Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Περιορίστε τα λάθη σας κύριοι

Όταν αναγκάζεται μία ομάδα να κάνει μίνι-προετοιμασία δέκα ημερών ή δύο εβδομάδων κατά τη διάρκεια της περιόδου, για να διορθώσει λάθη και παραλείψεις του καλοκαιριού, είναι λογικό πως, μαζί με τα θετικά, θα υπάρξουν και αρνητικά γεγονότα. Δεν γίνεται να βελτιωθεί η φυσική κατάσταση μιας ομάδας, εν μέσω αγωνιστικών υποχρεώσεων χωρίς να υπάρξουν παρενέργειες. Είναι άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου. Πόσο μάλλον, όταν έχεις να κάνεις με μία ομάδα, όπως ο Ολυμπιακός, ο οποίος μέχρι τα μέσα της εβδομάδας έδινε μάχες σε τρία μέτωπα, έχοντας παιχνίδια ανά τρεις-τέσσερις ημέρες.
Το άσχημο είναι ότι σε μία πολύ κρίσιμη για την ομάδα περίοδο, ο Ολυμπιακός πληρώνει λάθη του καλοκαιριού (διοίκησης και προπονητή), αλλά και κάποια λάθη που έχουν γίνει τις τελευταίες δέκα ημέρες. Από τη μία είδαμε αμέσως την διακοπή του πρωταθλήματος στις 10 Οκτωβρίου, την ομάδα να βελτιώνει κάπως τη φυσική της κατάσταση, οι παίκτες να μη μένουν από δυνάμεις στο 65΄, αλλά να κυνηγούν τη νίκη μέχρι το τελευταίο λεπτό και να δικαιώνονται (βλέπε Σταντάρ Λιέγης και Εργοτέλη), όμως είδαμε και πράγματα που θα έπρεπε να έχουν αποφευχθεί.
Πρώτον, ο Ζίκο και οι συνεργάτες του, και ιδιαίτερα ο γυμναστής ο Μοράτσι Σαντάνα, αφού γνώριζαν σε τι κατάσταση βρίσκονται οι Ντιόγκο και Μαρέσκα (δηλαδή, αφού ήξεραν –από τις προπονήσεις- ότι νιώθουν ενοχλήσεις) δεν έπρεπε να ρισκάρουν τη συμμετοχή τους στα παιχνίδια με τον Αστέρα Τρίπολης και τον Πανσερραϊκό, αντίστοιχα.
Δεύτερον, ήταν λανθασμένη η επιλογή ο Ντουντού να εκτίσει την ποινή της τιμωρίας του στον αγώνα με τον Ατρόμητο. Το λογικό ήταν ο βραζιλιάνος να μην παίξει με τον Ηρακλή στο Φάληρο, κι όχι σε έναν εκτός έδρας αγώνα, σε μία έδρα, όπου ο Ολυμπιακός περνάει μεν, δύσκολα δε. Ελπίζουμε σήμερα ο Γκαλέτι και τα υπόλοιπα παιδιά να δείξουν χαρακτήρα, να πάρει η ομάδα τους τρεις βαθμούς και να πάει με καλή ψυχολογία στον αγώνα με τη Σταντάρ Λιέγης στο Βέλγιο.
Τρίτον, ναι μεν ο Ζίκο έχει ξεμείνει ο άνθρωπος από λύσεις, αφού έχει αναγκαστεί να επιστρατεύσει πιτσιρικάδες, προκειμένου να συμπληρωθεί η αποστολή για το Περιστέρι, ωστόσο, πρέπει κι εκείνος από την πλευρά του να παρατάξει ένα ορθολογικό σχήμα. Κι όχι να επιμείνει στο «Στολτίδης δεύτερο φορ» και « Όσκαρ αριστερό χαφ».
Οι τελευταίοι τραυματισμοί και η σημαντική απουσία παικτών είναι σίγουρο πως έχουν θορυβήσει τον Ζίκο, τόσο ενόψει του δύσκολου αγώνα με τη Σταντάρ Λιέγης, όσο και για το πλάνο που είχε στο μυαλό του για την προσεχή διακοπή του πρωταθλήματος ( 9-20 Νοεμβρίου). Στην οποία προβλέπεται εκ νέου μίνι-προετοιμασία, με το βάρος να πέφτει πάλι στη φυσική κατάσταση.
Επιβάλλεται, όμως, να διαφοροποιηθεί το πρόγραμμα των προπονήσεων, καθώς στις 21 Νοεμβρίου η ομάδα παίζει στα Γιάννενα με τον ΠΑΣ για το πρωτάθλημα, στις 24 στην Ολλανδία με την Άλκμααρ για την 5η αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ και στις 29 υποδέχεται στο Καραϊσκάκη τον πολυμετοχικό. Και σε αυτό το διάστημα η ομάδα πρέπει να παρουσιαστεί πάνοπλη. Δεν επιτρέπεται η παραμικρή απώλεια, το παραμικρό λάθος. Πρώτα απ΄ όλα όμως πρέπει να κοιτάξουμε το σήμερα. Οι έμπειροι Γκαλέτι, Μέλμπεργκ, Στολτίδης, Λεντέσμα, Ζεβλάκοφ, Νικοπολίδης και Ραούλ Μπράβο πρέπει να πάρουν στις πλάτες τους την ομάδα στο Περιστέρι, ενώ ελπίζουμε ο Μήτρογλου να συνεχίσει το καλό σερί που έχει σκοράροντας και εναντίον του Ατρόμητου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: