Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Έτοιμος να αλώσει και την Πόλη!

Στο ξεκίνημα της χρονιάς κάποιος μπορεί να γέλαγε αν άκουγε ότι ο Ολυμπιακός θα έφτανε στο φάιναλ φορ! Και όμως! Ο Ολυμπιακός του Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο Ολυμπιακός της λιτότητας, ο Ολυμπιακός των νεαρών παικτών, το μεγάλο αουτσάιντερ της διοργάνωσης, πήγε κόντρα σε όλα τα προγνωστικά και θα δώσει το «παρών» στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας. Και δεν πρόκειται για θαύμα. Πρόκειται για την απλή αποτύπωση της πραγματικότητας. Ο Ολυμπιακός είναι η επιτομή της ΟΜΑΔΑΣ, σκορπίζοντας θύελλα ενθουσιασμού στους 10.000 και πλέον φίλους του που κατέκλυσαν κάθε γωνιά του ΣΕΦ.
Με τη νίκη του απέναντι στη Σιένα (76-69) έκανε το 3-1 στη σειρά και έγινε η 3η ομάδα που θα βρεθεί στη «Σινάν Ερντέμ Αρίνα» της Πόλης αντιμετωπίζοντας στον έναν ημιτελικό την Μπαρτσελόνα. Άραγε το ταξίδι των «ερυθρόλευκων» θα έχει και συνέχεια. Μέχρι τότε υπάρχει καιρός ακόμα.
Προς το παρόν αυτή η ομάδα αξίζει να πανηγυρίζει. Οι εικόνες που ακολούθησαν ης τελευταία κόρνας δεν μπορούν να περιγραφούν εύκολα. Ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος να κάνει νεύμα στον αδερφό του Γιώργο να κατέβει στο παρκέ, αμφότεροι να φιλούν τον πατέρα τους Κωνσταντίνο και στο τέλος να μπαίνουν στο παρκέ για να πανηγυρίσουν σαν μικρά παιδιά. Το ΣΕΦ έζησε μεγάλες στιγμές. Το παρκέ κατακλύστηκε από κόσμο και τα τραγούδια δεν είχαν τελειωμό. Για τον Ολυμπιακό, τους προέδρους, τον Πρίντεζη, ακόμα και για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού, την ώρα που στα μεγάφωνα έπαιζε το τραγούδι «Ciao raggazi, ciao» για τους... ηττημένους.
Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι οι Κάιλ Χάινς και Βασίλης Σπανούλης ήταν εκείνοι που πήραν απο το χέρι τον Ολυμπιακό στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα σημειώνοντας από 19 πόντους ο καθένας, ενώ στο τέλος πήραν πολλές βοήθειες και από τους Λο, Σλούκα και Πρίντεζη.
Το πάθος και η θέληση για τη νίκη φάνηκαν ξεκάθαρα στους παίκτες του Ολυμπιακού, οι οποίοι δεν το έβαλαν κάτω και ούτε απογοητεύτηκαν τη στιγμή που είδαν τη Σιένα να έχει τον έλεγχο του αγώνα μέχρι τα τελευταία λεπτά της τρίτης περιόδου. Μάλιστα εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο το μπόνους των βολών που είχαν (24/29) και με αυτόν τον τρόπο κάλυψαν την αστοχία στα τρίποντα (4/22). Βέβαια θα μπορούσαν να «καθαρίσουν» νωρίτερα τη νίκη αφού είχαν 17 επιθετικά ριμπάουντ και τα... μισά λάθη από τη Σιένα (7 έναντι 14).
Όταν λείπει ο Ντόρσεϊ...
Ο Ολυμπιακός απέκτησε τον Ντόρσεϊ με έναν και μοναδικό σκοπό. Να «δέσει» την άμυνα της ομάδας, να δώσει ενέργεια και να μπορεί να βάζει... απαγορευτικά στους αντίπαλους ψηλούς. Η απουσία του Αμερικανού φάνηκε και μάλιστα φάνηκε με το... παραπάνω. Αυτή τη φορά ο Ντέιβιντ Άντερσεν άρχισε να «αλωνίζει» στη ρακέτα των «ερυθρολεύκων» και να είναι ο κύριος εκφραστής της επίθεσης της Σιένα. Ο Χάινς, όσο και αν προσπαθούσε να τον ακολουθήσει και να γίνει «βδέλλα» πάνω του, ο Αυστραλός έβρισκε τρόπους για να στέλνει τη μπάλα στο καλάθι του Ολυμπιακού.
Αποτέλεσμα; Όσους πόντους είχε πετύχει η Σιένα στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα της Τετάρτης να τους έχει σημειώσει στο δεκάλεπτο του αγώνα! Πάλι καλά που η επίθεση των «ερυθρολεύκων» λειτούργησε καλά, με τον Χάινς να καλύπτει το αμυντικό του «κενό» δίνοντας λύσεις στο σκοράρισμα.
Το ίδιο και ο Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος είχε αφήσει στο παρελθόν τις μέτριες (έως κακές) εμφανίσεις του στη σειρά και με προσωπικές ενέργειες στο πρώτο ημίχρονο κράτησε τον Ολυμπιακό μέσα στο ματς (38-39).
Επιτέλους... άμυνα!
Οι παίκτες του Ολυμπιακού μπήκαν πολύ πιο αποφασισμένοι στο δεύτερο ημίχρονο με μοναδικό σκοπό να πάρουν το «μομέντουμ» του αγώνα και το προβάδισμα στο σκορ. Με τον Κάιλ Χάινς να... συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε στην επίθεση, οι «ερυθρόλευκοι» προσπαθούσαν να βρουν απαντήσεις στην Σιένα που διατηρούσε το προβάδισμα μέχρι το 29' με 55-50. Ουσιαστικά όλο το τρίτο δεκάλεπτο, το οποίο είναι και –θεωρητικά πάντα- το καλύτερο του Ολυμπιακού, πήγε... στράφι, αλλά από εκεί και πέρα ξεκίνησε η μεγάλη αντεπίθεση! Με ένα σερί 11-0 (!), με άμυνα ανάλογη αυτής του τρίτου ματς, η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς πήρε το προβάδισμα με 61-55 και έδειχνε να ελέγχει απόλυτα το ματς. Οι Λο, Άντιτς και Πρίντεζης έδιναν... ανάσες στον Χάινς και ελέγχοντας απόλυτα τα ριμπάουντ ο Ολυμπιακός πήρε την κατάσταση στα χέρια του. Οι παίκτες του Ίβκοβιτς φόρτωσαν με φάουλ τους αντίστοιχους της Σιενα και έπαιρναν από νωρίς το «μπόνους» των βολών απλοποιώντας ακόμα περισσότερο το έργο τους. Βέβαια σε αυτό έβαλαν το χεράκι τους και οι... διαιτητές που «σφύριξαν» έδρα, με τον Ολυμπιακό να σουτάρει 23 βολές στα μέσα της τελευταίας περιόδου έναντι... μίας της Σιένα.
Τα δεκάλεπτα: 21-21, 38-39, 54-55, 76-69
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ίβκοβιτς): Χάινς 19, Άντιτς 5(1), Σπανούλης 19(1), Κέσελ 3, Παπαδόπουλος, Πρίντεζης 8, Παπανικολάου 4, Μάντζαρης 3(1), Σλούκας 7(1), Λο 8.
ΣΙΕΝΑ (Πιανιτζάνι): ΜακΚάλεμπ 10(2), Ζήσης 15(2), Άντερσεν 15(1), Ρακόσεβιτς 11, Καραρέτο, Λαβρίνοβιτς 10, Ρες, Στόουνρουκ 3(1), Λεχτάλερ, Μος 5(1).

Δεν υπάρχουν σχόλια: