Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Ο πραγματικός κορμός του Ολυμπιακού

Η αποχώρηση του Σλούκα αποτελεί αναμφίβολα ένα πλήγμα για τον Ολυμπιακό σε ό,τι έχει να κάνει με την αγωνιστική του ραχοκοκκαλιά. Ο Έλληνας γκαρντ μαζί με τους Σπανούλη, Πρίντεζη και Μάντζαρη είχαν συμμετοχή σε όλες τις επιτυχίες της ομάδας του Πειραιά την τελευταία τετραετία, αλλά η επιλογή του να συμφωνήσει με την Φενέρ, μετέτρεψε την… τετράδα σε τριάδα.
Σε μια περίοδο που η Ελλάδα βιώνει τις πιο ζόρικες μέρες της σύγχρονης ιστορία της, που ακροβατεί μεταξύ ευρώ και δραχμής και κανείς δεν ξέρει τι θα ξημερώσει, ο Ολυμπιακός πρόσφερε σχεδόν 6 εκατομμύρια ευρώ (μεικτά) στον Σλούκα, ο οποίος προτίμησε να… μην σηκώνει τα τηλέφωνα.
Σε κάθε περίπτωση οι ερυθρόλευκοι το χρέος τους το έκαναν, τόσο με τον διεθνή άσο, όσο και με τον Ντάνστον. Όπως το είχαν κάνει και με τον προκάτοχο του Αμερικανού τον Χάινς, αλλά ο “βαρόνος” του ευρωπαϊκού μπάσκετ Ραζνάτοβιτς, που είχε σχέση και με τις τρεις υποθέσεις, τους παρέσυρε εκεί που ήθελε.
Αυτά έχει, όμως, ο επαγγελματικός αθλητισμός. Πρόκειται για μια ελεύθερη και ζωντανή αγορά, που κινείται συνεχώς, μεταφέροντας παίκτες, προπονητές κι ατζέντηδες από δω κι από κει. Το ζητούμενο για μια σοβαρή ομάδα είναι να ξέρει, να προσαρμόζεται και να είναι σε κάθε περίπτωση προετοιμασμένοι αντιμετωπίσει -και να ξεπεράσει- την οποιαδήποτε απώλεια.
Κι Ολυμπιακός δεν κοίταξε ποτέ πίσω. Σε σχέση με τη διετία Πόλης-Λονδίνου άλλαξε σε μεγάλο βαθμό, όπως ακριβώς είχε αλλάξει και πριν φτάσει στον διπλό θρίαμβο και όπως αναμενόμενα θα συνεχίζει να αλλάζει στο μέλλον. Και οι αιτίες, φυσικά, ποικίλουν…
Ο Παπανικολάου για παράδειγμα έφερε 1,5 εκατ. ευρώ στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ντιλ των τελευταίων ετών και ο Ολυμπιακός απέκτησε στη θέση του τους Λοτζέσκι-Παπαπέτρου. Ο Λο υπέγραψε, αλλά ο τραυματισμός του τον ανάγκασε να κόψει το μπάσκετ και η μη ανανέωση με Άντιτς ήτα επιλογή του προπονητή. Ο Περπέρογλου μετά από την περσινή κακή χρονιά επέλεξε μια καλύτερη πρόταση και τώρα βρίσκεται ήδη σε διαδικασία επιστροφής στον Πειραιά.
Οι διαφοροποιήσεις στα ρόστερ είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, ειδικά σε μια εποχή που ο Ολυμπιακός ούτε μπορεί, ούτε πρέπει να κοντράρει τα μπάτζετ των οικονομικά ισχυρών ομάδων. Εξαίρεση, όμως, αποτελεί το γεγονός ότι οι Πειραιώτες όχι μόνο διαχειρίστηκαν τις αποχωρήσεις σημαντικών παικτών τους, όχι μόνο τις ξεπέρασαν, αλλά κατάφεραν να ξαναφτάσουν ως την κορυφή της Ευρώπης. Για τρίτη φορά σε τέσσερα χρόνια και με τρεις διαφορετικούς προπονητές. Πού έχει ξαναγίνει κάτι παρόμοιο;
Αυτό δείχνει ότι η καραμέλα με τις ομάδες που δήθεν διαλύθηκαν είναι εντελώς άγευστη και διαψεύδεται από τα ίδια τα γεγονότα. Να ‘χαμε να λέγαμε, δηλαδή… Αν οι διαλυμένες ομάδες πάνε τελικό ευρωλίγκας και παίρνουν πρωτάθλημα με σκούπα, τότε αλίμονό μας!
Η πραγματικότητα για τον περιβόητο κορμό του Ολυμπιακού είναι άλλη κι ας ξεχνάμε πολλές φορές να αναφέρουμε όσα θεωρούμε αυτονόητα. Διότι εκτός από τους σημαιοφόρους εντός παρκέ, υπάρχουν και δύο “starters” που …παίζουν πολύ καλό μπάσκετ. Γιατί ακριβώς, ξέρουν μπάσκετ.
Ο Παναγιώτης και ο Γιώργος Αγγελόπουλος είναι… παίκτες με κλειστό συμβόλαιο στον Ολυμπιακό και αποτελούν την μοναδική εγγύηση σταθερότητας για το μέλλον της ομάδας. Ακόμη κι όταν ο Σπανούλης ή ο Πρίντεζης θα δώσουν τη θέση τους στην νέα γενιά, ακόμη κι όταν δεν θα υπάρχει κανείς άλλος από το ρόστερ της Πόλης, του Λονδίνου και της Μαδρίτης, εκείνοι θα έχουν ήδη κάνει τα κουμάντα τους.
Φυσικά, δεν μιλάμε για τα λεφτά που βάζουν τόσα χρόνια. Κι άλλοι έχουν χρήματα και μάλιστα διαθέτουν περισσότερα για τις ομάδες τους. Τη διαφορά την κάνει η γνώση τους για το αντικείμενο, το μεράκι για την ομάδα, η διορατικότητά τους και το μοντέλο που έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν. Ένα μοντέλο που δεν βασίζεται σε μια συγκεκριμένη φιλοσοφία και η επιτυχία του ο οποίου δεν βασίζεται στο αν ο κάθε Χάινς ή ο κάθε Σλούκας θα κάνουν τα κέφια του Μίσκο.
Να το δούμε κι αλλιώς; Ο Ολυμπιακός τον έχει ενισχύσει τον κορμό του. Διότι εκτός από τους τρεις “παλιούς” Έλληνες, κορμός πλέον είναι και ο Αγραβάνης με τον Παπαπέτρου, δύο εκκολαπτόμενες “κολώνες” της ομάδας. Κορμός είναι και ο Λοτζέσκι που ετοιμάζεται για τον τρίτο χρόνο του στο Λιμάνι και είναι ήδη απίστευτα δεμένος με τον Ολυμπιακό.
Αν σε αυτούς προστεθούν ο Περπέρογλου, ένας Ελληνας ακόμη (ή και… δύο) και δύο τρεις καλές επιλογές ξένων, σε συνδυασμό με την σιγουριά που αποπνέει (μετά και το 5-0 επί του Παναθηναϊκού) ο σούπερ επιτυχημένος Γιάννης Σφαιρόπουλος, οι ερυθρόλευκοι μάλλον θα βγουν πιο δυνατοί από το φετινό καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: