Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

"Μεγάλη τιμή και ευθύνη"


Με την αναπόφευκτη αποχώρηση του Ιγκόρ Μιλάνοβιτς να ανακοινώνεται στο τέλος της περασμένης σεζόν, ο Ολυμπιακός προσπάθησε να φέρει ένα γνώριμο όνομα με πρωταρχικό στόχο να ανυψώσει την απίστευτη απόδοσή του στην ευρωπαϊκή σκηνή. Και κατέληξε στον Χρβόιε Κόλιανιν. Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Total Waterpolo, το νέο αφεντικό μιας από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις μοιράστηκε τις σκέψεις του για την επιστροφή του στον Πειραιά, τα σχέδιά του για την ερχόμενη σεζόν και το όραμά του για έναν σύλλογο που έχει και θα συνεχίσει να διαμορφώνει την καριέρα του.

Ο Κόλιανιν υπηρέτησε ως βοηθός προπονητή του Θεόδωρου Βλάχου. Η επιστροφή του Κόλιανιν στον Ολυμπιακό έχει επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων κυριότερος είναι η ευκαιρία να ηγηθεί μιας από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Εξηγεί: «Οτιδήποτε αντιπροσωπεύει έναν σύλλογο όπως ο Ολυμπιακός, την επιθυμία να κερδίσω και φυσικά μια ευκαιρία για την πρόοδό μου. Υπάρχει σίγουρα μεγάλος ενθουσιασμός. Η επιλογή του προπονητή ενός τέτοιου συλλόγου είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη. Γνωρίζω το περιβάλλον, έχω ήδη δουλέψει με τους περισσότερους παίκτες, οπότε κάνει τα πάντα πιο εύκολα».

Το να κυριαρχεί σε αυτό το πλαίσιο, ωστόσο, δεν είναι καινούργια ιδέα για τον Κόλιανιν, ο οποίος γνωρίζει καλά την ελληνική υδατοσφαίριση από την εποχή του ως βοηθός προπονητή του Ολυμπιακού και στη συνέχεια προπονητής των μεγαλύτερων αντιπάλων των Ερυθρολεύκων, της Βουλιαγμένης. Μιλώντας για την εμπειρία του στη χώρα, «Ήταν η πρώτη μου δουλειά ως πρώτος προπονητής και η ευκαιρία να ξεκινήσω να χτίζω καριέρα σε έναν σύλλογο όπως η Βουλιαγμένη ήταν τέλεια. Η εμπειρία από τα τέσσερα χρόνια που πέρασα εκεί θα βοηθήσει πολύ».

Η εκτίμηση του Κόλιανιν για την τρέχουσα κατάσταση της ομάδας του Ολυμπιακού είναι αισιόδοξη. Δηλώνει, «Έχω μια καλά ισορροπημένη ομάδα στη διάθεσή μου». Αναλυτικά αναφέρει:

«Υπήρξαν κάποιες αλλαγές στο ρόστερ, αλλά τις θεωρώ καλές και θετικές, μια καλή ισορροπία νεαρών παικτών που θέλουν να προχωρήσουν και μεγαλύτερων που θα είναι στη διάθεσή τους γι' αυτό. Υπάρχει ποιότητα για καλή υδατοσφαίριση».

Αναλογιζόμενος την απόδοση του Ολυμπιακού την προηγούμενη σεζόν, ο Κόλιανιν εντοπίζει τόσο δυνατά σημεία όσο και τομείς για βελτίωση. Σημειώνει, «Είχαν εξαιρετικούς και ποιοτικούς αγώνες κατά τη διάρκεια της σεζόν». Ωστόσο, αναγνωρίζει την απογοήτευση από την ήττα ενός κρίσιμου αγώνα στη διοργάνωση Final-8, «Αν είχαν κερδίσει, η σεζόν θα ήταν επιτυχημένη γιατί ο σύλλογος έχει πάντα τη φιλοδοξία να είναι ανάμεσα στις τέσσερις ομάδες της Ευρώπης».

Ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων του Κολιανιν θα είναι η ενίσχυση της ενότητας και η επανεγκατάσταση μιας θετικής κουλτούρας. Το νέο αφεντικό πιστεύει ακράδαντα ότι ο συνδυασμός νέων και έμπειρων παικτών, σε συνδυασμό με το κοινό πάθος τους, θα εξαλείψουν τυχόν εμπόδια στην ενότητα. Δηλώνει, «Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξουν τέτοια προβλήματα». Ο Κόλιανιν απλός πιστεύει ότι η οικοδόμηση μιας ισχυρής κατανόησης των παικτών του θα υπαγορεύσει την προσέγγισή του, «Γνωρίζω τους χαρακτήρες των παικτών αρκετά καλά ώστε να είμαι σίγουρος ότι θα δώσουν τα πάντα για να επιστρέψει ο σύλλογος εκεί που ανήκει».

Παρά την αμφισβητήσιμη ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού Πρωταθλήματος, ο Κόλιανιν τονίζει την ανάγκη για ενδελεχή προετοιμασία και μια προσέγγιση με σεβασμό σε κάθε αγώνα. «Η προετοιμασία είναι όπως για κάθε σημαντικό αγώνα και τους προσεγγίζουμε πολύ προσεκτικά», σημειώνει. «Το πρωτάθλημα γίνεται καλύτερο κάθε χρόνο, οι ομάδες δυναμώνουν και έχουν αξιοζήλευτα αποτελέσματα και στην ευρωπαϊκή σκηνή», λέει ο Κόλιανιν αναφερόμενος στον τερματισμό της πρώτης τετράδας της Βουλιαγμένης στο Final-8 και στον θρίαμβο του Challenger Cup του Απόλλωνα Σμύρνης.

Απαιτείται η ευρωπαϊκή επιτυχία στον Ολυμπιακό και ο Κολιάνιν θα πρέπει να διαπραγματευτεί αμέσως την αντιμετώπισή του με έναν τιτάνα στη φάση των ομίλων του Champions League, τον φαινομενικά αλάνθαστο πρωταθλητή, την Προ Ρέκο. Ωστόσο, ο Koljanin παραμένει απτόητος. «Το πιο σημαντικό είναι να προοδεύουμε ως ομάδα σε κάθε παιχνίδι και προπόνηση». 

Ο Ολυμπιακός έδειξε την ποιότητά του κατά καιρούς την περασμένη σεζόν, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης βραδιάς με νίκη επί της Ρέκο στο Champions League, ένα σημείο που αναγνώρισε ο Κόλιανιν, «Η Ρέκο είναι μια πρόκληση από μόνο της, αλλά ο Ολυμπιακός έδειξε πέρυσι ότι μπορεί να παίξει με τις ισχυρότερους ομάδες, όπως η Προ Ρέκο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: