Η σεζόν έχει ξεκινήσει, πλέον, για τα καλά. Το καλοκαίρι έχει αποχαιρετίσει εδώ και καιρό, με τις ομάδες να δείχνουν ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής τους, προϊδεάζοντάς μας για το τι να περιμένουμε στο μέλλον. Ο Ολυμπιακός μπήκε αργά στον χορό, καθώς δεν χρειάστηκε να δώσει καμία «μάχη» σε προκριματικά ευρωπαϊκών διοργανώσεων, με τη συμμετοχή του στο Europa League να είναι κλειδωμένη χάρη στη θρυλική κατάκτηση του Conference League.
Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ είδε τους Αντρέ Όρτα, Ντάνιελ Ποντένσε και Κώστα Φορτούνη να μη μένουν στην ομάδα, παρά την προσπάθεια, που πραγματοποιήθηκε από τον σύλλογο. Η απουσία τόσο σημαντικών γραναζιών σε μία καλοκουρδισμένη μηχανή, όπως αυτή του Βάσκου, δεν γίνεται να μην επηρεάσουν τη συνολική λειτουργία της ομάδας και μέχρι στιγμής αυτό αποδεικνύεται μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Μπορεί ο Μεντιλίμπαρ να έχει δηλώσει επανειλημμένα πως είναι απόλυτα ικανοποιημένος με το ρόστερ που διαθέτει. Μία έξτρα προσθήκη, όμως, στην επιθετική γραμμή της ομάδας δεν θα μείνει αχρησιμοποίητη. Ειδικά σε περίοδο που οι τραυματισμοί «θερίζουν», όπως είναι αυτή που διανύει τώρα ο Ολυμπιακός, με τους Μασούρα και Μάρτινς (μεταξύ άλλων) στα πιτς.
Ο εκλεκτός έμοιαζε να είναι ο Άνταμ Ουνάς, όμως η περίπτωσή του δεν προχώρησε με τους Πειραιώτες να πηγαίνουν για το «all in» στον Γιουσούφ Γιαζίτσι. Ο Τούρκος αποτελεί ένα πολυεργαλείο στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου και θα μπορέσει σε πολλές περιπτώσεις να λύσει τα χέρια του Μεντιλίμπαρ. Με τον Ολυμπιακό να παρουσιάζει δυστοκία στη δημιουργία επικίνδυνων φάσεων, μία προσθήκη επιπέδου Γιαζίτσι μοιάζει να είναι ιδανική.
Ο Τσικίνιο έχει αποδείξει και με το παραπάνω την αξία του στο λιμάνι. Τα τρεξίματα που έχει μαζί με την ασφυκτική πίεση που ασκεί, είναι ένας εκρηκτικός συνδυασμός, που βοηθάει απέναντι σε ομάδες όπως Άστον Βίλα και Φιορεντίνα. Απέναντι, όμως, σε μικρομεσαία κλαμπ του βαθμολογικού πίνακα της Ελλάδας, ο Πορτογάλος δυσκολεύεται να δημιουργήσει τις ευκαιρίες, που θα ανοίξουν την αντίπαλη άμυνα. Ο Ζέλσον Μάρτινς έκανε μία εξαιρετική προετοιμασία και έδειξε πως η ομάδα θα μπορέσει να στηριχθεί επάνω του, αν όμως είναι υγιής και τα τελευταία χρόνια ο 29χρονος μπαινοβγαίνει σταθερά στα ιατρεία, όπως ακριβώς συμβαίνει και τη δεδομένη στιγμή. Οι Γούλιαν και Βέλντε αποτελούν αδιαμφισβήτητα ποιοτικές προσθήκες, όπως και ο Ολιβέιρα για τα χαφ. Το «ερυθρόλευκο» ρόστερ, όμως, έμοιαζε σαν να ήθελε κάτι ακόμα, μία έξτρα επιθετική πινελιά, που θα καλύψει κάποια κενά, που φαίνεται πως υπάρχουν ήδη από τα πρώτα παιχνίδια της σεζόν.
Ο Γιουσούφ Γαζίτσι έχει την ικανότητα να παίζει σε 3-4 διαφορετικές θέσεις και να κουμπώνει όπου η ομάδα τον έχει ανάγκη. Αγωνίζεται κυρίως πίσω από τον επιθετικό, ενώ με την ίδια άνεση μπορεί να παίξει στα δεξιά, αλλά ενίοτε και στην κορυφή της επίθεσης, ενώ πιο σπάνια έχει αγωνιστεί στο αριστερό φτερό. Με λίγα λόγια παίζει και στις τέσσερις θέσεις της επίθεσης και σε μία ομάδα που έχει (εσκεμμένα) μικρό ρόστερ, μπορεί να δώσει γενναίες ανάσες.
Η κορυφαία του χρονιά ήταν με τη φανέλα της Λιλ το 2020-21 φτάνοντας έως και τη κορυφή του γαλλικού πρωταθλήματος, σε μία μυθική κατάκτηση που δεν περίμενε κανείς, απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν των Εμπαπέ και Νεϊμάρ. Εκείνη τη σεζόν πέτυχε 14 γκολ σε όλες της διοργανώσεις ενώ μοίρασε και πέντε ασίστ.
Όλοι περίμεναν πως στο μέλλον θα σπάσει τα κοντέρ, όμως το «μπαμ» στην καριέρα του, τελικά, δεν ήρθε ποτέ. Μόλις έξι μήνες μετά δόθηκε δανεικός στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά στην Τράμπζονσπορ, από την οποία και ξεκίνησε μήπως και βρει ξανά τον παλιό του εαυτό. Την περσινή σεζόν η Λιλ του έδωσε άλλη μία ευκαιρία και δεν βγήκε χαμένη, με τον Γιαζίτσι να σκοράρει 12 γκολ και να μοιράζει τέσσερις τελικές πάσες. Το καλοκαίρι του 2024 οι Γάλλοι δεν του ανανέωσαν το συμβόλαιο και ο μόλις 27χρονος Τούρκος έμεινε ελεύθερος στην αγορά. Μίλαν-Λάτσιο ενδιαφέρθηκαν για την περίπτωσή του, όπως και οι μεγάλοι της Τουρκίας, αλλά και ομάδες της Premier League. Οι μέρες περνούσαν και ο Γιαζίτσι συνέχισε να μην κλείνει πουθενά. Έτσι δημιουργούνται οι ευκαιρίες της τελευταίας στιγμής, ο Ολυμπιακός μπήκε στη διεκδίκησή του και τον έπεισε να φορέσει τα ερυθρόλευκα. Ανάμεσα σε Γιαζίτσι και Ουνάς δεν υπάρχει σωστή απάντηση, αλλά και να υπήρχε, με τη φυγή του Αλγερινού στο Κατάρ, δεν πρόκειται να τη μάθουμε ποτέ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου