Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Πρώτο εμπόδιο για το Θρύλο η Νόβι


Δίχως αμφιβολία το πιο αμφίρροπο ζευγάρι των προημιτελικών του final-8 στο Champions League πόλο Ανδρών είναι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Νόβι Μπέογκραντ. Το συγκρότημα από το Βελιγράδι έχει ζωή μόλις οκτώ ετών και ήρθε να καλύψει το κενό που δημιούργησαν στη διοργάνωση εδώ και μια δεκαετία η αποδυνάμωση της Παρτιζάν και του Ερυθρού Αστέρα (πρωταθλητής Ευρώπης 2013). Όμως η Νόβι Μπέογκραντ έχει απέναντί της τον Ολυμπιακό του Ιγκόρ Μιλάνοβιτς, που άφησε τη σερβική ομάδα στο τέλος της περσινής σεζόν, ήρθε στα μέρη μας και τώρα επιστρέφει στο Βελιγράδι για να διεκδικήσει το τρόπαιο με τον Θρύλο. Η παρουσία του και μόνο αποτελεί ένα πλεονέκτημα για τους «ερυθρόλευκους», που φιλοδοξούν να γίνουν για τρίτη φορά πρωταθλητές Ευρώπης. Ο Ολυμπιακός έχει τα δικά του όπλα να αντιπαρατάξει απέναντι στη Νόβι Μπέογκραντ, πρώτα από όλα την εμπειρία, πέντε παίκτες του (Γενηδουνιάς, Φουντούλης, Δερβίσης, Μπούσλιε και Μουρίκης) ήταν στην ομάδα που πριν από πέντε χρόνια θριάμβευσε επί της Προ Ρέκο μέσα στη Γένοβα και αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης.

Οι νταμπλούχοι Ελλάδος ολοκλήρωσαν τους αγώνες του στον Α’ όμιλο με απολογισμό 10 νικών, μίας ισοπαλίας και τριών ηττών και γκολ 175-114. Ο Μάρτον Βάμος ήρθε από τη Φερεντσβάρος για να συνθέσει ένα τρομερό δίδυμο αριστερόχειρων με τον Φίλιπ Φιλίποβιτς στη δεξιά πλευρά. Ο Ούγγρος είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας στο Champions League (29 γκολ), όμως ο Σέρβος σταρ δεν έχει βγάλει τα μεγάλα παιχνίδια, από πλευράς σκοραρίσματος, μέσα στη σεζόν. Αν τα δούμε τώρα στο Βελιγράδι, ο Ολυμπιακός θα αποκτήσει τεράστια ισχύ. Ο Ιγκόρ Μιλάνοβιτς έχει να διαχειριστεί στα πιο απαιτητικά παιχνίδια της σεζόν και την απουσία του Χριστόδουλου Κολόμβου, που λόγω επέμβασης στο μάτι έχει τεθεί νοκ άουτ εδώ και καιρό. Και αν εντός συνόρων ο πρωταθλητής Ελλάδας βρήκε τις λύσεις να καλύψει το κενό του, τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο Βελιγράδι με έναν κλασικό φουνταριστό, τον Κωνσταντίνο Μουρίκη και αυτό είναι πρόβλημα.

Η ομάδα που εδρεύει στο Νέο Βελιγράδι πέρυσι, στην πρώτη της παρουσία στο Champions League, έφθασε σχεδόν στην κατάκτηση του τροπαίου, διοργανώνοντας όπως και τώρα το Final 8 στην έδρας της. Στην κλειστή πισίνα του συγκροτήματος της «11ης Απριλίου» η Νόβι Μπέογκραντ, με τεχνικό τον Ιγκόρ Μιλάνοβιτς ηττήθηκε από την Προ Ρέκο στη διαδικασία των πέναλτι και έχασε μια πρώτη ευκαιρία. Τώρα η πρωταθλήτρια Σερβίας φιλοδοξεί να τα καταφέρει. Ως διοργανώτρια είχε εξασφαλίσει θέση στο Final 8, όμως πραγματοποίησε εξαιρετική παρουσία στον Β’ Όμιλο, συνέλεξε 32 β. (10 νίκες, δύο ισοπαλίες, δύο ήττες, γκολ 178-136) και κατετάγη 2η πίσω από την Μπρέσια.

Η απομάκρυνση του αρχηγού Ντούσαν Μάντιτς στα μέσα της περιόδου από την πρώτη ομάδα δεν φάνηκε να την επηρεάζει. Ο δικός μας Άγγελος Βλαχόπουλος στη 2η χρονιά στην ομάδα, έγινε ο νέος αρχηγός από τον τεχνικό Ζίφκο Γκότσιτς, με τον Έλληνα διεθνή περιφερειακό να είναι το μυαλό και ο οργανωτής της ομάδας. Συμπαίκτης του και ο Δημήτρης Σκουμπάκης, που άφησε τον Ολυμπιακό και αποτελεί μια σημαντική λύση για τη Νόβι Μπέογκραντ στη θέση του αμυντικού. Η Νόβι Μπέογκραντ έχει στις τάξεις της τρεις ολυμπιονίκες, τον 38χρονο πλέον Ντούσκο Πιγιέτλοβιτς (2016, 2020), τον Νίκολα Γιάκσιτς (2016, 2020) και τον Στραχίνια Ράσοβιτς (2020). Ο Πιγιέτλοβιτς έχει κατακτήσει τρεις φορές το Champions League, με τρεις διαφορετικές ομάδες (Παρτιζάν 2011, Προ Ρέκο 2012, Ερυθρό Αστέρα 2013). Στη μηχανή της υπάρχει και ο Ισπανός, Αλβάρο Γρανάδος, που ήρθε από την Μπαρτσελονέτα και αποτελεί το βαρύ της πυροβολικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: