Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Η δικαίωση του Μπαρτζώκα!

Κάνοντας έναν… πρόωρο απολογισμό για το ευρωπαϊκό επίτευγμα, όχι πρωτόγνωρο βέβαια γιʼ αυτόν σε γενικό επίπεδο Ευρωλίγκας, ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει λόγους να αισθάνεται δικαιωμένος αλλά και επιτυχημένος! Η διαφορά βέβαια έχει να κάνει, ώστε να μη φτάσει σε παρεξηγήσιμα σημεία, με το γεγονός ότι αισθάνεται δικαιωμένος που οδήγησε την ομάδα του (σε όλες τις πτυχές της ερμηνείας) στο Final 4 της Ευρωλίγκας. Χωρίς κανένα ίχνος ρεβανσισμού, εκδίκησης ή απάντησης για τη σκληρή κριτική που δέχτηκε μέχρι και το τζάμπολ του 5ου τελικού με την Εφές.
Ο 47χρονος κόουτς του Ολυμπιακού δέχεται δίχως καμία ένσταση την καλοπροαίρετη κριτική, όχι όμως και την αισχρή, ειρωνική, αυτή που συνδέεται με δόλο και έχει σκοπό να «κτυπήσει». Θα δεχτεί τη συμβουλευτική, αυτή που ενδεχομένως θα προλάβει πράγματα και καταστάσεις. Είναι άνθρωπος-προπονητής που κάνει λάθη, τα παραδέχεται και δεν διστάζει να αναλύσει τη φιλοσοφία του και τους λόγους στους οποίους στηρίχθηκε για να φτάσει εκεί (στο λάθος). Μαθαίνει κι αυτός καθημερινά, όχι προπονητικά, πάνω σε τεχνικά θέματα, γιʼ αυτά έχει αποδείξει ότι είναι άριστος γνώστης και εύστροφος, αλλά για θέματα διαχείρισης.
Της πίεσης που απορρέει η καρέκλα του Ολυμπιακού -πόσο μάλλον όταν αυτή ήταν ακόμα ζεστή από τον Ντούσαν Ιβκοβιτς- αλλά καταστάσεων, απρόσμενων μέσα στη χρονιά… Μη λησμονεί κανείς πως ξεκίνησε με βασικό πόιντ γκαρντ τον Βαγγέλη Μάντζαρη και δεν τον έχει στη διάθεσή του. Στηρίχθηκε στον Ντόρσεϊ, αλλά ο Αμερικανός είναι… άλλο κεφάλαιο. Η ομάδα έχει νέες προσθήκες (Πάουελ, Σερμαντίνι, Πέρκινς) ενώ βιώνοντας κι αυτός την πρώτη «μαραθώνια» σεζόν στην Ευρωλίγκα (με το Top 16 των 14 αγωνιστικών) είχε να αντιμετωπίσει παράλληλα απανωτά προβλήματα τραυματισμών…
Ας είμαστε ειλικρινείς, δεν του πήγαν όλα ρόδινα… Σαφώς και έχει κάνει και ο ίδιος λάθη, και θα συνεχίσει να κάνει. Ποιος άλλωστε δεν κάνει; Έχει όμως τις γνώσεις και το σθένος να ηγηθεί τεχνικά αυτής της ομάδας, απολαμβάνοντας της στήριξης και της εμπιστοσύνης των προέδρων. Κάτι που είναι τεράστιας σημασίας. Αισθάνεται δικαιωμένος λοιπόν, αλλά… όχι για την κριτική που δέχτηκε, αλλά για την προσπάθεια, την ομάδα, τον Ολυμπιακό που υποστηρίζει από μικρό παιδί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: