Κυριακή 30 Απριλίου 2023

"Πληγώθηκε" το βόλεϊ, προβλημάτισε ο Ολυμπιακός


Μέσα σε απαράδεκτες για ακόμα μία φορά συνθήκες στο κλειστό του Αγ. Θωμά που προκάλεσαν τη διακοπή του αγώνα και την εκκένωση του γηπέδου, ο Παναθηναϊκός νίκησε με 3-1 σετ τον Ολυμπιακό κι έκανε το 1-0 στους τελικούς. Ένα παιχνίδι που ξεκίνησε το Σάββατο και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα με δύο άστοχες επιθέσεις της Σάλας. Την Τετάρτη (3/5, 18:00), ο Ολυμπιακός θα δώσει τον δεύτερο τελικό της Volleyleague στο κλειστό Μ. Μερκούρη, όπου με τον κόσμο στο πλευρό του, θα παραταχθεί με μοναδικό στόχο της ισοφάριση της σειράς σε 1-1.
Στο πρώτο σετ ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 3-1, με επίθεση της Εμμανουηλίδου, όμως έπαθε «μπλακ άουτ», δέχθηκε σερί 7-0 από τον Παναθηναϊκό και βρέθηκε πίσω με 8-3. Η Σάλας μείωσε σε 8-4 και η Τσιτσιγιάννη σε 11-5, αλλά o πειραϊκός σύλλογος «κόλλησε» επιθετικά. Οι «ερυθρόλευκες» υπέπεσαν σε αρκετά λάθη με την Κούμπουρα και την Τσιτσιγιάννη να μην έχουν καθαρό μυαλό τη στιγμή που η Ανθούλη και η Γκρος με επιτυχημένες επιθέσεις εκμεταλλεύθηκαν την άριστη δημιουργία από την Παπαφωτίου φέρνοντας τη διαφορά στο εντυπωσιακό 22-9. Οι «πράσινες» τελείωσαν άνετα το σετ, με τον Ολυμπιακό να μην έχει απαντήσεις ούτε μέσω του μπλοκ ούτε μέσω της υποδοχής με την Μάρθα Ανθούλη να διαμορφώνει το 25-10 για το 1-0 του «τριφυλλιού». 
Στο δεύτερο σετ ο Θρύλος μπήκε με διαφορετική φιλοσοφία και με την εξαιρετική Κούμπουρα αλλά και την Εμμανουηλίδου έφτασε για πρώτη φορά στο +4 (3-7) αναγκάζοντας τον Γιάννη Καλμαζίδη να καλέσει τάιμ άουτ. Ωστόσο η «πράσινη» υποδοχή βρέθηκε σε κάκιστη κατάσταση με την Κούμπουρα να συνεχίζει να εκμεταλλεύεται να λάθη των γηπεδούχων και να διευρύνει το σκορ στο 5-13. Από εκείνο το σημείο και έπειτα ανέλαβε δράση η Βίλμα Σάλας η οποία με τρεις καθοριστικές επιθέσεις έφερε τον Ολυμπιακό στο +11. Η Ανθούλη δέχθηκε αρκετά μπλοκ από την Γουίντερς με την Αμερικανίδα να κλείνει το σετ με άσο κάνοντας το 10-25 για το 1-1 των «ερυθρολεύκων».
Αντιστροφή ρόλων στο τρίτο σετ με τον Παναθηναϊκό να «σφίγγει» το μπλοκ με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να υποπέσει σε αρκετά λάθη και το σκορ να έρχεται στο 7-1 για τις «πράσινες» με τον Μιτσέλι να ζητά τάιμ άουτ. Η ομάδα του Γιάννη Καλμαζίδη έχασε το ρυθμό της καθώς μετά τον άσο της Κούμπουρα και το μπλοκ της Λαμπρούση στην Ανθούλη ο Ολυμπιακός επέστρεψε κάνοντας το 10-7 μετά από το μεγάλο σκορ του Παναθηναϊκού. Ο ανταγωνισμός συνεχίστηκε στο σετ με τις φιλοξενούμενες να επανέρχονται από τα χτυπήματα της Καράρο και της Κούμπουρα, όμως οι δύο διαδοχικοί πόντοι της Γκρότους και το χτύπημα της Ανθούλη έφεραν το σκορ στο 16-12 για τον Παναθηναϊκό. Οι παίκτριες του Γιάννη Καλμαζίδη φάνηκαν ψύχραιμες ακόμη και όταν η Κούμπουρα μείωσε στον πόντο για τον Ολυμπιακό (19-18) όμως το σερί των «πρασίνων» διευρύνθηκε χάρη της εξαιρετική Ανθούλη και τον άσο της Ανάε για το 23-19. Ο Ολυμπιακός επέστρεψε με εκ νέου μπλοκ της Σάλας στην Ανθούλη, η οποία ωστόσο πήρε στη συνέχεια πίσω το αίμα της με άριστη επίθεση, ενώ στη συνέχεια η Μέντιτς με άσσο έκανε το 25-21 για το 2-1 των «πρασίνων».
Μετά από σχεδόν μια ώρα αγώνα εξαιτίας της εκκένωσης του κλειστού που ζήτησε ο διαιτητής Μυλωνάκης εξαιτίας πυρσού το ματς συνεχίστηκε κεκλεισμένων των θυρών. 
Στο τέταρτο σετ οι δύο ομάδες βάδιζαν χέρι χέρι στο σκορ μέχρι το 5-5. Οι φιλοξενούμενες πήραν μικρό προβάδισμα με Εμμανουηλίδου και Κούμπουρα να νικούν το «πράσινο» μπλοκ για το +2 (5-7). Οι «ερυθρόλευκες» βρήκαν σκορ αρκετές φορές με την Εμμανουηλίδου, μαζί με την Κούμπουρα και τη Σάλας έφεραν ξανά τον Ολυμπιακό μπροστά με δύο 14-16 όμως οι «πράσινες» με δικό τους σερί προηγήθηκαν με την Γκρος και την Ανθούλη να κάνουν το 19-18. To ματς ωστόσο εξελίχθηκε σε θρίλερ αφού ο Ολυμπιακός ανέτρεψε to εις βάρος του σκορ από το 21-18 φέρνοντας το ματς στην ισορροπία του 22-22. Από το σημείο εκείνο και έπειτα η αναμέτρηση και για τις δύο ομάδες έγινε «καυτή πατάτα» καθώς το προβάδισμα άλλαζε συνεχώς χέρια. Η Γκρος και η Ανθούλη, με τη Σάλας και την Κούμπουρα έδωσαν τεράστιες μονομαχίες πάνω από το φιλέ, με τα μπλοκ άουτ να διαδέχονται το ένα το άλλο όμως δύο άστοχες επιθέσεις της Σάλας έδωσαν τη νίκη και το πάνω χέρι στον Παναθηναϊκό ενόψει της συνέχεια των τελικών.
Τα σετ: 25-10, 10-25, 25-21, 29-27
*Οι πόντοι του Παναθηναϊκού προήλθαν από 5 άσσους, 54 επιθέσεις, 7 μπλοκ και 23 λάθη αντιπάλων και του Ολυμπιακού από 8 άσσους, 56 επιθέσεις, 10 μπλοκ και 9 λάθη αντιπάλων.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Λορέντζο Μιτσέλι): Εμμανουηλίδου 12 (8/13 επ., 2 άσσοι, 2 μπλοκ), Γουίντερς 19 (13/27 επ. 3 άσσοι, 3 μπλοκ, 57% υπ. – 43% άριστες), Λαμπρούση 4 (2/6 επ. 1 άσσος, 1 μπλοκ), Σάλας 16 (13/32 επ., 3 μπλοκ, 68% υπ. – 42% άριστες), Κούμπουρα 19 (17/45 επ., 1 άσσος, 1 μπλοκ), Καράρο 3 (2/4 επ., 1 άσσος) / Κοσμά (λ., 45% υπ. – 24% αριστές), Τσιτσιγιάννη 1 (1/1 επ.), Χριστοδούλου, Γενιτσαρίδη, Ζαφειρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: