Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Ο Ντούντα βλέπει Τσβέτκοβιτς

Για όσους παρακολουθούν μικρές εθνικές και τουρνουά εφήβων της Ευρωλίγκα, το όνομα του Αλεξάνταρ Τσβέτκοβιτς τους είναι οικείο. Ο 18χρονος (ύψους 1μ.85) γκαρντ του Ερυθρού Αστέρα είναι αυτή τη στιγμή ό,τι καλύτερο υπάρχει στη θέση του πλέι μέικερ σε αυτές τις ηλικίες και το όνομά του φαίνεται ότι απασχολεί έντονα τον Ντούσαν Ιβκοβιτς. Ο Ντούντα ξέρει καλά τον νεαρό παίκτη, ο οποίος αντιμετωπίζει απόψε (21.15, Eurosport2) τη Λιθουανία στον τελικό του Μουντομπάσκετ Νέων Ανδρών της Λετονίας (16,3π., 3,3ριμπ., 3,1ας.) και είναι πιθανό ο Ολυμπιακός να κινηθεί για την απόκτησή του, ώστε να κάνει μια σπουδαία επένδυση όπως ήταν αυτή του Μίλος Τεόντοσιτς το καλοκαίρι του 2007.
Ο Τσβέτκοβιτς είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό, όμως έχει ήδη αφήσει το στίγμα του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Εχει κερδίσει πολλά παράσημα, αγωνίζεται αδιάλειπτα στις μικρές εθνικές της Σερβίας, ενώ έχει κληθεί και σε διάφορα τουρνουά στις ΗΠΑ, όντας ένας από τους παίκτες που παρακολουθούν στενά οι σκάουτερ των ομάδων του ΝΒΑ. Βαδίζει στα χνάρια του Μίλος Τεόντοσιτς, ο οποίος έκανε θραύση στα Ευρωπάσκετ Παίδων, Εφήβων και Νέων Ανδρών, όμως είναι διαφορετικού στυλ παίκτης.
Κοιτάζει περισσότερο την επίθεση, είναι διεισδυτικός, αλλά έχει και αξιοπρεπέστατο περιφερειακό σουτ. Είναι εξαιρετικά οικονομικός, αποφεύγει το ρίσκο και κάνει ελάχιστα λάθη, ενώ παρά το φαινομενικά αδύναμο κορμί του, είναι εκρηκτικός και ασταμάτητος στο ένας εναντίον ενός. Ξέρει τα βασικά του μπάσκετ όπως κάθε Σέρβος, όμως μπορεί να κάνει σπουδαία καριέρα, διότι είναι οξυδερκής και άριστος χειριστής της μπάλας. Κι αν πει κανείς ότι όλα αυτά ακούγονται κάπως υπερβολικά, ας κοιτάξει τους αριθμούς του.
Πριν καν ενηλικιωθεί, ήταν ο δεύτερος πλέι μέικερ του Ερυθρού Αστέρα, έχοντας μάλιστα 17 λεπτά και 7,5 πόντους ανά παιχνίδι! Οχι κι άσχημα για έναν παίκτη που κολύμπησε από νωρίς στα βαθιά. Αποκορύφωμα της μέχρι στιγμής πορείας του ήταν η κατάκτηση του Youth Tournament της Ευρωλίγκα στο Βελιγράδι, όταν ο Ερυθρός Αστέρας νίκησε με 102-93 τη Ζελέζνικ.
Σε ένα εκπληκτικό ματς ανάμεσα στις δυο καλύτερες εφηβικές ομάδες της Ευρώπης, ο Τσβέτκοβιτς αγωνίστηκε 40 λεπτά, σκόραρε 35 πόντους (10/14δίπ., 2/5τρ., 9/9βολ.), κατέβασε εννέα ριμπάουντ, μοίρασε οκτώ ασίστ και δεν έκανε ούτε ένα λάθος! Αγγιξε το τριπλ νταμπλ και είχε ranking 55. Ολοκλήρωσε το τουρνουά με μέσο όρο 29 πόντους, έξι ριμπάουντ, οκτώ ασίστ και 38.8 πόντους στο σύστημα αξιολόγησης. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αναλάβει ρόλο βασικού σε ομάδα όπως ο Ολυμπιακός, όμως ο Τσβέτκοβιτς έχει αυτό που αποκαλούν οι Αμερικανοί potential. Τρομερές δυνατότητες και ταλέντο για να γίνει σε λίγα χρόνια ένας σπουδαίος παίκτης.
Στο Λιμάνι έχουν τσεκάρει την περίπτωσή του και με τον Ιβκοβιτς στο τιμόνι, θα κινηθούν γιʼ αυτόν, ώστε να έχει συνέχεια η επένδυση που έκαναν το 2007 με τον Μίλος Τεόντοσιτς. Εστω κι αν ο Τσβέτκοβιτς είναι διαφορετικού στυλ παίκτης, έστω κι αν είναι ακόμη ένα project του Ερυθρού Αστέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: