Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

Το 3ο σερί Πρωτάθλημα και οι αλλαγές προπονητών


Το 2022 ήταν μάλλον μία περίεργη και αρκετά δύσκολη σεζόν για τον Ολυμπιακό παρά το γεγονός ότι στέφθηκε ξανά Πρωταθλητής. Το έχει φαίνεται η... μοίρα των προπονητών του Ολυμπιακού να επηρεάζονται μετά από ευρωπαϊκούς αποκλεισμούς από ομάδες από το Ισραήλ. Μεταξύ άλλων ίδια μοίρα με τον Πέδρο Μαρτίνς - που έμελλε να αποχωρήσει από το club - είχε προ ετών και ο Βίκτορ Σάντσεθ.

Μόνο που τώρα ήταν αλλιώς τα πράγματα. Με τον Πέδρο Μαρτίνς ο Ολυμπιακός είχε... χτίσει μία σχέση ζωής. Ο Μαρτίνς ήταν ο προπονητής του για σχεδόν 4,5 χρόνια. Ο Πορτογάλος τεχνικός των 4 τίτλων στο Λιμάνι και των μεγάλων ευρωπαϊκών βραδιών (όπως με Μίλαν, Άρσεναλ ή ακόμα και Αϊντχόφεν) αποχώρησε μετά τη βαριά ήττα με τη Μακάμπι Χάιφα και τον αποκλεισμό του συλλόγου από τη συνέχεια του Champions League. Είχε βέβαια προηγηθεί για εκείνον και την ομάδα η κατάκτηση του 47ου Πρωταθλήματός της και του 3ου στη σειρά.

Καλά καλά δηλαδή δεν είχαμε μπει καν στη νέα χρονιά. Για την ακρίβεια 27 Γενάρη του 2022. Πέδρο Μαρτίνς και Μαρινάκης κάθησαν κάτω και όπως είχε τονίσει ο ίδιος ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού δεν είχαν πολλά να πουν προτού τα βρουν σε όλα για το τρίτο στη σειρά συμβόλαιο του Πορτογάλου προπονητή. Για ένα συμβόλαιο που θα τον κρατούσε στο Λιμάνι έως το 2024.

Ο Μαρτίνς (ο οποίος τότε έκλεισε το τρίτο του συμβόλαιο στον Ολυμπιακό) που έγινε ο μακροβιότερος προπονητής του Ολυμπιακού, περνώντας και τον Μπάγεβιτς (σε ότι αφορά μία θητεία φυσικά) μένοντας στο τιμόνι των Πειραιωτών για σχεδόν 4,5 χρόνια. Υπήρχαν βέβαια και εκείνοι που είχαν τις αμφιβολίες τους για αυτό το συμβόλαιο.

Το νέο συμβόλαιο του Ίβηρα τεχνικού και αυτό διότι ο Ολυμπιακός ήταν σε μία χρονιά που δεν απέδιδε τόσο καλό ποδόσφαιρο αλλά παρόλα αυτά πήρε ξανά το Πρωτάθλημα: το 47ο Πρωτάθλημά του, το τρίτο στη σειρά και το τρίτο του ίδιου του Μαρτίνς στην ομάδα. Στις 4 Μαϊου του 2022 ο Ολυμπιακός διασφάλισε το Πρωτάθλημα στην Τούμπα με τη νίκη με 2-1 επί του ΠΑΟΚ και στις 14 Μαϊου έκανε τη φιέστα του.

Μέσα στο καλοκαίρι και για την ακρίβεια στις αρχές του υπήρξε μία σειρά από αλλαγές σε επίπεδο στελεχών / προσώπων στην ομάδα. Στις 10 Ιουνίου του 2022 ο Φρανσουά Μοντέστο, επιτελικό στέλεχος της ομάδας αποχώρησε για να συνεχίσει την καριέρα του στην Ιταλία. Στις 15 Ιουνίου έλυσε τη συνεργασία της με την ΠΑΕ και η Λίνα Σουλούκου. Η κυρία Σουλούκου ήταν γενική διευθύντρια επί σειρά ετών και τη θέση της πήρε ο Κώστας Καραπαπάς. Στο στελεχιακό σκέλος υπήρξε και η αποχώρηση του Βασίλη Τοροσίδη που είχε ρόλο τεχνικού διευθυντή.

Στο μεταξύ σε αγωνιστικό επίπεδο μετά από μία προετοιμασία με αρκετά φιλικά και μία αρκετά κακή εικόνα του Ολυμπιακού ήρθαν τα ευρωπαϊκά ματς με τη Μακάμπι Χαϊφα. Δύο παιχνίδια που έτσι και αλλιώς θα ήταν δύσκολα. Στις 27 Ιουλίου στη ρεβάνς του 1-1 του Ισραήλ ο Ολυμπιακός στο φαληρικό γήπεδο υπέστη βαρύτατη ήττα με σκορ 4-0. Μία ήττα στο Καραϊσκάκη που δεν θα μπορούσε να περάσει έτσι. Το... μάρμαρο θα το πλήρωνε ο Μαρτίνς όμως σταδιακά από εκείνη την ομάδα άρχισαν σιγά σιγά να φεύγουν και παίκτες (στο επόμενο διάστημα όπως πχ ο Μανωλάς, που είχε ζητήσει συγγνώμη από τον κόσμο για την εικόνα και τον αποκλεισμό). Την 1η Αυγούστου ο Μαρτίνς θα έλυνε το συμβόλαιό του παρότι στις δηλώσεις του μετά τη Μακάμπι έδειχνε πως δεν ήθελε να παραιτηθεί. Τελικώς λύθηκε με φιλικό τρόπο αυτή η συνεργασία.

Η διάδοχη κατάσταση μετά τον Μαρτίνς ήταν ο Κάρλος Κορμπεράν. Ένας σαφώς πιο άπειρος προπονητής που είχε το background από τη δουλειά του στην Αγγλία με τη Χάντερσφιλντ. Ανέλαβε δε σε ένα δύσκολο σημείο για τον Ολυμπιακό και με ένα... γεμάτο ρόστερ αλλά και με εξελίξεις που του προέκυψαν όπως αποχωρήσεις παικτών που είχαν αποκτηθεί για βασικοί (σαν την περίπτωση του Ζίνκερναγκελ). Ο 39χρονος τεχνικός έκανε ντεμπούτο έκανε με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας (όπου είχε πρόκριση σε βάρος της Σλόβαν και μετά σε βάρος του Απόλλωνα Λεμεσού) και το τελευταίο του ματς ήταν αυτό με τον Άρη με την ήττα με σκορ 2-1. Στο σύνολο είχε 11 αγώνες μαζί με αυτόν του Άρη με 4 νίκες (οι 2 στη διαδικασία των πέναλτι), 4 ισοπαλίες και 3 ήττες και γκολ 20 υπέρ και 18 κατά.

Ο Κορμπεράν είχε 2 ευρωπαϊκές προκρίσεις στη διαδικασία των πέναλτι (όπου ο Βατσλίκ ήταν καθοριστικός βέβαια σε αυτή τη... ψυχοφθόρα διαδικασία όπως όλοι θυμούνται και κυρίως με τους Κύπριους όπου έπιασε 3 πέναλτι) οδηγώντας τον Ολυμπιακό στη φάση των ομίλων του Europa. Αυτό ήταν δηλαδή οι τοπ βραδιές του. Προσελήφθη 1η Αυγούστου (όταν και έγινε επίσημο πως ο Αβραάμ Παπαδόπουλος που σταμάτησε την καριέρα του θα γινόταν γενικός αρχηγός) και απολύθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου. Στον Ολυμπιακό μάλιστα δεν περίμεναν καν την επόμενη ημέρα του αγώνα με τον Άρη για τη λήψη της απόφασής του. Κυρίως ο Κορμπεράν δεν μπόρεσε να διαχειριστεί ένα πολυπληθές ρόστερ ενώ δεν τον βοήθησαν και τα αποτελέσματα. Αρκεί σε σχέση με το ρόστερ να αναλογιστεί κανείς πως έως τις αρχές Νοεμβρίου ο Ολυμπιακός είχε χρησιμοποιήσει 43 παίκτες σε 22 ματς. Οι Καλογερόπουλος και Σαπουντζής έγιναν ο 42ος και ο 43ος αντίστοιχα παίκτης που αγωνίστηκε φέτος με τον Ολυμπιακό εντός και εκτός συνόρων. 

Η δεύτερη εποχή Μίτσελ και μία κακή χρονιά στην Ευρώπη συνδυαστικά με το αρνητικό ξεκίνημα στην Ελλάδα Ο Ολυμπιακός δεν έχασε χρόνο. Στις 21 Σεπτεμβρίου επικοινώνησε επίσημα την επιστροφή ενός παλιού προπονητή του. Του Μίτσελ που γνώριζε πρόσωπα και πράγματα. Ενός προπονητή που είχε... δεθεί με την ομάδα ενώ μαζί του ενεργοποιήθηκε ξανά στον Ολυμπιακό ο Ζοσέ Ανιγκό (ενώ είχε επιστρέψει στον σύλλογο ο Γιάννης Βρέντζος) σε ρόλο τεχνικού διευθυντή. Στην παρουσίαση του Μίτσελ έδωσε το παρών ο ίδιος ο Βαγγέλης Μαρινάκης για να δώσει το στίγμα του ενώ ο Μίτσελ στάθηκε στο ρόστερ και το τι θα ήθελε να αλλάξει. Στο μεταξύ βέβαια ο Ολυμπιακός είχε προσεγγίσει έναν σημαντικό αριθμό προπονητών αλλά και μεγάλων ονομάτων, ωστόσο δεν μπόρεσε να βρει τη χρυσή τομή με κανέναν εξ αυτών, με ορισμένους να μην θέλουν καν να δουλέψουν στην Ελλάδα. Γενικότερα πάντως ο σύλλογος το έψαξε πολύ και τότε το θέμα του προπονητή.

Ο Ολυμπιακός όμως ήδη δεν είχε ξεκινήσει καλά στο Πρωτάθλημα (έχοντας μείνει στο -12 από την πρώτη θέση μετά τον α' γύρο, μία πρώτη θέση στην οποία βρισκόταν ο Παναθηναϊκός μετά τον πρώτο κύκλο των αγώνων στη πρώτη τη τάξει κατηγορία), δεν μπόρεσε να νικήσει σε κανένα από το ντέρμπι που έδωσε ενώ δεν πήγε καθόλου καλά και στην Ευρώπη, μένοντας εκτός της συνέχειας της φάσης των ομίλων του Europa. Δεν ήταν μία εύκολη δηλαδή χρονική συγκυρία. Ο Ολυμπιακός υπέστη βαριές ήττες στο γήπεδό του όπως με Φράιμπουργκ και Καραμπάγκ με 3-0 ενώ για πρώτη φορά μετά από χρόνια έμεινε τόσο νωρίς (χρονικά φυσικά) εκτός Ευρώπης. Ο Ολυμπιακός συνολικά στον όμιλό του στο Europa είχε 4 ήττες και 2 ισοπαλίες έχοντας 2 γκολ υπέρ του, εκ των οποίων το 1 ήταν αυτογκόλ. Ουσιαστικά αποκλείστηκε μετά την ισοπαλία με τη Φράιμπουργκ στη Γερμανία (1-1 στις 27 Οκτωβρίου).

Σε επίπεδο Ευρώπης ο Ολυμπιακός είχε δύο νίκες στη διαδικασία των πέναλτι. Στο σύνολο ο Ολυμπιακός σε 12 αγώνες είχε 5 ήττες (καθώς έχασε και εντός με 2-0 από τη Ναντ), 2 νίκες στα πέναλτι και 5 ισοπαλίες. Προφανώς και η πορεία του Ολυμπιακού και γενικότερα αλλά και στη φάση των ομίλων δεν κρίνεται ούτε καλή και ούτε πετυχημένη για φέτος. Το δε 2021-2022 η τελευταία ευρωπαϊκή νίκη του Ολυμπιακού ήταν το 1-0 στο Καραϊσκάκη με τη Φενέρ (στις 25 Νοεμβρίου του 2021). Την περασμένη σεζόν ο Ολυμπιακός πέρασε από τη φάση των ομίλων του Europa και αντιμετώπισε μετά την Αταλάντα τον Φλεβάρη του 2022. Υπέστη 2 ήττες, μία με 2-1 εκτός έδρας και μία με 3-0 εντός.

Στον Μίτσελ στη 2η θητεία του πιστώθηκε έως ένα σημείο τη βελτίωση της ομάδας αλλά και το γεγονός πως κέρδισε αγωνιστικά παίκτες όπως ο Μαρσέλο ή ο Ρέτσος ή ότι επανέφερε στα βασικά πλάνα τον Φορτούνη και πως ακόμα ανέδειξε παιδιά όπως ο Ντόι. Παρόλα αποτελέσματα προς το τέλος του 2022 όπως το 2-2 με τον ΠΑΣ στα Γιάννινα δεν τον βοήθησαν τόσο. Το τέλος του 2022 βρήκε τον Ολυμπιακό στη 3η θέση στο Πρωτάθλημα μετά την έναρξη του β' γύρου για τη σεζόν 2022-2023 μαζί με τον ΠΑΟΚ με 29 βαθμούς, με τη 2η ΑΕΚ στους 35 και τον πρώτο Παναθηναϊκό στους 3

Δεν υπάρχουν σχόλια: