Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Τα κάνει όλα και συμφέρει…

Η ζωή του όλη είναι μια περιπέτεια… Ο Ράντοσλαβ Νεστέροβιτς γεννήθηκε πριν από 34χρόνια και τρεις μήνες στη Λιουμπλιάνα από Σέρβους γονείς με καταγωγή από τη Βοσνία και ασχολήθηκε με το μπάσκετ σε ηλικία δέκα ετών. Το ταλέντο του φάνηκε στις Ακαδημίες της Σλόβαν και της Παρτιζάν. Όμως, στα 17 του χρόνια, λόγω του πολέμου, αναγκάστηκε να αφήσει τη Γιουγκοσλαβία και να μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη.
Ο ΠΑΟΚ ήταν η πρώτη του επαγγελματική ομάδα, αφού προηγουμένως απέκτησε ελληνική υπηκοότητα και το όνομα Ραντοσλάβ Μακρής. Ο "Δικέφαλος" του Βορρά, όμως, δεν μπορούσε να τον καλύψει απόλυτα με αποτέλεσμα, δύο χρόνια αργότερα (1995) να πάρει τις... βαλίτσες του για την μεγάλη επιστροφή στα πάτρια εδάφη και συγκεκριμένα στην Ολύμπια Λιουμπλιάνας.
Με την "πράσινη" φανέλα, μεγαλούργησε, ενώ βρέθηκε και αντίπαλος του Ολυμπιακού το 1997 στον ημιτελικό του φάϊναλ φορ της Ρώμης. Εκείνη την περίοδο είχε κατά μέσο όρο 14 πόντους και 8 ριμπάουντ στην Ευρωλίγκα. Τα αντίστοιχα νούμερα του στο πρωτάθλημα ήταν 17 πόντοι και 14 ριμπάουντ σε 30 λεπτά συμμετοχής.
Επόμενος σταθμός στην καριέρα του ήταν η Κίντερ Μπολόνια, με την οποία κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης το 1998 στον τελικό με την ΑΕΚ του Γιάννη Ιωαννίδη. Στο ιταλικό πρωτάθλημα είχε 9 πόντους και 12 ριμπάουντ μέσο όρο, ενώ ήταν εξαιρετικός και στην Ευρωλίγκα με 11,2 πόντους και 8,4 ριμπάουντ. Οι εντυπωσιακές του εμφανίσεις δεν πέρασαν απαρατήρητες στην άλλη άκρη του Ατλαντικού…
Το καλοκαίρι του 1998 επιλέχθηκε στον πρώτο γύρο του ντραφτ από τους Μινεσότα στο νούμερο 17, ωστόσο προτίμησε να μείνει για ακόμη ένα χρόνο στην Ευρώπη για να αποκτήσει ακόμα περισσότερες εμπειρίες. Τελικά το 1999 μετακόμισε στους "Λύκους" με την φανέλα των οποίων έπαιξε μέχρι το 2003.
Η παρουσία του στη Μινεσότα ήταν εντυπωσιακή (11,2 πόντους, 6, 6 ριμπάουντ) και του απέφερε ένα "χρυσό" εξαετές συμβόλαιο συνεργασίας στους Σπερς το καλοκαίρι του 2004. Στην πρώτη του σεζόν στο Σαν Αντόνιο είχε μέσο όρο 8,7 πόντους και 7,7 ριμπάουντ, αλλά στάθηκε άτυχος, καθώς τραυματίστηκε στον αστράγαλο και έχασε 70 παιχνίδια. Μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα του στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ ήταν το 2005 όταν στέφθηκε πρωταθλητής με την φανέλα των Σπερς.
Τον Ιούνιο του 2006 πήγε με ανταλλαγή στους Τορόντο Ράπτορς και την πρώτη σεζόν στον Καναδά είχε μέσο όρο 6,2 πόντους, 4,5 ριμπάουντ. Τον Ιούλιο του 2008 έγινε ανταλλαγή στους Ιντιάνα Πέισερς για να επιστρέψει τον Ιούλιο του 2009 στο Τορόντο με μονοετές συμβόλαιο έναντι 1,9 εκ. δολαρίων.
Σημειώστε πως με την Εθνική Ελπίδων της Σλοβενίας πήρε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 1996 και ανακηρύχθηκε MVP της διοργάνωσης. Ήταν αρχηγός της Εθνικής Ανδρών και αποσύρθηκε το 2008 όταν η Σλοβενία αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς του Πεκίνο στα προκριματικά που διεξήχθησαν στο ΟΑΚΑ.
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για "έναν έξυπνο σέντερ με ακριβές σουτ αλλά ιδιαίτερα αργό. Είναι ένας παίκτης για όλες τις δουλειές που λειτουργεί κυρίως σαν συμπληρωματικό στοιχείο για την ομάδα του και είναι πάντα σε εγρήγορση τη στιγμή που θα κληθεί στο παρκέ". Ο ίδιος είπε κάποτε… "Δεν διεκδίκησα ποτέ τον τίτλο του Man of the Match. Πληρώνομαι όμως γι’ αυτό που κάνω επομένως είμαι υποχρεωμένος να το κάνω καλά".
"Αν το παρατσούκλι του Χάουαρντ είναι Superman, το δικό του θα πρέπει να είναι Everyman γιατί πραγματικά είναι ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές", επισημαίνει ο αμερικανικός τύπος. Είναι παντρεμένος με την μικροσκοπική Μάγια Κόστιτς και το Νοέμβριο απέκτησε το γιο του Νίκολα. "Με έχει ενθουσιάσει. Αυτό το παιδί ήταν ο λόγος που έπαιξα καλά φέτος", είπε για την εκπληκτική περσινή του χρονιά.
Οι Αμερικανοί φίλαθλοι δυστυχώς δεν τον σεβάστηκαν καθώς βρήκαν στο πρόσωπό του το ιδανικό άτομο για να χλευάσουν. Τον παρομοίασαν με τον αλλοπρόσαλλο χαρακτήρα του Ραλφ Γουίγκουμ από τη δημοφιλή σειρά κινουμένων σχεδίων "The Simpsons" λόγω του παρουσιαστικού του. Άλλοι είπαν ότι δίπλα στον Χάουαρντ, τον δίμετρο μποντιμπίλντερ, εκείνος δεν ήταν παρά ένας δίμετρος λογιστής με στραβό βάδισμα. Η απάντησή του "Ράσο" στα καυστικά σχόλια; "Δουλεύω σκληρά και αγνοώ την κριτική".

Δεν υπάρχουν σχόλια: