Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Ο "Γολγοθάς" του Βασιλόπουλου

Ίσως ο πιο άτυχος παίκτης του Ολυμπιακού τα τελευταία τρία χρόνια είναι ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος. Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι επένδυσαν στο ταλέντο του διεθνή φόργουορντ όταν του πρότειναν συμβόλαιο τετραετούς διάρκειας με υψηλές απολαβές το 2008. Γιατί έκανε πολλές δουλειές στο παρκέ, είχε απαράμιλλο πάθος και ραγδαία βελτίωση από την ώρα που πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στο μεγάλο λιμάνι (2005), που όλα αυτά μαζί κάλυπταν –και με το παραπάνω- τις όποιες τεχνικές του αδυναμίες. Όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη…
Τα πρώτα άσχημα μαντάτα ήλθαν το καλοκαίρι του 2008 όταν ο Ολυμπιακός "χρυσοπλήρωσε" τον Τζος Τσίλντρες, ο οποίος είχε τα ίδια χαρακτηριστικά και αδυναμίες με τον Έλληνα διεθνή. Ο χρόνος συμμετοχής του Βασιλόπουλου άρχισε να συρρικνώνεται και τα αρνητικά αποτελέσματα τον έφεραν στο στόχαστρο αρκετών οπαδών.
Μέσα στο Δεκέμβριο του ίδιου έτους τραυματίστηκε στο δάκτυλο του χεριού του με αποτέλεσμα να απουσιάσει από αρκετά παιχνίδια εντός κι εκτός συνόρων.
Το 2009, εμφανίστηκε το πρόβλημα στη μέση. Αρχικά φαινόταν επιπόλαιος τραυματισμός, όμως δεν ήταν έτσι τα πράγματα. Η κρισιμότητα των αγώνων που υπήρχαν στο πρόγραμμα και η διάθεσή του να δώσει απαντήσεις τον έκαναν να "σφίξει" τα δόντια περισσότερο από όσο άντεχε και οι συνέπειες δεν άργησαν να φανούν.
Οι συνεχείς θεραπείες στη μέση είχαν μόνο προσωρινά θετικά αποτελέσματα, αφού οι ενοχλήσεις εμφανίζονταν τακτικά. Ο χρόνος του στο παρκέ συνέχιζε να μειώνεται και όσο έπαιζε ήταν σκιά του εαυτού του. Δίχως την ενέργεια που τον έκανε απαραίτητο εργαλείο για τον Ολυμπιακό και την Εθνική, αλλά και με εμφανώς πλέον κλονισμένη αυτοπεποίθηση. Έτσι, απουσίασε από το φάιναλ φορ του Βερολίνου και από τη σειρά των τελικών με τον Παναθηναϊκό το 2009.
Η σεζόν 2009-10 ήταν... καρμπόν της προηγούμενης. Είχε ελάχιστη συμμετοχή στο φάιναλ φορ του Παρισιού, ενώ δεν μπόρεσε να βοηθήσει την ομάδα του και στους τελικούς των πλέι οφ. Μοιραία έμεινε και εκτός Εθνικής για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Έπρεπε να έλθει ο Ντούσαν Ίβκοβιτς στον Ολυμπιακό για να πεισθεί να μπει στο χειρουργείο, ώστε να διορθώσει το πρόβλημα με τη μέση του. Στην αρχή ήταν διστακτικός, αλλά μόλις μίλησε με τον Σέρβο προπονητή το πήρε απόφαση...
Ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του Ντούντα... "Μίλησα μαζί του, τηλεφωνικά. Μου είπε ότι αισθάνεται καλά και πως με σωστό ζέσταμα και προετοιμασία μπορεί να παίξει και ότι δεν είναι τραυματίας. Του απάντησα ότι δεν είμαι γιατρός, αλλά εδώ οι καλύτεροι νευροχειρούργοι πιστεύουν ότι η επέμβαση είναι αναγκαία. Υπολογίζω πάρα πολύ σε αυτόν, αλλά πιστεύω ότι άργησε να το πάρει απόφαση. Η εγχείρηση έπρεπε να γίνει από την ώρα που τελείωσε το πρωτάθλημα".
Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος, λοιπόν, φόρεσε και πάλι τη φανέλα του Ολυμπιακού σε επίσημο ματς στις 8 Ιανουαρίου 2011, στο παιχνίδι (κεκλεισμένων των θυρών) με την Καβάλα όπου πέτυχε 4 πόντους. Πρόλαβε να παίξει σε τέσσερα ματς πρωταθλήματος (συνολικά 45 λεπτά) και να πετύχει 15 πόντους, καθώς και σε δύο της Ευρωλίγκα (12 λεπτά) όπου έμεινε άποντος μέχρι να έλθει το νέο… κτύπημα.Λίγες ημέρες πριν από την εκτός έδρας αναμέτρηση με την ΑΕΚ (29/1/11) άρχισε να νιώθει ενοχλήσεις στο γόνατο και ο Ντούσαν Ιβκοβιτς προτίμησε να τον αφήσει εκτός δωδεκάδας για ξεκούραση.
Πάντως, ούτε ο ίδιος περίμενε πως θα πάθει τόσο μεγάλη ζημιά αφού σε εκδήλωση χορηγού του Ολυμπιακού, ήταν αισιόδοξος για το μέλλον του: "Νιώθω αρκετά έτοιμος, χρειάζομαι χρόνο συμμετοχής. Είχα ένα μικρό πρόβλημα στο γόνατο, είναι κάτι λογικό μετά από τόσο μεγάλο διάστημα που έμεινα εκτός αγωνιστικής δράσης λόγω επέμβασης. 'Οσο περνάει ο καιρός, θα γίνομαι καλύτερος".
Ο 27χρονος παίκτης χρησιμοποιήθηκε ένα λεπτό και δύο δευτερόλεπτα στην αναμέτρηση με την Βαλένθια (3η αγωνιστική ΤΟΠ-16 της Ευρωλίγκα) στις 2/2/11 που ήταν και η τελευταία του εμφάνιση για τη φετινή σεζόν.
Δύο ημέρες αργότερα, στην τελευταία προπόνηση της ομάδας πριν από το παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Πανιώνιο στο ΣΕΦ για την 16η αγωνιστική της Α1 γύρισε το πόδι του και υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία.
Το απόγευμα του Σαββάτου (5/2/11) μετά τον αγώνα με τον νεοσμυρνιώτικο σύλλογο, ο Ντούσαν Ιβκοβιτς ήταν εμφανώς στεναχωρημένος και συνδύασε τον τραυματισμό του παίκτη με το ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα της Θύρας 7. "Ο Βασιλόπουλος τραυματίστηκε στα τελευταία λεπτά της προπόνησης και κανείς δεν είχε διάθεση. Είχαμε και το μνημόσυνο το πρωί με τα 30 χρόνια από το τραγικό ατύχημα με τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους".
Στις 7 Φεβρουαρίου, μια ημέρα πριν από τα γενέθλια του πυργιώτη φόργουορντ, η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε τα άσχημα μαντάτα… «η διάγνωση του ιατρού της ομάδας για τον τραυματισμό του Παναγιώτη Βασιλόπουλου στο δεξί γόνατο είναι ολική ρήξη πρόσθιου χιαστού και ρήξη έξω μηνίσκου. Ο χρόνος αποθεραπείας του υπολογίζεται σε διάστημα έξι με εννιά μήνες». Έτσι, αναμένεται να τεθεί στη διάθεση του Ντούσαν Ιβκοβιτς με το νέο έτος.
Τι πταίει; Πολλοί είπαν ότι για τον τελευταίο του τραυματισμό μπορεί να ευθύνεται το γεγονός ότι επέστρεψε νωρίς στη δράση. Υποβλήθηκε σε επέμβαση στα τέλη Αυγούστου και μπήκε στους αγώνες στις αρχές Ιανουαρίου. Μετά από 4,5 μήνες. Οι απόψεις διίστανται, έστω κι αν λέγεται πως μετά από σοβαρούς τραυματισμούς δεν χρειάζεται να πιέζεται ο αθλητής...

Δεν υπάρχουν σχόλια: