Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Ιντέγιε: Πύραυλος εδάφους-αέρος

Λόγω της χαλαρής νοοτροπίας ένας Αφρικανός ποδοσφαιριστής πάντοτε αποτελεί κίνηση με ρίσκο. Ο Ιντέγιε είναι από τα είκοσι χρόνια του στην Ευρώπη και σίγουρα οι παραστάσεις και ο τρόπος με τον οποίο ανέβηκε τα σκαλιά καταξίωσης στο ποδόσφαιρο της Γηραιάς Ηπείρου ελαττώνουν τις πιθανότητες να βγάλει παρενέργειες. Στην Αγγλία πιέστηκε και δεν μπόρεσε να σηκώσει το βάρος της μεταγραφής στη Γουέστ Μπρομ. Δεν πήγε στην Τσέλσι, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή την Άρσεναλ, όμως ο επιθετικός προσδιορισμός «η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου» δεν του επέτρεψε να έχει την ψυχική ισορροπία, ώστε ν΄ αποσβέσει τα χρήματά του. Στην ουκρανική Λίγκα με την Ντιναμό Κιέβου έκανε σπουδαία παιχνίδια, φτιάχνοντας όνομα.
Τα δεκατέσσερα εκατομμύρια ευρώ των «baggies» δεν δόθηκαν τυχαία, όμως ο Ιντέγιε άργησε να βρει πατήματα, έβγαλε μικροτραυματισμούς, δεν καθιερώθηκε στην ενδεκάδα κι ερχόμενος από τον πάγκο στις μισές συμμετοχές του η ψυχολογία δεν στάθηκε ικανή να τον βοηθήσει για να τα βγάλει πέρα στο καλύτερο Πρωτάθλημα του κόσμου. Όταν ο Τόνι Πιούλις ανέλαβε την Άλμπιον και το δύσκολο έργο να τη σώσει ήταν, μάλλον, αργά για να σώσει τη χρονιά προσωπικά ο Νιγηριανός! Βρήκε δίχτυα, ο πολύπειρος Άγγλος τεχνικός τον εμπιστεύτηκε περισσότερο και πάλι, όμως, σε μία ομάδα με αυτοσκοπό ν΄ αμύνεται σωστά και να καταστρέφει ποδόσφαιρο πώς μπορεί ένας επιθετικός να επιβιώσει;
Η προσθήκη του Ρονδόν, την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο, του πήρε τον τίτλο της ακριβότερης μεταγραφής στην ιστορία της WBA, αλλά και τις πιθανότητες να βρει ρόλο – έστω ημιβασικού – στο «Χόθορνς». Ο Μπεραΐνο δεν πουλήθηκε τελικά, οπότε όλοι μαζί στην επίθεση του αγγλικού κλαμπ δεν μπορούσαν να χωρέσουν. Η Τραμπζονσπόρ ενδιαφέρθηκε για τον παίκτη, ο οποίος δεν ήταν ευχαριστημένος στην Αγγλία και δεν τρελαινόταν στην ιδέα του δανεισμού. Με την πώλησή του στον Ολυμπιακό (αν και ποσά δεν έγιναν γνωστά επίσημα) η Γουέστ Μπρομ έχασε περίπου τα μισά χρήματα που διέθεσε πέρυσι, κάλυψε, πάντως, ένα ποσό από τα λεφτά που έδωσε για τον Ρονδόν. Ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσει ο Σίλβα να διαχειριστεί Ερνάνι, Ιντέγιε και τους προϋπάρχοντες είναι μία άλλη κουβέντα.
Τί μπορεί να πάρει, ατομικά, από τον Αφρικανό; Ταχύτητα, στοιχείο που πέρα από τη θέση του φορ δίνει την πολυτέλεια στον 26χρονο να προσφέρει και από τα φτερά. Κυρίως από τα δεξιά, διότι αυτό είναι το καλό του πόδι, όμως στην ανάγκη και την αριστερά δύναται να παίξει. Ο Ιντέγιε έχει και τα δύο πόδια στα τελειώματα, αλλά σπάνια σεντράρει με το αριστερό. Σουτάρει απ΄ όλες τις αποστάσεις, πλασάρει τεχνικά κι έχει την κεφαλιά ακόμη και στη διεκδίκηση με ψηλά στόπερ λόγω του αρκετά καλού άλματος που διαθέτει. Το μεγάλο του προσόν κι αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι η ταχύτητα στην εκτέλεση. Ο νέος παίκτης των «ερυθρόλευκων» δεν το πολυσκέφτεται. Μπορεί αυτό να επηρεάζει την ομαδικότητά του, μα τον καθιστά δις επικίνδυνο για τις αντίπαλες άμυνες. Αποφεύγει τις ντρίπλες, ειδικά στην αντίπαλη περιοχή, αφού δεν είναι και το δυνατό σημείο στο παιχνίδι του κι εκτελεί. Πολλές φορές και στην κίνηση, στοιχείο που τον οδηγεί στο να βγάζει εντυπωσιακές φάσεις. Ο Φινμπόγκασον θα έχει σημαντικό ανταγωνισμό, αν ο Σίλβα αποφασίσει να τοποθετήσει στη θέση του σέντερ φορ τον Ιντέγιε. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο… 

Δεν υπάρχουν σχόλια: