Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Κορσικανός με ό,τι αυτό συνεπάγεται

Στην πατρίδα του Φρανσουά Μοντεστό λένε ότι για να δεχτούν έναν αυτοκράτορα θα έπρεπε και αυτός να είναι Κορσικανός. Τον βρήκαν στο πρόσωπο του Μέγα Ναπολέοντος. Ο νέος σέντερ μπακ του Ολυμπιακού κατάγεται από ένα μέρος όπου δεν δέχονται συμβιβασμούς.
Οπου οι κάτοικοί του παραμένουν ευέξαπτοι και περήφανοι και όπου δίπλα στη γαλλική σημαία κυματίζει η «τοπική». Το πρόσωπο ενός άνδρα με δεμένο μαντήλι στο κεφάλι και τη λέξη «lota» (αγώνας). Ενα μέρος όπου η αυτοδικία (βεντέτα) παραμένει έως και σήμερα σχεδόν νόμιμη. Ενα μέρος όπου το ένοπλο κίνημα για την αυτονομία είναι ακόμα ενεργό.
Ο Μοντεστό μεγάλωσε σε αυτό το μέρος. Ισως η καταγωγή του να διαμόρφωσε και τον χαρακτήρα του, όπως συνήθως συμβαίνει σε κλειστές και κυρίως σκληρές κοινωνίες, όπως είναι και η Κορσική. Ισως να διαμόρφωσε και τον ποδοσφαιρικό του χαρακτήρα, αφού δεν είναι τεχνίτης και γρήγορος, είναι όμως δυναμικός και πολλές φορές σκληρός.
Μεγάλωσε στην Μπαστιά και έπαιξε μπάλα στην τοπική ομάδα. Μάλιστα το ντεμπούτο του το πραγματοποίησε κόντρα στη Μονακό, από την οποία τον παίρνει ο Ολυμπιακός.
Ισως, εξαιτίας της καταγωγής του, να μην είναι τυχαίο ότι επόμενος μετά την Μπαστιά σταθμός στην καριέρα του ήταν η ομάδα επίσης ενός νησιού.
Η Κάλιαρι στη Σαρδηνία. Πήγε σε ηλικία 21 ετών και έχοντας μόλις 16 συμμετοχές στο γαλλικό πρωτάθλημα. Αυτό δεν τον εμπόδισε όχι μόνο να κάνει καριέρα, αλλά και να γίνει η «σημαία» του ιταλικού συλλόγου.
Το 2004 ήρθε η ώρα της επιστροφής. Οχι στην Κορσική, αλλά αντίθετα στο κοσμοπολίτικο Πριγκιπάτο και στη Μονακό. Το άκρως αντίθετο της Κορσικής και της Μπαστιά. Οπως στη Σαρδηνία «στέριωσε» και στον «βράχο».
Εξι χρόνια αγωνίστηκε στο «Λουί ΙΙ» μέχρι και φέτος. Πλέον ο 32χρονος κεντρικός αμυντικός αναζητά την επόμενη ποδοσφαιρική του Κορσική στον Πειραιά και τον Ολυμπιακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: