμένες κινήσεις και χαμηλό κόστος έσπευσαν να "καπαρώσουν".
Ο νέος παίκτης του Θρύλου, θα έρθει την Πέμπτη στην Αθήνα, στη μία το μεσημέρι.
Πρώτα απ' όλα επιλέχθηκε στο Νο42 του φετινού ντραφτ του ΝΒΑ από τους πρωταθλητές Λος Άντζελες Λέικερς. Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Βέβαια τη μέρα του ντραφτ τον έστειλαν ανταλλαγή σε μια άλλη σπουδαία ομάδα του ΝΒΑ, τους Μαιάμι Χιτ που πλέον έχουν τα δικαιώματα του στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.
Ο Μπέβερλι έχει ύψος 1.85 αγωνίζεται κυρίως ως πλέι-μέικερ, αλλά έχει την ικανότητα να παίξει και σαν σούτινγκ γκαρντ. Του δίνει αυτή τη δυνατότητα, το γεγονός πως συνδυάζει τα πάντα. Είναι ταχύτατος, είναι καλός σουτέρ κι έχει φοβερά αθλητικά προσόντα, καθώς καρφώνει με χαρακτηριστική ευκολία. Επίσης είναι χαρακτηριστικό πως είναι εξαιρετικός ριμπάουντερ, όπως θα δείτε από τα νούμερα του στο κολέγιο, αλλά και την περσινή σεζόν στην Ουκρανία, οπού είχε επτά ριμπάουντ μέσο όρο. Στην επίθεση δεν έχει πρόβλημα, καθώς είναι ικανός τόσο στη διείσδυση, όσο και στο σουτ από την περιφέρεια. Είναι καλός χειριστής της μπάλας και κερδίζει εύκολα φάουλ, χάρη στην ικανότητα του να δημιουργεί φάσεις και να προκαλεί ρήγματα στις αντίπαλες άμυνες. Για όλους αυτούς τους λόγους οι Λέικερς τον επέλεξαν και μάλιστα τρεις θέσεις πιο πάνω από τον Νικ Καλάθη. Κι αν ο Παναθηναϊκός έδωσε ένα εκατομμύριο δολάρια στον Καλάθη, οι Αγγελόπουλοι έδωσαν το 1/4 για έναν παίκτη που στο ΝΒΑ χαίρει μεγαλύτερης εκτίμησης και είναι μάλιστα και πολύ καλύτερος του Καλάθη.
Θα πει κανείς κι αν είναι τόσο σούπερ γιατί δεν πήγε από τώρα να παίξει στο ΝΒΑ; Σωστό και γι' αυτό θα αναλύσουμε και τα μειονεκτήματα του. Όπως συμβαίνει με τους περισσότερους μαύρους Αμερικανούς, το πρόβλημα με τον Μπέβερλι δεν έχει να κάνει με τις αγωνιστικές του ικανότητες, αλλά με τις… ακαδημαϊκές του. Ενώ στο φημισμένο κολέγιο του Άρκανσο είχε κάνει δύο εξαιρετικές χρονιές, τη τρίτη δεν ήταν καλός στα μαθήματα του κι αναγκαστικά έφυγε από την ομάδα. Αντί να κάτσει ένα χρόνο εκτός μπάσκετ, προτίμησε να έρθει στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στο πρωτάθλημα της Ουκρανίας. Έπαιξε στη Ντρίπνο, με την οποία είχε μια πολύ καλή και παραγωγική σεζόν. Είναι χαρακτηριστικό πως αγωνίσθηκε σε 46 παιχνίδια, έχοντας 16,9 πόντους μέσο όρο, 7ριμπάουντ και 3,6 ασίστ!
Εντός του παρκέ το βασικό του μειονέκτημα είναι ότι δεν αφιερώνεται ολοκληρωτικά στο οργανωτικό κομμάτι και πολλές φορές λειτουργεί ως σκόρερ. Δηλαδή το χάρισμα που έχει στο σκοράρισμα, του γυρίζει ως μπούμερανγκ. Κάτι που είναι λογικό, αλλά στα 21 του χρόνια έχει ακόμα πολύ δουλειά να κάνει και είναι βέβαιο πως ο Γιαννάκης και το επιτελείο του θα τον βοηθήσουν. Επίσης ενώ έχει πολύ μακριά χέρια και είναι εξαιρετικά αθλητικός, δεν είναι ακόμα πολύ δυνατός. Χρειάζεται ενδυνάμωση και εδώ θα τον βοηθήσει πολύ ο γυμναστής της ομάδας Ανδρέας Γκατζούλης.
Εν κατακλείδι, ο Μπέβερλι είναι μια πολύ καλή κίνηση για το μέλλον, που όμως θα αποδώσει και τη φετινή σεζόν. Θα αγωνίζεται στην Ευρωλίγκα κι αν προκύψει κάποιο πρόβλημα με τον Τεόντοσιτς θα γίνει αλλαγή στην Α1 και θα αγωνίζεται κι εκεί. Αυτό, βέβαια, είναι ένα υποθετικό σενάριο. Ο Αμερικανός γκαρντ θα πλαισιώσει τον Ουέιφερ και τον Τσίλντρες, από τους οποίους έχει να μάθει πολλά. Με αυτόν το ρόστερ κλείνει, εκτός κι αν ο Άρης λογικευτεί και γίνει δουλειά με τον Παπανικολάου. Η ουσία είναι πως ακόμα και στο καλοκαίρι της σφιχτής οικονομικής πολιτικής, ένεκα της παγκόσμιας κρίσης, οι Αγγελόπουλοι αύξησαν το μπάτζετ και ο Ολυμπιακός πάλι έχει το μεγαλύτερο εκτός ΝΒΑ. Οι συνθήκες είναι ιδανικές για να έρθουν οι τίτλοι…

Δεν υπάρχουν σχόλια: