Κυριακή 17 Μαΐου 2009

Δέκα χρόνια μετά...

Μια δεκαετία χρειάστηκε να περάσει, ώστε ο Ολυμπιακός να βρεθεί στους τελικούς της Α1 με πλεονέκτημα έδρας. Όπως και το 1999 οι "ερυθρόλευκοι" θα βρουν απέναντι τους τον Παναθηναϊκό μόνο, που αυτή τη φορά εύχονται η σειρά των αγώνων να έχει άλλη κατάληξη, αφού τότε οι "πράσινοι" είχαν κερδίσει τον 5ο αγώνα στο ΣΕΦ και είχαν κατακτήσει το πρωτάθλημα.
Τότε ο Ολυμπιακός ήθελε να ανακτήσει τα… σκήπτρα του, αφού την περασμένη χρονιά το "τριφύλλι" είχε ανακόψει το σερί των πέντε συνεχόμενων πρωταθλημάτων του. Οι Πειραιώτες με 21-5 ήττες πήραν την πρώτη θέση της κανονικής περιόδου από τον "αιώνιο" αντίπαλο στην ισοβαθμία, αφού είχαν επικρατήσει στην έδρα τους με 63-53 και την τελευταία αγωνιστική παρότι ηττήθηκαν στο ΟΑΚΑ με 59-56 κράτησαν τη διαφορά, που τους έδωσε το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας μέχρι τους τελικούς.
Οι παίκτες του Ντούσαν Ιβκοβιτς χρειάστηκαν έξι παιχνίδια για να φτάσουν μέχρι τους τελικούς, αφού πρώτα απέκλεισαν με 2-1 νίκες το Μαρούσι στον πρώτο γύρο των πλέι οφ και στη συνέχεια ξεπέρασαν το… εμπόδιο του Αρη με το ίδιο σκορ.
Ο Παναθηναϊκός είχε ξεμπερδέψει πιο εύκολα με Περιστέρι και ΠΑΟΚ και η "αιώνια" μάχη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος ξεκίνησε στις 6 Μαΐου του 1999. Οι "ερυθρόλευκοι" κερδίζουν την πρώτη αναμέτρηση μετά από παράταση με ήρωα των Μίλαν Τόμιτς, που ισοφάρισε 55-55 με τρίποντο 40’’ πριν από τη λήξη του αγώνα. Στο έξτρα πεντάλεπτο ανέλαβε να "καθαρίσει" ο Ντούσαν Βούκσεβιτς, που με τους εφτά από τους συνολικά 14 πόντους, που σημείωσε "έσπρωξε" τον Ολυμπιακό στο 1-0 (71-68).
Το δεύτερο παιχνίδι δεν είχε ανάλογη εξέλιξη, αφού οι Πειραιώτες το πάλεψαν μεν στο πρώτο ημίχρονο (έχαναν 37-32), αλλά στο δεύτερο μέρος ο Παναθηναϊκός εκτίναξε τη διαφορά μέχρι και τους 17 πόντους (58-41) και τελικά επικράτησε με 72-56 κάνοντας το 1-1.
Η σειρά μεταφέρθηκε ξανά στο Φάληρο με τον Ολυμπιακό αυτή τη φορά να ανταποδίδει με τον ίδιο τρόπο και να φτάνει ένα βήμα πριν την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Από πολύ νωρίς οι "ερυθρόλευκοι" επέβαλαν το ρυθμό τους και αφού προηγήθηκαν 31-18 στο ημίχρονο έφτασαν άνετα το 2-1 (64-47).
Οι παίκτες του Ντούσαν Ιβκοβιτς πήγαν στο ΟΑΚΑ με σκοπό να τελειώσουν την υπόθεση τίτλος, όμως αυτοί του Λευτέρη Σούμποντιτς είχαν αντίθετη άποψη. Ο Ολυμπιακός για κάτι περισσότερο από 20 λεπτά έμοιαζε να διεκδικεί με πολλές πιθανότητες τη νίκη-τίτλο. Το τελευταίο δεκάλεπτο της αναμέτρησης όμως ήταν καταστροφικό, αφού ο Παναθηναϊκός που ήδη είχε πάρει μια μικρή διαφορά την ανέβασε στους 14 πόντους (58-44) και τελείωσε το παιχνίδι παίρνοντας τη νίκη με 66-56 για το 2-2.
Η 20η Μαΐου ήταν η μέρα του τελικού των τελικών όπως είχε χαρακτηριστεί. Το ΣΕΦ γεμίζει με την παρουσία των φιλάθλων και των δυο ομάδων με αυτούς του Ολυμπιακού να ξεκινάνε τα πανηγύρια από πολύ νωρίς. Οι "ερυθρόλευκοι" γρήγορα παίρνουν διψήφιο προβάδισμα (13-2, 20-8, 29-19) και βάζουν "φωτιά" στην εξέδρα, που ζητάει το πρωτάθλημα. Ο Παναθηναϊκός αντιστέκεται με σερί 10-0, που ολοκληρώνεται από ένα απίστευτο τρίποντο του Ντίνο Ράντζα από το κέντρο του γηπέδου και πάει με το σκορ ισόπαλο στα αποδυτήρια 29-29. Το σερί συνεχίζεται και στο δεύτερο μέρος. Φτάνει το 20-0 και οι "πράσινοι" παίρνουν προβάδισμα 12 πόντων (43-31). Ο Ολυμπιακός επιστρέφει και προσπερνάει 51-50 2’ και 20’’ πριν από τη λήξη του 5ου και τελευταίου τελικού. Ο Νάντο Τζεντίλε με πέντε συνεχόμενους πόντους ξαναβάζει μπροστά το "τριφύλλι" με 55-50 και ο Νίκος Οικονόμου με τρίποντο στα 50’’ τελειώνει το παιχνίδι κάνοντας το σκορ 58-51, με το τελικό 62-53 να βρίσκει τον Παναθηναϊκό να πανηγυρίζει την κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου πρωταθλήματος του μέσα στην έδρα του "αιωνίου" αντιπάλου.
Πιο φουριόζος από ποτέ... Η φετινή χρονιά ήταν ιστορική τόσο για τον Ολυμπιακό όσο και για την Α1, αφού οι "ερυθρόλευκοι" έγιναν η πρώτη ομάδα που τελείωσε την κανονική περίοδο με μόλις μια ήττα σε 26 αγώνες. Οι Πειραιώτες μάλιστα έφτασαν αήττητοι μέχρι τους τελικούς αποκλείοντας διαδοχικά Κολοσσό Ρόδου (2-0) και Μαρούσι (3-0) επεκτείνοντας το σερί των συνεχόμενων νικών τους στις 24, αφού η τελευταία φορά που έφυγαν από το γήπεδο σε παιχνίδι πρωταθλήματος με το κίτρινο φύλλο αγώνα ήταν στις 23 Νοεμβρίου του 2008. Τότε σημειώθηκε η μία και μοναδική φετινή τους ήττα μέχρι στιγμής, με τον Παναθηναϊκό να επικρατεί στο ΟΑΚΑ για την 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος με 86-69.

Δεν υπάρχουν σχόλια: