Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Το λιοντάρι της Παραγουάης

Στα 30 του χρόνια πλέον ο Νέλσον Βαλντέζ έχει ζήσει το όνειρο της ζωής του, έχει γίνει σύμβολο για πολλά παιδιά στην πατρίδα του, έχει παίξει σε σπουδαίες ευρωπαϊκές ομάδες και κορυφαία πρωταθλήματα και ετοιμάζεται για τη νέα πρόκληση της καριέρας του που λέγεται Ολυμπιακός. Μια πορεία μαγική που θα ζήλευε κάθε ποδοσφαιριστής, με τον Νέλσον Βαλντέζ να μπαίνει στη λίστα των κορυφαίων που έχουν φορέσει την ερυθρόλευκη φανέλα και να ετοιμάζεται να το αποδείξει και μέσα στο γήπεδο.
Πώς όμως έφτασε ο πιτσιρικάς Νέλσον από την Κααγκουάθου της Παραγουάης στα σαλόνια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου; Ποια είναι η ιστορία του νεαρού Λατινοαμερικάνου που πέρασε μόλις στα 17 του χρόνια τον Ατλαντικό με όνειρα και ελπίδες αλλά και τεράστιες δυσκολίες; Οπως για τους περισσότερους Λατινοαμερικάνους το ποδόσφαιρο αποτέλεσε και για τον Νέλσον Βαλντέζ τη σανίδα σωτηρίας. Κάτω από τα όρια της φτώχειας η οικογένεια δεν μπορούσε να του προσφέρει κάτι παραπάνω από αγάπη και στοργή, με την μπάλα να είναι η διέξοδός του και ο σκοπός της ζωής του. Το ταλέντο του άλλωστε ξεχώριζε από τα παιδικά του χρόνια, με τον Βαλντέζ να συμπεριφέρεται από πιτσιρικάς ως επαγγελματίας, ξυπνώντας στις 5 το πρωί για να κάνει τζόκινγκ και γύρους στο γήπεδο της γειτονιάς του ώστε στη συνέχεια να μπορεί να πάει στο σχολείο. Μέσα από το ποδόσφαιρο έγινε δυνατός και μπόρεσε να παίξει στην Ατλέτικο Τεμπετάρι έχοντας 22 συμμετοχές και 11 γκολ. Μια περίοδο της ζωής του που δεν ξεχνά ποτέ, όπως ο ίδιος άλλωστε έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις που έχει δώσει. «Τα πράγματα δεν ήταν εύκολα, αναγκάστηκα να μείνω άστεγος και να κοιμάμαι πολλές μέρες κάτω από τις εξέδρες του γηπέδου. Αλλά χάρη σε αυτήν την εμπειρία, σήμερα έχω την ευκαιρία να είμαι πιο δυνατός» έχει πει ο Βαλντέζ που στα 17 του χρόνια πήγε στη Γερμανία για να δοκιμαστεί στα τμήματα υποδομής της Βέρντερ.
Από το 2001 έως και το 2005 έκανε πράγματα και θαύματα με τη δεύτερη ομάδα της Βέρντερ παίζοντας ενδιάμεσα και με την πρώτη ομάδα με επιτυχία μέχρι το 2006 έχοντας συνολικά 113 συμμετοχές, 30 γκολ και 14 ασίστ! Το άλμα στην καριέρα του είχε γίνει, με τη μεταγραφή του στην Ντόρτμουντ να είναι το επιστέγασμα και μια 4ετία που εδραίωσε το όνομά του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αλλά και στην εθνική Παραγουάης στην οποία έγινε βασικό και αναντικατάστατο μέλος έχοντας φτάσει πλέον τις 66 συμμετοχές με 12 γκολ.
Το λιοντάρι της ΠαραγουάηςΜε την Ντόρτμουντ είχε 126 συμμετοχές, 18 γκολ και 20 ασίστ και το 2010 πήγε στην Πριμέρα και τη Χέρκουλες παίζοντας σε 25 παιχνίδια (8 γκολ, 3 ασίστ) και παίρνοντας στη συνέχεια μεταγραφή στη Ρούμπιν Καζάν όπου βρέθηκε και αντίπαλος με τον Ολυμπιακός στους «32» του Γιουρόπα. Στα δύο χρόνια που έπαιξε στη Ρωσία είχε 31 συμμετοχές και 7 γκολ, ενώ πέρσι βρέθηκε παρέα με τον Βαλβέρδε στη Βαλένθια όπου ξεχώρισε με την απόδοσή του με 40 συμμετοχές και 9 γκολ. Δεν έμεινε στη Βαλένθια γιατί απλά ο Τζούκιτς δεν τον ήθελε και έτσι πήγε στα πετροδόλαρα της Αλ Τζαζίρα. Η συνέχεια στο χορτάρι του «Γ. Καραϊσκάκης» για το λιοντάρι της Παραγουάης...
ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΞΕΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΠΑΟ ΚΑΙ ΠΑΟΚ
Ο νεοαποκτηθείς επιθετικός του Ολυμπιακού Νέλσον Βαλντές έχει πολλές παραστάσεις από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και σε αυτήν την περιπλάνησή του έτυχε να κοντραριστεί και με ελληνικές ομάδες. Ετσι προτού καν ντεμπουτάρει στη Super League έχει προλάβει να ανοίξει λογαριασμό σκοραρίσματος απέναντι στον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ.
Πρώτα βρέθηκε στον δρόμο του το «τριφύλλι». Ηταν η σεζόν 2005-06, όταν ο Παραγουανός επιθετικός αγωνίστηκε και στις δύο αναμετρήσεις της Βέρντερ Βρέμης απέναντι στους «πράσινους» στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Αρχικά ηττήθηκε 2-1 στο ΟΑΚΑ στις 27 Σεπτεμβρίου, αλλά στις 7 Δεκεμβρίου πέτυχε δύο γκολ στο επιβλητικό 5-1 των Γερμανών.
Εξι χρόνια αργότερα προέκυψε και το συναπάντημα με τον ΠΑΟΚ ως παίκτης της Ρούμπιν Καζάν στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Εμεινε... άκαπνος στο 2-2 επί ρωσικού εδάφους στις 29 Σεπτεμβρίου 2011, αλλά έδρασε στο 1-1 της Τούμπας στις 15 Δεκεμβρίου.
Ο Μίτσελ είναι ένας τζέντλεμαν των γηπέδων και το δείχνει σε κάθε ευκαιρία. Στο τέλος του αγώνα του Ολυμπιακού με τον Ατρόμητο σημειώθηκε σοβαρό επεισόδιο μεταξύ του Μανιάτη και του Ιγκλέσιας. Ο πρώτος που έσπευσε να τους χωρίσει για να αποφευχθούν τα χειρότερα ήταν ο Ισπανός προπονητής. Οι κοκορομαχίες δεν οδηγούν πουθενά και ο Μίτσελ ηρέμησε τον ποδοσφαιριστή του, ο οποίος είχε αψιμαχίες με τον Αργεντινό μέσο και στη διάρκεια του αγώνα. Κι όταν ένας ποδοσφαιριστής είναι εκνευρισμένος δεν μπορεί να προσφέρει όσα μπορεί...
Εντονος προβληματισμός επικρατεί στην ΕΠΟ για τις επιθέσεις που έχουν δεχτεί παράγοντες και στελέχη του ποδοσφαίρου από την αρχή της περιόδου. Την περασμένη Παρασκευή ο Γιάννης Τσαχειλίδης πρόλαβε και ξέφυγε από δύο «φουσκωτούς» που του είχαν στήσει καρτέρι κάτω από το σπίτι του, ενώ χθες τα ξημερώματα άγνωστοι κατέστρεψαν με αιχμηρό αντικείμενο τα λάστιχα στο ΙΧ τόσο του προέδρου της ΕΠΣ Καρδίτσας, Μανώλη Παλάσκα, όσο και του μέλους της Επιτροπής Διαιτησίας της τοπικής ένωσης Θωμά Σκούρα που είναι και παρατηρητής διαιτησίας τρίτης κατηγορίας της ΕΠΟ.
Είναι μάλιστα η δεύτερη φορά φέτος που άγνωστοι προκαλούν ζημιές στο αυτοκίνητο του Παλάσκα. Το ΙΧ του είχε υποστεί ζημιές και πριν από έναν μήνα, αλλά τότε ο φίλα προσκείμενος παράγοντας στη διοίκηση Σαρρή δεν είχε δώσει σημασία. Προφανώς εκτίμησε ότι ήταν ένα τυχαίο περιστατικό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: