Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Ο γκαρντ που λείπει από τον Ολυμπιακό


Την τελευταία «πινελιά» στο ρόστερ του θέλει να προσθέσει ο Ολυμπιακός, ο οποίος ψάχνει έναν ακόμη γκαρντ και έχει ως πρωταρχικό στόχο τον Κέντρικ Ναν. Ο 27χρονος Αμερικανός παρουσιάστηκε από το πολύ γνωστό «Sports Illustrated» ως κλεισμένος από τους «ερυθρόλευκους», κάτι τέτοιο ωστόσο διαψεύδεται μέχρι στιγμής από την ΚΑΕ Ολυμπιακός. Το σίγουρο είναι πάντως, ότι οι Πειραιώτες ενδιαφέρονται έντονα για τον παίκτη, και όχι άδικα, αφού διαθέτει αγωνιστικά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να απογειώσουν το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Oι περιπέτειες με τον νόμο στο κολέγιο

Ο Κέντρικ Ναν υπήρξε εξαιρετικός παίκτης στο κολέγιο, όπου φοίτησε αρχικά στο πρόγραμμα του Ιλινόις και στη συνέχεια στο Όκλαντ. Παρά τα κατορθώματά του στο NCAA, έμεινε εκτός επιλογών στο draft, κυρίως λόγω κάποιων περιπετειών που είχε με τον νόμο κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Ιλινόις. Συγκεκριμένα, το 2016 ο Ναν κατηγορήθηκε πως χτύπησε την τότε σύντροφό του στο πρόσωπο, την έριξε στο έδαφος και στη συνέχεια την έβρεξε με νερό. Ο νεαρός τότε γκαρντ συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία την επόμενη μέρα. Στη συνέχεια, καταδικάστηκε σε 100 ώρες κοινωφελούς εργασίας και 18 μήνες δικαστικής επιτήρησης. Ως αποτέλεσμα των πράξεών του, το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, του οποίου ήταν ηγέτης, τον τιμώρησε με αποβολή από το ίδρυμά του.

Η καριέρα του θα μπορούσε να είχε τελειώσει εκεί, ωστόσο ο ίδιος αποφάσισε να δουλέψει τον χαρακτήρα του και έπεισε το Όκλαντ να του δώσει μία ευκαιρία να επιστρέψει στο NCAA. Εκεί, έκανε απίστευτες εμφανίσεις, τερμάτισε τη σεζόν ως δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος (μετά τον Τρέι Γιανγκ) και έδειξε έτοιμος για να μπει στο ΝΒΑ.

Παρά το γεγονός πως ήταν καταπληκτικός σε όλη την κολεγιακή του καριέρα, η αρνητική φήμη που απέκτησε ο παίκτης λόγω της εξωγηπεδικής του περιπέτειας, τον άφησε εκτός επιλογών στο draft του 2018. Ο ίδιος, πάντως, δεν τα παράτησε και αποφάσισε να βρει συμβόλαιο... με τον δύσκολο δρόμο, προσπαθώντας να εντυπωσιάσει μέσω του Summer League. Οι Γουόριορς είδαν σε αυτόν κάποια προοπτική, ωστόσο ποτέ δεν του έδωσαν την ευκαιρία να παίξει σε αγώνα ΝΒΑ, ενώ κάποια στιγμή διέκοψαν εντελώς τη συνεργασία μαζί του. Κάπως έτσι, η πρώτη του σεζόν μετά το draft ολοκληρώθηκε χωρίς να πατήσει ποτέ τα παρκέ της κορυφαίας λίγκας του πλανήτη.

Αυτοί που του έδωσαν τελικά την ευκαιρία, ήταν οι Μαϊάμι Χιτ. Ο Ναν έλαμψε στο Summer League του 2019, κέρδισε μία θέση στο ρόστερ της ομάδας του Έρικ Σπόελστρα, και απέδειξε ότι την άξιζε 100%. Στα πρώτα του πέντε παιχνίδια στο ΝΒΑ, ο Αμερικανός μέτρησε 112 πόντους, ρεκόρ στην ιστορία της λίγκας για undrafted παίκτη σε αυτόν τον αριθμό αγώνων!

Το «πάρτι» δεν σταμάτησε εκεί, αφού ο Ναν ολοκλήρωσε τη χρονιά μετρώντας 15,3 πόντους και 3,3 ασίστ κατά μέσο όρο και κερδίζοντας μία θέση στην καλύτερη πεντάδα των rookies! Με αυτόν τον τρόπο, υπήρξε βασικό κομμάτι της πορείας της ομάδας μέχρι τους Τελικούς του ΝΒΑ, όπου τελικά οι Χιτ ηττήθηκαν από τους Λέικερς του ΛεΜπρόν Τζέιμς.

Oι τραυματισμοί και η παρακμή

Η επόμενη σεζόν είδε τον Ναν να έχει και πάλι αντίστοιχο χρόνο συμμετοχής στο Μαϊάμι, αν και τα νούμερά του έπεσαν κάπως, χωρίς να είναι πάντως λιγότερο εντυπωσιακά. Οι Χιτ, παρόλα αυτά, δεν θέλησαν να τον κρατήσουν στο τέλος της χρονιάς, με αποτέλεσμα ο ίδιος να γίνει free agent και να υπογράψει διετές συμβόλαιο 10 εκατομμυρίων ευρώ με τους Λέικερς.

Στο LA ξεκίνησαν και τα μεγάλα του προβλήματα. Λίγο πριν το τζάμπολ της σεζόν 2021-22, ο Ναν διεγνώσθη με πρόβλημα στο γόνατο, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγω για απουσία μέχρι τα μέσα της χρονιάς. Οι προσδοκίες αυτές αποδείχθηκαν αισιόδοξες, αφού η αποθεραπεία του Αμερικανού δεν εξελίχθηκε με τον επιθυμητό ρυθμό και τελικά έχασε όλη τη σεζόν!

Το 2022-23 επέστρεψε για τους Λέικερς, όμως ήταν σαφώς μακριά από τον καλό του εαυτό. Η ομάδα του LA τον παραχώρησε με ανταλλαγή στη Γουάσινγκτον ως μέρος του πακέτου για τον Ρούι Χατσιμούρα, όμως κι έκει έμοιαζε έξω από τα νερά του. Αυτή η κατάσταση τον οδήγησε σε μία δυσκολία να βρει συμβόλαιο στη λίγκα, κάτι που γέννησε στο μυαλό του την ιδέα της Ευρώπης.

Τι μπορεί να προσφέρει στον Ολυμπιακό

O Nαν είναι ένας παίκτης «κομμένος και ραμμένος» για το μπάσκετ του Γιώργου Μπαρτζώκα. Πρόκειται για έναν «εκρηκτικό» γκαρντ, με απίθανο πρώτο βήμα που δεν επιτρέπει στους αντιπάλους του να τον αντιμετωπίσουν στην άμυνα. Είναι εξαιρετικά ταχύς τόσο σωματικά όσο και στη λήψη αποφάσεων, ενώ διαθέτει σπάνια αθλητικότητα για γκαρντ, χαρίζοντας ουκ ολίγα highlights στην παρουσία του στο ΝΒΑ. Έχει, επίσης, τη δυνατότητα να καλύψει με την ίδια ευκολία και τις δύο θέσεις των γκαρντ, κάτι που θα λύσει τα χέρια του Μπαρτζώκα και θα του δώσει το δικαίωμα να «ανακατέψει την τράπουλα».

Το κυριότερο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού του είναι η ικανότητά του στο σκοράρισμα. Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του υπήρξε πολύ αξιόπιστος σκόρερ, τόσο με επιθέσεις στο καλάθι χάρη στην ορμητικότητά του, όσο και με σουτ από μακριά. Δεν είναι ελίτ σουτέρ τριών πόντων, ωστόσο σε όλη σχεδόν την πορεία του ήταν αξιόπιστος σε αυτό το κομμάτι, με ποσοστό μεταξύ 35-39%. Στην άμυνα, έχει καλά αντανακλαστικά που του επιτρέπουν να κλέβει μπάλες, αν και σε κανένα σημείο της καριέρας του δεν ήταν... γνωστός για την αμυντική του συνέπεια.

Γενικότερα, είναι ένας πολύπλευρος επιθετικά παίκτης, ακριβώς αυτό που ψάχνει ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή. Με τον Τόμας Γουόκαπ να καλύπτει τις όποιες αδυναμίες του στην άμυνα, ο Αμερικανός θα μπορούσε να εξελιχθεί σε επιθετικό «υπερόπλο», αφού διαθέτει ένα ρεπερτόριο που λείπει από τους υπόλοιπους περιφερειακούς του Ολυμπιακού, ενώ σπανίζει γενικά στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Αν οι «ερυθρόλευκοι» καταφέρουν να τον αποκτήσουν, θα μιλάμε αδιαμφισβήτητα για ένα από τα «μπαμ» της σεζόν στην Ευρωλίγκα, ίσως το μεγαλύτερο μετά από αυτό του Κέμπα Γουόκερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: