Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Μόνο ο κακός του εαυτός τον φοβίζει


Ο Ολυμπιακός το μόνο που έχει να φοβάται στον τελικό του Κυπέλλου με την ΑΕΚ, είναι ο… κακός του εαυτός. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα, τόσο στα δύο παιχνίδια της ημιτελικής φάσης με αντίπαλο τον Αστέρα Τρίπολης, αλλά και σε πολλά ακόμα ματς μέσα στη σεζόν. Η εικόνα πανομοιότυπη. Νωθρό, σχεδόν… υπνωτισμένο πρώτο ημίχρονο, με συνέπεια η ομάδα να δέχεται πρώτη τέρμα και να κυνηγάει το σκορ.
Άλλες φορές ο Ολυμπιακός τα κατάφερε, άλλες όχι. Τα κατάφερε, για παράδειγμα, με την ομάδα της Τρίπολης στο Κύπελλο, όταν στο πρώτο ματς στην Αρκαδία, μετέτρεψε το 2-0 σε 2-2, αλλά και την Πέμπτη το βράδυ στο Καραϊσκάκη, όπου το 0-1 έγινε 2-1. Κανείς όμως δεν μπορεί να ξεχάσει τι συνέβη στο πρώτο επίσημο παιχνίδι του Ερνέστο Βαλβέρδε στην Ελλάδα, όταν ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε την Ανόρθωση στη Λάρνακα και η ομάδα μέχρι να συνειδητοποιήσει τι συνέβαινε στον αγωνιστικό χώρο, έχανε 2-0 και τελικά έφυγε από την Κύπρο με τρία γκολ στην πλάτη. Πώς να βγει ύστερα το 3-0; Επίσης, στο πρώτο παιχνίδι με τη Σεντ Ετιέν στο Φάληρο, ήταν φανερό ότι οι Ερυθρόλευκοι, αλλά και ο προπονητής (καθώς πιάστηκε αδιάβαστος), υποτίμησαν τους Γάλλους. Θεώρησαν ότι θα είχαν εύκολο έργο με τους «στεφανουά», που κινδύνευαν και κινδυνεύουν με υποβιβασμό. Όταν είδαν τα ζόρια, όμως, ήταν ήδη πολύ αργά.
Είναι θέμα νοοτροπίας. Είναι ξεκάθαρο. Πόσα παραδείγματα πρέπει να έχει μία ομάδα μέσα στη σεζόν για να το συνειδητοποιήσει; Όταν οι ποδοσφαιριστές έχουν την αίσθηση πως υπερτερούν εφησυχάζουν. Παρουσιάζονται ασόβαροι και βάζουν τις «μηχανές» στο ρελαντί. Πιστεύουν πως, είτε με μία ατομική προσπάθεια κάποιου ποιοτικού ποδοσφαιριστή είτε με ένα δεκάλεπτο ή εικοσάλεπτο ξέσπασμα θα πετύχουν το γκολ, θα γυρίσουν το ματς και θα φύγουν νικητές από το γήπεδο. Στις εγχώριες διοργανώσεις και με αντιπάλους ομάδες «δεύτερης ταχύτητας» αυτό μπορεί να συμβαίνει. Στα ντέρμπι όμως και, βέβαια, πολύ περισσότερο στην Ευρώπη, η λάθος νοοτροπία «πληρώνεται» ακριβά. Αρκεί, να θυμηθεί κανείς τα φετινά παραδείγματα, αλλά και τι συνέβη πέρυσι την άνοιξη στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ. Η ομάδα πήγε χαλαρή και σίγουρη για το πρωτάθλημα στο ΟΑΚΑ και τελικά δέχθηκε τέσσερα γκολ. Φέτος, όμως, που η παρέα του Γκαλέτι δεν αστειευόταν, ο Ολυμπιακός έκανε δύο νίκες με τους Κιτρινόμαυρους (2-0 και 1-0), χωρίς να δεχθεί τέρμα.
Αν δεν είναι αυτό θέμα νοοτροπίας, τότε τι είναι; Ο Ολυμπιακός είναι ξεκάθαρο πως διαθέτει πολύ καλύτερη ομάδα από την «Ένωση». Γι΄ αυτό, λοιπόν, επαναλαμβάνουμε. Αντίπαλος της ομάδας στον τελικό του Κυπέλλου στις 2 Μαϊου στο Μαρούσι δεν είναι η ΑΕΚ, αλλά ο κακός εαυτός του Ολυμπιακού. Προπονητής και ποδοσφαιριστές, λοιπόν, πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα, να αντιμετωπίσουν με σωστή νοοτροπία το παιχνίδι και εν τέλει να φέρουν και αυτή την κούπα στον Πειραιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: