Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Ευχάριστη έκπληξη ο Γκετσεβίτσιους!

Ο Ολυμπιακός παίζει πολύ καλά στα φιλικά προετοιμασίας και δείχνει στο παρκέ να εκμεταλλεύεται την ομοιογένεια που υπάρχει. Ατομικά κρίνοντας τους παίκτες υπάρχουν άλλοι που παίζουν με κεκτημένη ταχύτητα, άλλοι που είναι βελτιωμένοι και ορισμένοι (ελάχιστοι είναι η αλήθεια) που ψάχνουν ακόμη να βρουν τα πατήματά τους.

Ο Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους μέχρι τώρα είναι η ευχάριστη έκπληξη των πρωταθλητών Ευρώπης και Ελλάδας. Δεν είναι μόνο τα νούμερα στη στατιστική του στα έξι ματς που έχει δώσει μέχρι τώρα η ομάδα, είναι η γενικότερη παρουσία του όση ώρα βρίσκεται στο παρκέ. Τίποτα δεν είναι τυχαίο και η βελτίωση του Λιθουανού προέρχεται 100% από τη δουλειά που έκανε όλο το καλοκαίρι στην πατρίδα του. Στο συμβόλαιό του υπήρχε ο όρος για μη επιστροφή του στο Λιμάνι, ωστόσο κάτι τέτοιο έμοιαζε απίθανο κι έτσι ακολούθησε πιστά ένα ατομικό πρόγραμμα εκγύμνασης που του είχαν ετοιμάσει από τον Ολυμπιακό.
Το βασικό μειονέκτημα του «Γκέτσε» είναι η προσωπική του άμυνα. Ο 24χρονος γκαρντ αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα στο προσωπικό μαρκάρισμα, αφού δεν τον βοηθούσαν τα πόδια του. Πάνω σε αυτό ακριβώς δούλεψε το καλοκαίρι και με ασκήσεις που εξυπηρετούσαν συγκεκριμένο σκοπό. Τα πόδια του είναι αρκετά γυμνασμένα, ωστόσο δεν είναι γρήγορα και αυτό αποτελεί σημαντική παράμετρο για την αδυναμία του να μαρκάρει αντίπαλα γκαρντ. Ο Γκετσεβίτσιους δούλεψε αρκετά και επέστρεψε στην Ελλάδα με εφτά λιγότερα κιλά, όλα λίπος και κανένα από μυϊκή μάζα. Οχι ήταν υπέρβαρος πέρυσι, αλλά αυτός ήταν ένας τρόπος για να βελτιωθεί η ταχύτητα στα πόδια του. Πάνω σε αυτό δουλεύει πολύ στις προπονήσεις, ωστόσο δεν πρέπει να περιμένετε θεαματική αλλαγή, αφού σε αυτή την ηλικία μπορεί να αυξηθεί η ταχύτητα στα πόδια έως και 12% (σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες). Σημαντική μεν, αλλά δεν λύνει μια και καλή το πρόβλημα. Ο Λιθουανός θα πρέπει μάλλον να τα βάλει με το σκαρί του, αφού αυτό είναι το βασικό εμπόδιο και δεν τον βοηθάει καθόλου.
Στην επίθεση δεν είχε ποτέ πρόβλημα, αλλά η αυτοπεποίθηση με την οποία αγωνίζεται έως τώρα κάνει τη διαφορά. Πλέον όταν πατάει στο παρκέ αισθάνεται ότι τον εμπιστεύονται και αυτό τον βοηθάει να αποδίδει πολύ καλύτερα. Το μακρινό του σουτ παραμένει φαρμακερό, αλλά με έκπληξη τον παρακολουθήσαμε αρκετές φορές να κάνει και διείσδυση προς το αντίπαλο καλάθι, κάτι που μέχρι πέρυσι δεν τολμούσε καν.
Στα μέχρι τώρα φιλικά σκοράρει κατά μέσο όρο 11,6 πόντους και σουτάρει έξω από τα 6,75 με ποσοστό μεγαλύτερο 66% (8/12 στα πέντε ματς που καταγράφηκε πλήρη στατιστική). Ο 24χρονος γκαρντ των πρωταθλητών φαίνεται αποφασισμένος να αρπάξει την ευκαιρία φέτος και να καθιερωθεί στον Ολυμπιακό έχοντας έναν ρόλο πρωταγωνιστή και όχι κομπάρσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: