Κυριακή 31 Μαΐου 2015

«Να μάθουν τη φιλοσοφία του Ολυμπιακού»

Στη μεγάλη επιτυχία της ομάδας Κ17 του Ολυμπιακού, μίλησε ο Δημήτρης Μαυρογενίδης... Ο τεχνικός των «ερυθρόλευκων», ο οποίος με σκληρή δουλειά κατέκτησε με τους ποδοσφαιριστές του τον τίτλο, αναφέρθηκε σε πολλά πράγματα, μεταξύ αυτών και στην εξαιρετική δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες του Ολυμπιακού. Μάλιστα, εστίασε και στο γεγονός, πόσο πολύ βοηθάει ένα πρωτάθλημα στα τμήματα υποδομής, μιας και μέσα απ’ αυτές τις επιτυχίες οι νεαροί ποδοσφαιριστές μαθαίνουν να κάνουν πρωταθλητισμό και να γίνονται επαγγελματίες.
Αναλυτικά όσα δήλωσε:
-Για το αν είναι πιο εύκολο να είσαι ποδοσφαιριστής ή προπονητής στις ακαδημίες:
«Εκατό φορές πιο εύκολο είναι να είσαι ποδοσφαιριστής. Σαν προπονητής και εδικά σε αυτές τις ηλικίες είναι και η προσπάθεια που κάνεις με την ψυχή τους, τα όνειρα τους και να τους έχει προσηλωμένους στους στόχους τους. Το αγαπάω πολύ και θέλω να βοηθήσω τα παιδιά. Η επιλογή που υπάρχει είναι να βρίσκονται στις ακαδημίες παιδιά που έχουν περάσει από τον Ολυμπιακό και ξέρουν την φιλοσοφία της ομάδας και να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά. Πρέπει να φτάσει ο καιρός να βρεθούν στην πρώτη ομάδα παιδιά από τις ακαδημίες».
-Για το τι ελπίδες έχουν τα παιδιά:
«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη. Πρώτα το ταλέντο. Το αν είναι αθλητής υψηλού επιπέδου. Στον Ολυμπιακό θέλουμε να βοηθήσουμε και να φτιάξουμε ποδοσφαιριστές επιπέδου Champions League. Μετά έχει να κάνει με τον ίδιο ποδοσφαιριστή, αν απογοητεύεται. Οι εξωγενείς προάγοντες, αν επηρεάζονται από τους γονείς τους μάνατζερ. Άλλα παιδιά όταν φτάνουν στην πρώτη ομάδα επαναπαύονται και είναι μόνο η αρχή αυτό. Η τύχη και οι καταστάσεις σε άλλες ομάδες ευνόησαν κάποια παιδιά να πάρουν την ευκαιρία τους στον Ολυμπιακό. Ευτυχώς δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα, αλλά κάνει και την δουλειά μας ακόμη πιο δύσκολη».
-Για το πως βρίσκουν ταλαντούχους ποδοσφαιριστές:
«Στο δικό μου ρόστερ από τα 28-29 παιδιά οι μισοί είναι πολλά χρόνια στην Αθήνα. Οι υπόλοιποι έχουν έρθει από όλη την Ελλάδα. Στο ρόστερ μου υπάρχουν γύρω στα 12 παιδιά που είναι από την επαρχία. Ο Ολυμπιακός θεωρώ ότι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ομάδες του εξωτερικού. Η καθημερινότητα μας έχει να κάνει με το πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά, με ψυχολόγους, με διατροφολόγους. Η διοίκηση φτιάχνει συνεχώς καινούργια πράγματα, γήπεδα και άλλοι χώροι που θα βοηθηθούν αυτά τα παιδιά».
-Για το αν το πρωτάθλημα των υποδομών βοηθάει τα νέα παιδιά:
«Το πρωτάθλημα βοηθάει πολύ, γιατί μπαίνουν σε μία διαδικασία επαγγελματική. Με κανονικά παιχνίδια, ταξίδια, άγχος. Εκεί βλέπουμε αν αντέχουν κάποιοι αν μπορούν να πάρουν πάνω τους την ομάδα, αν υπάρχουν ηγέτες».
-Για το ποιος επηρεάζει πιο πολύ, ο μάνατζερ ή οι γονείς:
«Μετά από τόσο καιρό που είμαστε με τα παιδιά βλέπουμε στα μάτια τους αν τους προβληματίζει κάτι. Και οι γονείς και οι μάνατζερ θέλουν να βοηθήσουν, αλλά αυτός ο τρόπους δεν είναι ο σωστός. Τα παιδιά πρέπει να εμπιστευτούν τους συλλόγους τους και τους προπονητές τους».
-Για την σύγκριση της δικής του εποχής σε σχέση με αυτή που ζει ως προπονητής:
«Καμία σχέση. Εγώ ήμουν πιθανόν από τους τελευταίους που προλάβαμε τα ξερά γήπεδα. Εδώ όλη η δομή της προπόνησης ή ο προγραμματισμός ξέρει βήμα – βήμα. Στην προπόνηση την διατροφή. Είναι πάρα πολύ καλό, η εξέλιξη τα γήπεδα οι συνθήκες. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι τα παιδιά πλέον δεν είναι τόσο αγνά. Σκέφτονται που θα φτάσουν».
-Για το πώς αλλάζει η συμπεριφορά των νέων παικτών όταν αρχίζουν και μεγαλώνουν:
«Αλλάζουν οι συνθήκες. Γίνονται πιο σκληρά μπαίνει και ο οπαδισμός. Αυτά τα παιδιά είναι και συμπαίκτες στις εθνικές. Αλίμονο αν δίνουν το κακό παράδειγμα. Το θέμα είναι να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας τους. η ένδειξη του σεβασμού απέναντι στον αντίπαλο πρέπει να είναι πολύ ψηλά».
-Για το πρωτάθλημα και τον Ολυμπιακό:
«Νομίζω ότι γενικά το ελληνικό πρωτάθλημα δεν βοηθάει στην εξέλιξη που θέλουμε και εμείς στον Ολυμπιακό. Έχει πέσει το επίπεδο και φαίνεται στον Ολυμπιακό. Δεν του δίνει το κίνητρο και όταν έρχονται οι δυσκολίες στο Champions League δείχνει τις δυνατότητες του».
-Για την διαφορά στο ποδόσφαιρο της δικής του εποχής σε σχέση με το σύγχρονο:
«Πλέον το ποδόσφαιρο εξελίσσεται πολύ στο αθλητικό κομμάτι. Οι ποδοσφαιριστές γίνονται υπεραθλητές. Αν μία ομάδα έχει την φυσική της κατάσταση είναι στο υψηλό επίπεδο ξεχωρίζει. Έχει μπει η τεχνολογία. Η εξέλιξη μπορεί να μην βοηθάει το θέαμα, αλλά το αποτέλεσμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: