Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Τρία χρόνια πριν: Διαφορές και ομοιότητες

Ο Ολυμπιακός δίνει απόψε στη Μόσχα τον κρισιμότερο αγώνα του στην σεζόν ως τώρα! Με νίκη απέναντι στη Χίμκι κρατάει την τύχη στα χέρια του και ξέρει πως αν κερδίσει και την ΤΣΣΚΑ στο ΣΕΦ την επόμενη εβδομάδα, ολοκληρώνει την ανατροπή και είναι 100% στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας για 11η διαδοχική σεζόν. Αν χάσει; Περιμένει ένα δύσκολο και πολύ ευνοϊκό από την… τύχη συνδυασμό αποτελεσμάτων, έτσι ώστε με νίκη κόντρα στην ΤΣΣΚΑ να επιβιώσει με 7 νίκες, μέσω ισοβαθμιών. Πριν 3 χρόνια, στις 4 Απρίλη του 2013, οι κόκκινοι είχαν παίξει ένα άλλο πολύ κρίσιμο ματς, απέναντι στον ίδιο αντίπαλο με τον οποίο θα παλέψουν απόψε για την ζωή τους! Τότε…
Ήταν 4 Απριλίου του 2013 και έπεφτε η αυλαία του τοπ 16. Ο Ολυμπιακός στο πλαίσιο της 14ης και τελευταίας αγωνιστικής, υποδεχόταν στο ΣΕΦ την Χίμκι! Οι κόκκινοι είχαν ρεκόρ 8-5, όπως και η Μακάμπι, με την Μπαρτσελόνα να έχει εξασφαλίσει την πρωτιά του ομίλου και το πλεονέκτημα έδρας. Μια νίκη κάτω, με ρεκόρ 7-6 ήταν η Χίμκι, η Σιένα και η Κάχα Λαμποράλ! Με νίκη, η πρόκριση ήταν σίγουρη και μπορούσε να τερματίσει δεύτερος ή τρίτος στον όμιλό του. Υπήρχαν σενάρια για αυτά τα πλασαρίσματα και με ήττα, όπως γενικά υπήρχαν πάρα πολλά σενάρια, ανάλογα και με τον συνδυασμό αποτελεσμάτων στις άλλες συναντήσεις της τελευταίας αγωνιστικής. Στην εξίσωση υπήρχαν και σενάριο αποκλεισμού, με τον Ολυμπιακό να βγαίνει πέμπτος και να μένει εκτός! Το πιο ρεαλιστικό σενάριο που τον άφηνε εκτός πλέι οφ, ήταν να ηττηθεί από την Χίμκι με 4+ πόντους και την ίδια στιγμή να κέρδιζε η Μακάμπι την Μπαρτσελόνα και η Σιένα την Κάχα Λαμποράλ.
  Το καλύτερο σενάριο!
Τελικά, ο Ολυμπιακός νίκησε με 79-70, η Μπαρτσελόνα κέρδισε παράλληλα την Μακάμπι αν και οι Ισραηλινοί είχαν πιο ισχυρό κίνητρο και έτσι επικράτησε το καλό σενάριο. Με την ελληνική ομάδα να προκρίνεται ως δεύτερη, να αντιμετωπίζει την Εφές με πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ και τελικά να φτάνει ως το Backtoback και τον τίτλο στο φάιναλ φορ του Λονδίνου. Το ματς μόνο εύκολο δεν ήταν! Στο τέλος της τρίτης περιόδου το σκορ ήταν 60-57 και όλα μπορούσαν να συμβούν. Ήταν το βράδυ που ο Κώστας Παπανικολάου έβαλε 6/6 τρίποντα, 21 πόντους και είχε 37 στο σύστημα αξιολόγησης (ΕΔΩ μπορείτε να δείτε τις καλύτερες… τρίποντες βραδιές στην σύγχρονη ιστορία του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα) και οδήγησε την ομάδα του εκ του ασφαλούς στην πρόκριση, μαζί με τον Έισι Λο (10π,8ασ,4ριμπ) και τον Βασίλη Σπανούλη (15π, 5ασ).
Πιο πολλοί από τη Χίμκι!
Το ωραίο της υπόθεσης είναι πως από εκείνο το βράδυ πριν τρία χρόνια, αν κοιτάξουμε τα ρόστερ, θα δούμε πως ο Ολυμπιακός είχε 3 παίκτες στο ρόστερ που παίζουν ακόμα στην ομάδα (Σπανούλης, Πρίντεζης, Παπανικολάου που επέστρεψε πρόσφατα, ήταν τραυματίας ο Μάντζαρης) και η Χίμκι έχει 5 παίκτες! Τον Πολ Ντέιβις, τον Πέτερι Κόπονεν, τον Ιγκόρ Βιάλτσεφ, τον Σεργκέι Μόνια και τον Τζέιμς Όγκουστιν! Τον καλύτερο παίκτη της εκείνη την βραδιά (19π, 8ριμπ, 28 αξιολόγηση), τον ίδιο που πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ οι ερυθρόλευκοι απόψε! Τότε, ο Ολυμπιακός τα είχε καταφέρει, αλλά οι συνθήκες ήταν σίγουρα πιο εύκολες. Έπαιζε στην έδρα του και γνώριζε πως ακόμα και με ήττα, ήταν πολύ πιθανό να προκριθεί. Τώρα; Αγωνίζεται εκτός έδρας και ξέρει πως με ήττα, το πιο πιθανό σενάριο, είναι να μείνει εκτός οκτάδας για πρώτη φορά μετά το 2005.

Δεν υπάρχουν σχόλια: