Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Θα δοκιμαστεί και "4" ο "Μπου"

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης προσπάθησε να τον κάνει κλασικό πεντάρι, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς τον βλέπει και σαν "4". Ο λόγος για τον τραυματία αυτόν τον καιρό Γιάννη Μπουρούση, ο οποίος φέτος θα παίζει και σαν πάουερ φόργουορντ, αλλά και σαν σέντερ φορ.
Το καλό σουτ του Καρδιτσιώτη ψηλού είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που βοηθούν τον Σέρβο προπονητή να του αναθέτει διπλό ρόλο. Επίσης ο Μπουρούσης ουδέποτε ήταν ο ψηλός που έκανε καριέρα λόγω της αποτελεσματικότητας στο post up παιχνίδι του, άλλα ήταν τα στοιχεία που τον έφεραν να συγκαταλέγεται στους κορυφαίους σέντερ στην Ευρώπη.
Φυσικά ένα σχήμα με "4" τον Μπουρούση και "5" το Νεστέροβιτς ενδεχομένως και να έπασχε από πλευράς ταχύτητας, όμως, σε ειδικές συνθήκες ο Ίβκοβιτς είναι διατεθειμένος να το δοκιμάσει κι αν πετύχει, γιατί όχι και να το καθιερώσει. Τι κερδίζει όμως, ο Ολυμπιακός με τον Μπουρούση στο "4";
Επιθετικά όπως αναφέρθηκε και πριν την αξιοποίηση του καλού περιφερειακού του σουτ, το οποίο αν μπει στο παιχνίδι του Ολυμπιακού ως τακτικό πλάνο και όχι ως ευκαιριακές φάσεις, ενδεχομένως να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τα τρίποντα ποσοστά του Έλληνα παίκτη. Πλεονέκτημα είναι επίσης το ότι ελάχιστες ομάδες στην Ευρώπη διαθέτουν τόσο ψηλά τεσσάρια, επομένως συχνά πυκνά ο Ολυμπιακός θα είναι στην ευχάριστη θέση να έχει μις - ματς κοντά στη ρακέτα.
Ο Μπουρούσης είναι καλός πασέρ κυρίως όταν βρίσκεται ψηλά στο γήπεδο και όχι τόσο από το low post (αν και από εκεί πασάρει σωστά). Αρνητικό στο επιθετικό κομμάτι του Ολυμπιακού όταν βρίσκεται ο Μπουρούσης στη θέση "4", είναι ότι οι "ερυθρόλευκοι" θα είναι ένα κλικ πιο αργοί στις κινήσεις τους και στο transition παιχνίδι τους αν και με τον Μπουρούση σε αυτή τη θέση θα έχουν πλέον δύο επιλογές για post up σε transition καταστάσεις.
Επίσης θα απουσιάζει η δημιουργία από τη θέση "4", αφού ο Γιάννης μπορεί να υποστηρίξει αυτή τη θέση, όχι όμως να βάλει τη μπάλα στο παρκέ και να φτιάξει δική του φάση (είναι ψηλό το παλικάρι)... Αμυντικά ο Ολυμπιακός με τον Μπουρούση στο "4" αποκτά το πλεονέκτημα να αλλάζει σε κάθε σκριν αντιπάλων μεταξύ του "4" και του "5". Δεν θα βρεθεί ποτέ με μις - ματς σε τέτοιες καταστάσεις.
Είναι αμφίβολο ωστόσο αν θα μπορεί να αντιμετωπίσει τα συχνά pop out των αντιπάλων πάουερ φόργουορντ αφού σαν "4" ίσως να μην είναι και ο πιο γρήγορος της Ευρωλίγκα. Το θέμα είναι ότι ο Ντούντα έχει στο μυαλό του την ιδέα να τον δοκιμάσει σαν "4" αν και εφόσον βεβαίως ο Ολυμπιακός δεν πραγματοποιήσει μία ακόμα μεταγραφή.
Αν γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να θεωρείτε σίγουρα πως θα αποκτηθεί παίκτης που θα παίζει στις θέσεις "4" και "5", παρά τα όσα γράφονται ακόμα και για σμολ φόργουορντ. Αν τελικά οι "ερυθρόλευκοι" αποκτήσουν αξιόπιστο "4", τότε ο Μπουρούσης μάλλον θα παραμείνει στο "5" και θα βγαίνει από το παρκέ όταν η ομάδα του θέλει περισσότερα ποσταρίσματα, καταστάσεις στις οποίες θα προτιμάται ο Ράντοσλαβ Νεστέροβιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: