Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Μια ξεχωριστή περίπτωση είναι ο Μπολομπόι


Ο Τζοέλ Μπολομπόι είναι ο παίκτης που θα καλύψει το κενό του Χασάν Μάρτιν στην γραμμή των ψηλών του Ολυμπιακού, με τον νέο σέντερ των «ερυθρόλευκων» να είναι μία… ξεχωριστή περίπτωση. Βλέπετε, δεν βρίσκουμε συχνά κάποιον που γεννήθηκε στην Ουκρανία, με καταγωγή από το Κονγκό, μεγάλωσε στις ΗΠΑ και επειδή δεν του έφταναν δύο υπηκοότητες, πήρε και μία τρίτη και μάλιστα όχι όποια και όποια, αλλά την ρωσική!

Συγκεκριμένα ο Τζόελ Μπολομπόι γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1994 από πατέρα Κογνκολέζο και μητέρα Ρωσίδα, οι οποίοι, μετά από έναν μεγάλο έρωτα που έζησαν στο πανεπιστήμιο, παντρεύτηκαν στην Ουκρανία, με τον Τζόελ να έρχεται στον κόσμο στο Ντόνετσκ. Η οικογένεια Μπολομπόι παρέμεινε στην Ουκρανία για τρία χρόνια και στην συνέχεια μετακόμισε στο Τέξας. Ο Τζόελ είχε αγάπη για τον αθλητισμό, όμως χρειάστηκε να φτάσει στην πρώτη γυμνασίου για να ασχοληθεί με το μπάσκετ, καθώς ήδη πλησίαζε το 1.90 ύψος!

Κάτι το έμφυτο, όπως αποδείχθηκε, ταλέντο του, κάτι το ύψος του, προσέλκυσε αρκετά σπουδαία κολέγια, όπως το Όμπορν και η Φλόριντα, με τον ίδιο, όμως να διαλέγει το Γουέμπερ Στέιτ. Παρά το όχι και τόσο λαμπερό όνομα του κολεγίου του Μπολομπόι, ο ίδιος δικαιώθηκε για την επλογή του, καθώς αναδείχθηκε καλύτερος αμυντικός της περιφέρειας το 2014 και το 2016 ολοκλήρωσε τη θητεία του ως πρώτος ριμπάουντερ στην ιστορία του κολεγίου και της περιφέρειας, ενώ συνολικά μέτρησε 17,1 πόντους (61,3% στα δίποντα, 36,4% στα τρίποντα και 69,7% στις βολές), 12,6 πόντους, 1,1 ασίστ, 1,2 τάπες και 2,4 λάθη σε 31,5 λεπτά κατά μέσο όρο.

Αυτοί οι αριθμοί δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ασυγκίνητες τις ομάδες του ΝΒΑ, με τους Τζαζ να τον διαλέγουν στο νούμερο 52 του draft του 2016.  Οι Μορμόνοι, πάντως, δεν του έδωσαν σημαντικό χρόνο συμμετοχής, με τον Μπολομπόι να μετρά μόλις 1,8 πόντους και 1,3 ριμπάουντ. Αντίθετα, στην G-League τα πήγε πολύ καλύτερα, έχοντας  16,5 πόντους και 13,3 ριμπάουντ με τους Σολτ Λέικ Σίτι Σταρς.

Τον Οκτώβριο του 2017 οι Τζαζ τον άφησαν ελεύθερο, με επόμενο προορισμό στην καριέρα του να είναι οι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Δυστυχώς για τον ίδιο, όμως, η μοίρα του ήταν αντίστοιχη, με τον Μπολομπόι να μετρά 1,5 πόντους και 1,7 ριμπάουντ με τα Ελάφια, αλλά και 16,4 πόντους και 9,6 ριμπάουντ με τους Γουισκόνσιν Χερντ στην G-League.

Ο Μπολομπόι κατάλαβε πως στο ΝΒΑ δεν είχε σπουδαίο μέλλον και αποφάσισε να αναζητήσει την τύχη του στην Ευρώπη. Και όχι όπου και όπου, αλλά στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με την οποία υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας, το 2018. Εκεί ο Μπολομπόι βρήκε τον ρόλο του, ερχόμενος από τον πάγκο. Χαρακτηριστικό πως από τις 103 συμμετοχές του με την «αρκούδα», μόλις τις 19 ξεκίνησε στην βασική πεντάδα, αλλά αυτό δεν φαίνεται να τον πείραξε, καθώς με  4,8 πόντους (72,7% βολές, 59,1% δίποντα, 31,5% τρίποντα), 3,4 ριμπάουντ και 6,3 στο ranking σε 14:35 κατά μέσο όρο στην Ευρωλίγκα, έπαιξε επάξια τον ρόλο του ποιοτικού ρολίστα, κατακτώντας παράλληλα την Ευρωλίγκα το 2019, αλλά και δύο VTB League.

Μάλιστα, οι εμφανίσεις του με την φανέλα της ΤΣΣΚΑ, τον έφεραν και στην Εθνική Ρωσίας, Για να συμβεί αυτό, φυσικά, έπρεπε να μεσολαβήσει το… κόψιμο του από την αντίστοιχη  Εθνική ομάδα της Ουκρανίας, το 204, όταν ένας τραυματισμός του στέρησε την συμμετοχή στο Μουντομπάσκετ. 

Δυστυχώς για τον ίδιο, όμως, παρά το εξαιρετικό ντεμπούτο του με την Τσεχία (15 πόντοι, 6 ριμπάουντ), ένας τραυματισμός τον άφησε εκτός από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας. Με την επιστροφή του αγωνίστηκε ακόμα δύο φορές με την φανέλα με το εθνόσημο, όμως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έφερε τα πάνω – κάτω. Ο Μπολομπόι ήταν από τους πρώτους που εγκατέλειψαν την Μόσχα και μάλιστα αρνήθηκε να επιστρέψει παρά το τελεσίγραφο που του έθεσαν οι ιθύνοντες της ΤΣΣΚΑ. Μάλιστα δεν έμεινε στην αρνητική απάντηση, αλλά κατηγόρησε τους Ρώσους για εκβιασμό και μεθόδους εκφοβισμού, με τα ρωσικά ΜΜΕ να τον αποκαλούν προδότη και το διαζύγιο με την ΤΣΣΚΑ, κάθε άλλο παρά κοινή συναινέσει να θεωρείται.

Αυτό είναι το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού. Ένας παίκτης από τέσσερις διαφορετικές χώρες, σκληροτράχηλος, ο οποίος στα χέρια του Γιώργου Μπαρτζώκα μπορεί να μετατραπεί σε αμυντικό εξολοθρευτή αλλά και σε μία αξιόπιστη επιθετική λύση. Τα υπόλοιπα στο παρκέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: