Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Από την γκρίνια στην αποθέωση

Η περίπτωση του είναι ιδιαίτερη απ’ όλες τις απόψεις. Είχε ταλέντο για να παίξει ακόμα και στο ΝΒΑ, μόνο που ουδέποτε είχε τη μεγάλη ανάγκη να επιβιώσει μέσα από το μπάσκετ. Κι αυτό διότι ο Πέρο Άντιτς μεγάλωσε σε μια εύπορη οικογένεια των Σκοπίων, γεγονός που τον έκανε να αντιμετωπίζει… χαλαρά αρκετές καταστάσεις. Ωστόσο ένα πράγμα είναι σίγουρο γύρω από αυτόν: Πως ποτέ  δεν «κρύβεται» τις κρίσιμες στιγμές και τόσο πέρσι στην Πόλη, όσο και φέτος στο Λονδίνο η συνδρομή του ήταν καθοριστική στην κατάκτηση της Ευρωλίγκας. Γι’ αυτό και ο κόσμος τον αποθέωσε στο πρώτο ματς με το Ρέθυμνο, όταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας λίγο πριν το τέλος της δεύτερης περιόδου τον απέσυρε στον πάγκο.
Γυμνάσιο στην Αμερική, «πανεπιστήμιο» στην Ελλάδα
Πριν αναφερθούμε στην εντυπωσιακή μεταστροφή της αγωνιστικής του εικόνας, πρέπει να τονίσουμε πως η οικονομική ευχέρεια της οικογένειας του τον βοήθησε να αποκτήσει σωστές αρχές ως παίκτης και ως άνθρωπος. Εξέλιξε τα βασικά του μπάσκετ παίζοντας σε Αμερικανικό γυμνάσιο και μόλις στα 19 του χρόνια ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ. Απέκτησε πολύτιμες εμπειρίες δίπλα σε σπουδαίους ψηλούς όπως ο Ντικούδης, ο Μπιλμπά, ο Κακιούζης, ο Νίτσεβιτς και ο Μπετς, αλλά δεν είχε την απαιτούμενη εξέλιξη. Η ζωή της Αθήνας τον «κέρδισε» και δεν δούλεψε τόσο σκληρά όσο θα έπρεπε.
Από την στιγμή, όμως, που έφυγε από την Ελλάδα κι άφησε τα «R n B» κλαμπ στα οποία πήγαινε μαζί με τον «μέντορα» του Άντι Μπετς, έγινε ένας αξιόπιστος ψηλός. Παράλληλα μόλις στα 26 του χρόνια έγινε για πρώτη φορά πατέρας και μέχρι σήμερα που πλέον έχει αποκτήσει και δεύτερο γιο είναι ένας άψογος οικογενειάρχης.
Υπέρβαρος και γκρινιάρης
Πέρσι ο Ντούσαν Ίβκοβιτς τον απέκτησε στη διάρκεια του Ευρωμπάσκετ, αφού συν τοις άλλοις είχαν και τον ίδιο ατζέντη (Μίσκο Ραζνιάτοβιτς). Ο Άντιτς βοήθησε πολύ στην σούπερ πετυχημένη σεζόν του 2012, αλλά φέτος υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Μπαρτζώκα έκανε… νερά στο μεγαλύτερο διάστημα της περιόδου. Παρουσιάστηκε υπέρβαρος, το μυαλό του ήταν στα Σκόπια και στην εγκυμονούσα σύζυγο του, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που η γκρίνια του γινόταν εμφανώς αντιληπτή.
Προϊούσης της περιόδου, απαλλάχθηκε από τα περιττά κιλά, ο ερχομός του δεύτερου γιού του ανέβασε την ψυχολογία του και τον τελευταίο μήνα «πετάει»! Μια ματιά στην εντυπωσιακή βελτίωση του πίσω από τα 6,75 είναι ενδεικτική.
Εντυπωσιακή βελτίωση
Στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκας, ο Πέρο τα είχε «σπάσει», σουτάροντας με το αποκαρδιωτικό 20%. Στο ΤΟΡ-16 πήγε στο 29,8% και στα επτά τελευταία παιχνίδια έχει το εξαιρετικό 41,6%! Στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ, οι 13 πόντοι του και η εξαιρετική του άμυνα, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην άνετη επικράτηση, ενώ στον τελικό το (πολύ δύσκολο) τρίποντο στο τέλος της επίθεσης στη δεύτερη περίοδο, έδωσε το έναυσμα για την αντεπίθεση μετά το αρχικό 10-27 της Ρεάλ.
Πλέον η αυτοπεποίθηση του είναι σε άλλο επίπεδο, κάτι που φάνηκε και στον πρώτο ημιτελικό με το Ρέθυμνο. Πέρασε στο παρκέ στη δεύτερη περίοδο με το σκορ στο 16-14, πέτυχε δύο τρίποντο, έπαιξε εξαιρετική άμυνα κι όταν ο Μπαρτζώκας τον αντικατέστησε με τον Πρίντεζη, η διαφορά είχε εκτοξευθεί στο 39-20.
Ως αποτέλεσμα οι φίλαθλοι φώναξαν ρυθμικά το όνομα του, επιβραβεύοντας όχι μόνο την παρουσία του στο συγκεκριμένο ματς, αλλά συνολικά την προσφορά του στη διάρκεια του τελευταίου δίμηνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: