Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Δυσκολότερα τον Δεκέμβρη

Δεν μπορείς να περιγράψεις κάτι που δεν έχεις δει, όπως είναι το παιχνίδι στο Ντουμπρόβνικ. Η τηλεόραση φρόντισε να μη δείξει ένα χορταστικό ματς με 18 γκολ και με τον Ολυμπιακό να αντιμετωπίζει την αναγορευθείσα ως καλύτερη ομάδα της Ευρώπης (του Champions League, δηλαδή) Γιουγκ και έτσι χάθηκε η ευκαιρία για να δούμε ζωντανά δύο πράγματα:

1.Το πώς έμεινε ο Ολυμπιακός στο… ξενοδοχείο του στο πρώτο οκτάλεπτο του παιχνιδιού, όταν η Γιουγκ προηγήθηκε με 4-1 και αύθις μπήκε στη θέση του οδηγού. Ειρήσθω εν παρόδω, ένας παίκτης όντως έμεινε στο «Βαλαμάρ Λακρόνα», το ξενοδοχείο του Ολυμπιακού: ήταν ο Δημήτρης Μάζης, ο οποίος ήταν εμπύρετος από την Τρίτη, η κατάσταση δεν βελτιώθηκε την Τετάρτη και έτσι ήταν απών από το παιχνίδι στην «Γκρουζ». Και όλοι οι παίκτες του Ολυμπιακού είναι μεγάλα παιδιά, αλλά ο Μάζης μπορεί να κρατήσει την ισορροπία, μιλώντας στους συμπαίκτες του σε μία διακοπή.
2.Το πώς μπήκε ο Ολυμπιακός στο παιχνίδι στο δεύτερο ημίχρονο και έφερε το ματς σε ένα πεδίο που μπορούσε να το διεκδικήσει. Οι «ερυθρόλευκοι» βρέθηκαν, με 2 λεπτά να απομένουν για τη λήξη του παιχνιδιού, να έχουν επίθεση στον παίκτη παραπάνω, με το σκορ στο 8-7 και να έχουν την ευκαιρία να ισοφαρίσουν ένα ματς που φαινόταν ότι έχουν χάσει από πολύ νωρίς. Δεν έγινε και μετά η Γιουγκ βρήκε γκολ από έναν από τους επτά εκτελεστές της, τον Άντρο Μπούσλιε, ο οποίος στερέωσε μόνος του ένα επί μέρους 2-0 ως σφραγίδα νίκης της Γιουγκ. Αυτά τα δύο γκολ δέχθηκε ο Ολυμπιακός στο τέταρτο οκτάλεπτο. Στο τρίτο είχε φάει μόλις ένα. Αυτή η ιστορία μοιάζει με εκείνη του παιχνιδιού της Σχολής Ευελπίδων της Βάρης, όταν οι «ερυθρόλευκοι» έμειναν πίσω στο σκορ στο δεύτερο οκτάλεπτο και αναγκάστηκαν να κυνηγούν τον ΝΟ Βουλιαγμένης σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Βεβαίως, αυτό το παιχνίδι, με τη συγκεκριμένη ομάδα, στην έδρα της, δεν μπαίνει στη ίδια μοίρα.
Ο Ολυμπιακός τώρα πρέπει να διαχειριστεί μία ήττα. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν παίξει επτά επίσημα ματς και μέχρι το βράδυ της Τετάρτης είχαν έξι νίκες. Ο βασικός κανόνας, μπαίνοντας στο θέρισμα για το παιχνίδι με τη Γιουγκ στις 19 Δεκεμβρίου στον Πειραιά (όταν τελειώνει το ένα παιχνίδι, υπάρχει πάντα το άλλο) είναι ότι ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να πάει να πάρει εκδίκηση και, κυρίως, δεν πρέπει να το σχετίσει με το πρώτο παιχνίδι. Γιατί δεν έχουν τη σχέση που φαίνεται: το «αφού χάσαμε δύσκολα εκτός έδρας σημαίνει ότι εντός θα νικήσουμε» είναι μπακαλίστικη λογική και στη συντριπτική πλειοψηφία δεν βγαίνει σε καλό. Αυτό το ματς, το συγκεκριμένο, είναι από εκείνα που ο Ολυμπιακός πρέπει να αντιμετωπίσει με κυνισμό και ψυχραιμία, απέναντι σε μία ομάδα μπολιασμένη με αυτοπεποίθηση.
Αυτό το ματς, για το φιλοθεάμον κοινό (εδώ πάει το… emoticon με το προσωπάκι που βγάζει τη γλώσσα έξω) είναι… ταμάμ για δώρο Χριστουγέννων και, μάλιστα, σε ιλουστρασιόν έκδοση. Από αυτήν την πλησιέστερη έκδοση της dream team (λιγότερο ονειρεμένη από τη Ρέκο, αλλά περισσότερο ενθουσιαστική πάντως) και την άφιξή της στην Αθήνα, μέχρι τις ώρες που περνάνε για το ματς, τον κόσμο που μαζεύεται στην κερκίδα, την αίσθηση των διακοπών. Απλώς must. Το σημειώνεις στο ημερολόγιό σου. Κλείνει η χρονιά με αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: