Ο Χένρι Ονιεκούρου δεν είναι για πρώτη φορά στα «ερυθρόλευκα» ραντάρ. Ο Ολυμπιακός παρακολουθεί την περίπτωσή του από την πρώτη μέρα που πάτησε ο Πέδρο Μαρτίνς το πόδι του, στο προπονητικό κέντρο της ελληνικής ομάδας. Το καλοκαίρι του 2018, συγκεκριμένα, πριν παραχωρηθεί δανεικός στην Γαλατασαράι, ο Πορτογάλος τεχνικός είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τον διεθνή άσο. Από τότε, κάθε καλοκαίρι, η ομάδα του Πειραιά προσπαθεί με κάθε τρόπο να τον πείσει να πάρει το αεροπλάνο για την Ελλάδα. Έπειτα από μεγάλη προσπάθεια, επιτέλους, ο μεγάλος «πόθος» του Πορτογάλου κόουτς γίνεται πραγματικότητα. Μετά την περίπτωση του Πιερ Κούντε Μαλόνγκ, ο Ονιεκούρου είναι ακόμα μία περίπτωση που οι «ερυθρόλευκοι» κοιτούν αρκετό καιρό και εν τέλει, τον κάνουν δικό τους. Ο λόγος που είναι τόσο ψηλά για τα «φτερά», το όνομά του; Το γεγονός πως αγωνίζεται σε όλες τις θέσεις της επίθεσης και έχει αυτό ακριβώς, που ψάχνει ο Μαρτίνς. Η άρτια τεχνική του κατάρτιση, η ταχύτητα που έχει αλλά και το γεγονός πως είναι «μπουκαδόρος». Μαζί με όλα αυτά, έχει απίστευτες επιδόσεις στο σκοράρισμα (62 γκολ συνολικά μέχρι τώρα), κάτι που ψάχνει ο τεχνικός του Ολυμπιακού.
Ο Χένρι Ονιεκούρου θα ντυθεί (επιτέλους) στα «ερυθρόλευκα» και ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος προσθέσει στη μηχανή του ένα από τα κορυφαία ταλέντα που έβγαλε η Νιγηρία τα τελευταία χρόνια. Η εκτόξευση με την Εουπέν, οι συνεχής δανεισμοί και η αναζήτηση ενός ιδιαίτερου restart, για έναν ποδοσφαιριστή που έχει ζήσει τα… πάντα στα 24 του. Όπως κάθε παιδί που γεννιέται στις χώρες της Αφρικής, έτσι και ο Χένρι Ονιεκούρου είχε σκοπό να βρεθεί όσο πιο σύντομα, να βρεθεί στην Ευρώπη. Το απίστευτο της υπόθεσης, είναι πως ο Νιγηριανός άσος, δεν έπαιξε ποτέ σε ομάδα της χώρας του. Αντιθέτως, επιλέχθηκε από μικρή ηλικία από τις ακαδημίες της ASPIRE της Σενεγάλης. Εκεί έκανε και τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα μέχρι να γίνει αντιληπτός από την Εουπέν, το 2015. Το ταλέντο του ήταν εμφανή από την αρχή και τα χαρακτηριστικά του, είχαν ξεπεράσει τις προσδοκίες σε μεγάλο βαθμό. Η άμεση προσαρμογή του, συνδυάστηκε με το εκπληκτικό ταλέντο που είχε, με αποτέλεσμα μέσα σε δύο χρόνια, να εκτοξεύσει την τιμή του. Ο απολογισμός των 30 γκολ και των 10 ασίστ σε συνολικά 60 ματς, ήταν οι επιδόσεις που τον έκαναν γνωστό σε όλη την Ευρώπη. Ένα νέο «διαμάντι» από την Αφρική ήταν έτοιμο να λάμψει και το καλοκαίρι του 2017, αρκετοί σύλλογοι βρέθηκαν να δίνουν «μάχη» για την απόκτησή του. Εκείνη που έφτασε πιο κοντά από όλους, ήταν η Παρί Σεν Ζερμέν. Ο γαλλικός σύλλογος ήταν διατεθειμένος να δαπανήσει το ποσό που ζητούσαν οι Βέλγοι και όλες οι πλευρές ήταν έτοιμες να ολοκληρώσουν το μεγάλο deal. Είχαν μείνει λίγα 24ωρα από το μεγάλο ταξίδι του Νιγηριανού εξτρέμ στο Παρίσι, όμως εκεί, εμφανίστηκε κάτι που είναι πιο δυνατό από κάθε… συμφωνία. Η άποψη της μητέρας του.
«Μου είπε πως είμαι πολύ νέος και το ζητούμενο είναι να παίξω και να βελτιωθώ και όχι απλά να είμαι σε μία μεγάλη ομάδα. Το σκέφτηκα και είδα πως όντως έχει δίκιο. Έτσι κάλεσα τον ατζέντη μου και ζήτησα να ακυρωθεί η συμφωνία». Το προγραμματισμένο ταξίδι για την Γαλλία ακυρώθηκε και «κεφάλι» στην κούρσα πήρε ξεκάθαρα η Έβερτον, την οποία και εν τέλει επέλεξε! Γενικά, η σχέση που είχε με την μητέρα του, ήταν πολύ δυνατή. Ήταν το μεγάλο του στήριγμα σε όλα και ο θάνατός της, μέσα στο 2021, τον πίκρανε αρκετά. Το κενό που άφησε πίσω της, δεν μπορεί να καλυφθεί από τίποτα, παρά μόνο από την υπόσχεση που της έδωσε όταν ξεκίνησε το ποδόσφαιρο. Να πετυχαίνει σε ότι κάνει. Το πρόβλημα με την Έβερτον, ήταν η άδεια που χρειαζόταν για να αγωνιστεί. Ήταν αρκετά δύσκολο να πάρει το πράσινο «φως», τουλάχιστον σε πρώτη φάση, με αποτέλεσμα να παραχωρηθεί δανεικός στην Άντερλεχτ. Τα «ζαχαρωτά» πλήρωσαν τα οκτώ εκατ. ευρώ που ήθελε η Εουπέν και τον έδωσαν αμέσως για ένα χρόνο, με ενοίκιο ενός εκατομμυρίου. Τα 10 γκολ σε 28 συμμετοχές, άφησαν υποσχέσεις, όμως δεν ήταν αρκετά για να τον επαναφέρουν στο Νησί. Μόλις έληξε ο δανεισμός, παραχωρήθηκε εκ νέου στην Γαλατασαράι. Η παρουσία του στην Τουρκία, έκανε την Ευρώπη να τον κοιτάξει ξανά και η Έβερτον, βρήκε την ευκαιρία να πάρει πίσω το ποσό που δαπάνησε δύο καλοκαίρια πριν. Η Μονακό, στο πλαίσιο της δικής της «αναγέννησης», βγάζει από τα ταμεία της το ποσό των 13,5 εκατ. ευρώ και κάνει δικό της τον «νέο Πρίγκιπα» του Μονακό όπως τον αποκαλούσαν. Η προσαρμογή του στο Πριγκιπάτο μόνο εύκολη δεν ήταν. Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε ήταν αρκετές και τα προβλήματα του συλλόγου εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, τον επηρέασαν αρκετά. Έτσι, έξι μήνες αργότερα, πήρε το αεροπλάνο της επιστροφής στην Γαλατασαράι, ως δανεικός μέχρι το τέλος της σεζόν 2019-20. Τα μικρά ξεσπάσματα τον οδήγησαν και πάλι στο γαλλικό πρωτάθλημα, όπου για δεύτερη σερί σεζόν έμεινε πάλι για μόνο ένα εξάμηνο. Η λύση ήταν (ξανά) να επιστρέψει στην γειτονική χώρα για χάρη της «τζιμ μπομ», με την προοπτική να μείνει και μετά το καλοκαίρι ως κανονική μεταγραφή. Τελικά, αυτή η συνθήκη δεν ήρθε ποτέ. Η μέτρια παρουσία του, έφερε δεύτερες σκέψεις στον τουρκικό σύλλογο και το αποτέλεσμα ήταν, μετά από 22 γκολ και 12 ασίστ σε 71 συμμετοχές σε όλα τα χρόνια που αγωνίστηκε, να αφήσει και πάλι την Κωνσταντινούπολη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου