Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Η διπλή ανάγνωση για Μπέντο

Αρχές Οκτώβρη και ο Ολυμπιακός οδεύει για το τρίτο ματς της χρονιάς! Το πρώτο το έχασε στο Μπερ Σεβά και ο Βίκτορ απολύθηκε, το δεύτερο το κέρδισε στην παράταση με την ψυχή στο στόμα με την Αρούκα στο Καραϊσκάκη και τώρα καλείται την Κυριακή στο «σπίτι» του να βάλει «στοπ» στις δύο συνεχόμενες ήττες από Λάρισα και ΑΠΟΕΛ και να βρει το «φάρμακο» απέναντι στην ΑΕΚ, σε ένα ντέρμπι με πολλές παραμέτρους για ευνόητους λόγους.
Βαθμολογικά άλλωστε ό,τι κι αν συμβεί είναι δεδομένο πως δεν θα κρίνει κάτι ουσιαστικά καθώς είμαστε μόλις στην 4η αγωνιστική. Από την άλλη βεβαίως μετά και την ήττα από τους Κύπριους ο Πάουλο Μπέντο είναι ξεκάθαρο πως «παίζει το κεφάλι του» στον «ερυθρόλευκο» πάγκο. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι από την αρχή της εβδομάδας, όπου τα ρεπορτάζ αναφέρουν πως ο Μπέντο βρίσκεται με την «πλάτη στον τοίχο», δεν υπήρξε η παραμικρή επίσημη ή ανεπίσημη θέση από την ΠΑΕ Ολυμπιακός. Οπως ακριβώς είχε συμβεί και πριν από τη ρεβάνς στο Ισραήλ με τον Βίκτορ. Και όπως και είναι ξεκάθαρο πως και πάλι το όνομα του Μαρίνου Ουζουνίδη είναι αυτό που ακούγεται πολύ έντονα για να αναλάβει τα ηνία της ομάδας σε περίπτωση ήττας στο ντέρμπι.
Το ζητούμενο βεβαίως και η διπλή ανάγνωση στο θέμα του Μπέντο είναι άλλο. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά την Κυριακή και ο Ολυμπιακός προχωρήσει σε απόλυση του Πορτογάλου, θα έχει πετύχει το παγκόσμιο ρεκόρ να έχει 4 προπονητές στους πρώτους 4 μήνες της σεζόν. Το ότι ο Μπέντο δεν έχει δείξει αυτά που ήθελαν έως τώρα στον Ολυμπιακό είναι ξεκάθαρο, όπως και το ότι δεν κρίνεται ξαφνικά για το ντέρμπι αλλά για μια σειρά πραγμάτων που δημιουργούν προβλήματα.
Η διοίκηση βεβαίως του Ολυμπιακού, και επί της ουσίας ο Μαρινάκης, καλείται να αποφασίσει αν πιστεύει πως ο Μπέντο είναι ικανός να βάλει τον Ολυμπιακό στη σωστή τροχιά για να σώσει τη χρονιά ή όχι. Και αυτό σίγουρα δεν εξαρτάται από ένα 90λεπτο απέναντι στην ΑΕΚ, όπως πλέον έχει εξελιχθεί η κατάσταση. Γιατί την Κυριακή, όχι μόνο για τον Μπέντο, αλλά και συνολικά για τον Ολυμπιακό, το ντέρμπι με την ΑΕΚ είναι το (νέο) ματς της χρονιάς, μέχρι το επόμενο. Οπως και αντίστροφα, αν στον Ολυμπιακό θεωρούν πως ο Μπέντο δεν μπορεί να πετύχει, η παραμονή του με νίκη επί της ΑΕΚ είναι πολύ πιθανό πως θα φέρει αργά ή γρήγορα και πάλι τα πράγματα στην τωρινή κατάσταση.
Δεν είναι μόνο η ΑΕΚ...
Το ντέρμπι με την ΑΕΚ, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα μετά τις ήττες από Λάρισα και ΑΠΟΕΛ, κρίνει πάρα πολλά στον Ολυμπιακό. Η ουσία όμως για τον Ολυμπιακό, που Οκτώβρη μήνα δεν έχει χάσει τίποτα ακόμη (εκτός βεβαίως από την καλοκαιρινή απώλεια του Τσάμπιονς Λιγκ), είναι πως ανεξαρτήτως αποτελέσματος την Κυριακή ακολουθεί ένα πρόγραμμα-φωτιά στο οποίο η ομάδα οφείλει να είναι προετοιμασμένη και σίγουρα προσηλωμένη σε αυτό. Με τον προπονητή να αμφισβητείται ξεκάθαρα και τους παίκτες να μη γνωρίζουν πώς θα πορευτεί η ομάδα, το πιο πιθανό είναι πως η ζημιά θα είναι σημαντική για τους Πειραιώτες. Μια ματιά στο πρόγραμμα μετά τη διακοπή αρκεί. Πανιώνιος εκτός, ΠΑΟΚ εντός, Ατρόμητος εκτός, ΠΑΟ εντός και ενδιάμεσα σε αυτά τα δύο ματς για το Γιουρόπα Λιγκ με την Αστάνα. Δύο ματς που μετά την προχθεσινή ήττα από τον ΑΠΟΕΛ έχουν πλέον πολύ μεγάλη σημασία για τους «ερυθρόλευκους», αν θέλουν να είναι σε θέση ισχύος για την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: