Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Σούπερ Καπ και πλέι οφ

Επιτέλους φως στην Α1 βόλεϊ Γυναικών! Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στα γραφεία της ομοσπονδίας βόλεϊ (ΕΟΠΕ) με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των σωματείων, κυρίαρχησε η άποψη της επιστροφής σε πρωτάθλημα δύο γύρων με πλέι οφ για τις θέσεις 1-4 (ημιτελικοί στις δύο νίκες, τελικός στις τρεις), υπέρμαχος της οποίας ήταν ο Ολυμπιακός.
Οι τρεις τελευταίες ομάδες της βαθμολογίας θα υποβιβάζονται στην Α2, από την οποία θα ανέβουν οι τρεις πρωταθλήτριες των ισάριθμων ομίλων.
Υπήρξε και δεύτερη πρόταση, υβριδική, η οποία υποστηρίχθηκε από το Μαρκόπουλο και η οποία έκανε λόγο για πρώτη φάση ενός γύρου, μεταφορά ακέραιης της βαθμολογίας στη επόμενη φάση όπου οι ομάδες θα χωριστούν σε 1-6 και 7-12, με πέντε αγώνες στην αντίθετη έδρα από την πρώτη φάση και στη συνέχεια πλέι οφ για τις ομάδες 1-4.
Ωστόσο, λόγω και της περιπλοκότητας της δεύτερης εκδοχής, το προβάδισμα έχει το πρώτο μοντέλο. Για διευκόλυνση της ομοσπονδίας, τα σωματεία συμφώνησαν να μην πάρουν τα χρήματα για πέντε μετακινήσεις, τα οποία θα μπορέσει να δαπανήσει η ΕΟΠΕ για άλλες ανάγκες, όπως η στατιστική κάλυψη της Α1.
Επιπλέον, για πρώτη φορά στο βόλεϊ Γυναικών συμφωνήθηκε να διεξαχθεί Σούπερ Καπ ανάμεσα στον Κυπελλούχο Ολυμπιακό και την πρωταθλήτρια ΑΕΚ, κάτι που για δεύτερη σερί χρονιά ήταν αίτημα των «ερυθρόλευκων», δια του εκπροσώπου τους Νίκου Μαντούβαλου και το οποίο έγινε αποδεκτό από τους «κιτρινόμαυρους».
Η αναμέτρηση αναμένεται να φιλοξενηθεί στην περιφέρεια, μία εβδομάδα πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, με τους ίδιους όρους που ίσχυσαν στους τελευταίους τελικούς Κυπέλλου. Μια και ο λόγος για το Κύπελλο, υπήρξε τοποθέτηση για επαναφορά του θεσμού του Final 4, η οποία θα συζητηθεί.
Το θετικό είναι ότι μετά από δύο χρόνια επιτέλους έγινε αντιληπτό ότι οι πειραματισμοί στο πρωτάθλημα της Α1, με δύο φάσεις, μεταφορά ή μη βαθμολογίας και απουσία πλέι οφ, έκαναν αντιεμπορικό το προϊόν της, με τρανό παράδειγμα το περσινό, όπου σχεδόν ολόκληρη η β' φάση ήταν χωρίς κανένα ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: