Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

Τα κάνει όλα και συμφέρει ο Τόμας Ουόκαπ


Οι ομάδες με υψηλή αποτελεσματικότητα είναι συνήθως αυτές στις οποίες ο ρόλος των παικτών γίνεται διακριτός ακόμα και στους μη μυημένους. Ο Ολυμπιακός αποτελεί ένα τέτοιο σύνολο και ο Τόμας Ουόκαπ είναι ένα τρανό παράδειγμα του παραπάνω. Ο Αμερικανός γκαρντ έχει αφήσει πίσω του μία εκπληκτική χρονιά με τον Ολυμπιακό και πραγματοποιεί μία ακόμα καλύτερη, όντας για άλλη μία φορά καθοριστικός στο ντέρμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό. Για τον Γιώργο Μπαρτζώκα μπορεί να ήταν όλοι ίσοι σε μία τόσο εμφατική νίκη απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο, όμως ο Ουόκαπ έκανε πάλι αυτό εμφάνιση... κομπιούτερ, ακόμα και για τα δικά του δεδομένα.

Συνηθίζει να μαρκάρει τον ποιοτικότερο γκαρντ των αντιπάλων. Για αυτόν είναι ο πιο συνήθης ρόλος μέσα στο παρκέ. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας όμως του ανέθεσε μία διαφορετική αποστολή στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ, αυτήν του Ντουέιν Μπέικον, δηλαδή του πιο επικίνδυνου παίκτη του Παναθηναϊκού. Για τον Ουόκαπ δεν είναι ακριβώς άλλη μία μέρα στη δουλειά. Ο στόχος ήταν σαφής, να τον κυνηγήσει σε όλο το παρκέ σε μία μορφή άμυνας άρνησης, ώστε να μην πάρει την μπάλα στα σημεία που εκείνος θέλει και όταν το κάνει να είναι ήδη καταπονημένος.

Ο Αμερικανός του Ολυμπιακού έμεινε κολλημένος πάνω του και αυτό ήταν εφαλτήριο για τους «ερυθρόλευκους». Η πίεση πάνω στην μπάλα όταν αυτή βρισκόταν στα χέρια του Μπέικον, άφησε στον αρχισκόρερ του Παναθηναϊκού χώρο μόνο για δύσκολα τρίποντα, κάτι που δεν είναι το φόρτε του αφού και ο ίδιος επιδιώκει την επαφή με την κίνηση προς το καλάθι. Οι 30 πόντοι που έβαλε εκείνος με 28 κατοχές να περνούν από τα χέρια του, γέμισαν τη στατιστική του αλλά ήταν αυτό που ήθελαν οι Πειραιώτες.

Για αρκετούς παίκτες η παραπάνω «mission impossible» είναι το μοναδικό πράγμα που θα τους ζητηθεί στο παρκέ και ίσως να μην το κάνουν με επιτυχία, Ο Ουόκαπ, όμως, έχει την ικανότητα ή μάλλον υπάρχει η απαίτηση να κάνει και άλλα πράγματα επιθετικά. Ο κουμανταδόρος του Ολυμπιακού είναι πάντα αυτός που θέτει τον τόνο και κάνει τους γύρω του να μοιάζουν καλύτεροι με τις σωστές του αποφάσεις. Όπως αυτές που πήρε στην επιλογή του Ράντονιτς για δυναμικό hedge out του Παναθηναϊκού στο pick and roll.

Η τροφοδοσία των ψηλών (του Φαλ στο ξεκίνημα) έχει αρκετό από Ουόκαπ. Ο ξανθομάλλης γκαρντ των Πειραιωτών μέτρησε 6 ασίστ κόντρα στους «πράσινους» με κάθε μία από αυτές να έχει αποδέκτη τον Γάλλο σέντερ. Αποτέλεσμα οι 12 πόντοι από τη δημιουργία του για τον MVP Φαλ και άλλοι 12 από την εκτέλεσή του, αφού από ένα σημείο και έπειτα έβαλε και μεγάλα μακρινά σουτ. 

Συνολικά ο Ουόκαπ σκόραρε ή δημιούργησε 26 πόντους από τους 95 του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, μετρώντας 12+12+2, καθώς του χρεώθηκε σύμφωνα με το InStat και μία screen assist (καλάθι δηλαδή που προήλθε από το screen του). Μπορεί να είχε γενέθλια τη χθεσινή ημέρα, αλλά μάλλον αποφάσισε να κάνει ο ίδιος τα δώρα στους συμπαίκτες του στο τελευταίο παιχνίδι του Ολυμπιακού πριν το 2023.

Δεν υπάρχουν σχόλια: