Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Οταν λείπει ο αρχηγός…

Ο Βασίλης Σπανούλης εκτός από το ταλέντο του σκοραρίσματος έχει το θετικό πως αξιοποιεί στον μέγιστο βαθμό και τους συμπαίκτες του στο παρκέ. Τόσο με το πικ εν ρολ παιχνίδι όσο με τις πάσες… διαβήτης του, ο αρχηγός του Ολυμπιακού έχει φτιάξει σχολή αθλητικών σέντερ που οφείλουν να του δίνουν μερίδιο από τα αυξημένα κασέ τους και τις μεταγραφές που έχουν κερδίσει χάρη σε αυτές.
Η Ιστορία το έχει δείξει εξάλλου από μόνη της και δεν χρειάζεται πια να μνημονεύουμε αυτούς που έφυγαν. Ας δούμε, λοιπόν, όσους είναι εδώ. Και -το σημαντικότερο όλων- να παρακολουθήσουμε εν τη απουσία του αρχηγού πώς λειτουργούν. Γιατί είναι εντελώς διαφορετική η εικόνα των Κεμ Μπιρτς και Νίκολα Μιλουτίνοφ όταν ο Σπανούλης βρίσκεται στο παρκέ.
 Ο ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΟΣ ΜΠΙΡΤΣ 
Εχουμε αρκετές φορές εξάρει τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται ο Κεμ Μπιρτς στον Ολυμπιακό. Ο Καναδός σέντερ είναι μια μηχανή συλλογής ριμπάουντ, ένας παίκτης που μπορεί να προστατέψει ιδανικά τη στεφάνη και παράλληλα να τελειώσει φάσεις με ένα του άγγιγμα από ένα επιθετικό του… σκουπίδι.
Από την άλλη, οι σέντερ είναι συνήθως παίκτες που περιμένουν τη δημιουργία του γκαρντ για να μπορούν να βρουν σκορ. Και όταν ο Βασίλης Σπανούλης λείπει, ο Καναδός μοιάζει να χάνει κάμποση από την ενέργειά του στην επίθεση. Ο λόγος είναι σαφής: Δεν είναι ο σέντερ που θα ποστάρει τον αντίπαλό του και θα τελειώσει μια φάση έπειτα από δική του προσπάθεια.
Στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, εκτός από το ματς-απ του Μπουρούση, ο Μπιρτς περιορίστηκε σε χρόνο συμμετοχής, καθώς δεν είχε τον τρόπο να γίνει πόλος έλξης στην επίθεση. Από τη στιγμή που η απουσία του Σπανούλη ως ένα σημείο… αναιρεί το πικ εν ρολ παιχνίδι του Ολυμπιακού, ο Καναδός μοιάζει δύσκολο να ακολουθήσει στην επίθεση. Βελτιώνεται διαρκώς στο ποστ, όμως χρειάζεται ακόμα δουλειά για να μπορέσει να σταθεί σε έδρες όπως το ΟΑΚΑ.
ΑΡΓΑ ΠΟΔΙΑ, ΟΜΩΣ ΣΚΟΡ ΟΥΣΙΑΣ 
Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ είναι ένας παίκτης που… λοιδορήθηκε το καλοκαίρι. Ο λόγος, βέβαια, ήταν τα αργά του πόδια, καθώς στο σύγχρονο μπάσκετ οι ψηλοί έχουν την αποστολή να βοηθούν σε κάθε αλληλοκάλυψη, ενώ και στην επίθεση δεν έδειχνε αξιόπιστος, αφού ήταν ένα βήμα πίσω σε εκτέλεση. Πλέον έχει ανεβάσει στροφές ο «Μίλου», κουμπώνει τέλεια σε ισοϋψείς ψηλούς και έχει ανεβάσει το επίπεδό του στο ποστ παιχνίδι αλλά και τα… dive του έπειτα από σκριν.
Το θετικό όμως στην περίπτωσή του είναι ότι πλέον διαθέτει κάτι που οι δύο ψηλοί του Ολυμπιακού δεν έχουν. Ωριμη σκέψη, δημιουργία για τον ίδιο και οξύτητα στο να πασάρει τέλεια την μπάλα όταν βλέπει τον ελεύθερο παίκτη.
Στο ματς με τον Παναθηναϊκό… ισοπέδωσε τον Μπουρούση και πάλι. Ο Σέρβος σέντερ, αν εξαιρέσει κανείς τη μονομαχία που έχασε από τον Σίνγκλετον, πέτυχε 11 πόντους, ενώ μάζεψε πέντε ριμπάουντ. Το κέρδος από την εμφάνισή του, όμως, ήταν πως λειτούργησε σωστά απόντος του Σπανούλη, δεν έψαξε μόνο την τροφοδότησή του (πέρα από μία ασίστ πάρε-βάλε του Μάντζαρη), ενώ μοίρασε και δύο ασίστ στους συμπαίκτες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: