Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Στον τελικό με περίπατο

Η δουλειά έγινε... Ο Ολυμπιακός ήταν εντυπωσιακός για σχεδόν τριάντα λεπτά και κέρδισε το Μαρούσι με δώδεκα πόντους διαφορά (89-77), ενώ είχε προηγηθεί ακόμη και με 22 (66-44) στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου. Η ομάδα του Γιαννάκη ξεπέρασε για δεύτερη χρονιά το εμπόδιο των "κιτρινόμαυρων" με "σουιπ" και συγχρόνως προκρίθηκε για 13η φορά στο τελικό των πλέι οφ του πρωταθλήματος. Είναι αξιοσημείωτο πως οι γηπεδούχοι είχαν 12/12 αιφνδιασμούς, 35/48 δίποντα, αλλά στις βολές τα έκαναν... θάλασσα με 10/21. Παράλληλα, μοίρασαν 23 ασιστ, εκ των οποίων οι 7 έφυγαν από τα χέρια του Παπαλουκά. Εκείνος που έλαμψε, πάντως, ήταν ο Πάτρικ Μπέβερλι που έκανε ατομικό ρεκόρ πόντων με τον Ολυμπιακό (15 πόντοι) και χειροκροτήθηκε από τον κόσμο για το πάθος του. Όπως άλλωστε και ο Σχορτσιανίτης. Συνολικά, πέντε "ερυθρόλευκοι" τελείωσαν το ματς με διψήφιο αριθμό πόντων.
Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε… Μέσα σε πέντε λεπτά, στην πρώτη περίοδο, ο Ολυμπιακός έκανε ένα σερί 14-0 με όπλο την άμυνά του και αιχμή τον εντυπωσιακό Μπέβερλι ο οποίος πέτυχε εννέα πόντους, μετατρέποντας το 4-5 σε 18-5 και ουσιαστικά έβαλε τις βάσεις για το "σουίπ". Το Μαρούσι άντεξε μόλις τρία λεπτά και στην συνέχεια ήλθε η καταιγίδα… Οι "ερυθρόλευκοι" επέβαλλαν το παιχνίδι τους ενώ παράλληλα πρόσφεραν θέαμα στον κόσμο τους.
Ο Τζος Τσίλντρες και ο Λίνας Κλέιζα βρήκαν το ρυθμό τους, ο Μπέβερλι ήταν πανταχού παρών και ο Μπουρούσης σε μεγάλα κέφια. Ετσι η πρώτη περίοδος έκλεισε με σκορ 29-17. Στη δεύτερη περίοδο οι γηπεδούχοι συνέχισαν με το πόδι στο γκάζι… Έκαναν ότι ήθελαν σκορπίζοντας χαμόγελα και ενθουσιασμό με την απόδοση τους. Οι παίκτες του Γιαννάκη έδωσαν ρεσιτάλ στην άμυνα είχαν καλή κυκλοφορία στην επίθεση και μέσα σε τρία λεπτά έκαναν νταμπλ σκορ (34-17 και 38-19).
Ο Παπαλουκάς και ο Τεόντοσιτς μοίραζαν πάσες τις οποίες αξιοποιούσαν οι συμπαίκτες τους και ιδιαίτερα ο Μαυροκεφαλίδης με τον Βούισιτς. Με το σκορ στο πεντάλεπτο να είναι στο 46-27 ο τεχνικός του πειραϊκού συλλόγου είχε ξεκινήσει να δοκιμάζει και εναλλακτικά σχήματα εν όψει τελικών χωρίς όμως αυτό να αλλοιώνει την πολύ καλή εικόνα της ομάδας.Στο τρίτο δεκάλεπτο ο κόσμος άρχισε τα συνθήματα εν όψει τελικών και Παναθηναϊκού βλέποντας την απόδοση της ομάδας του να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.
Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 66-44 με τον Μπέβερλι να συνεχίζει το βιολί του και το Μαρούσι να μοιάζει αδύναμο να παρακολουθήσει τον ρυθμό. Ο Σχορτσιανίτης πέτυχε εντυπωσιακά καλάθια, ενώ ο Κλέιζα και ο Τσίλντρες έβαλαν το χεράκι τους για να διαμορφωθεί το 76-56 στο 30ο λεπτό.
Στο τέταρτο δεκάλεπτο, οι "ερυθρόλευκοι" κατέβασαν ταχύτητα. Προφανώς είχαν το μυαλό τους στους τελικούς αφού έκαναν πολλά λάθη κι έδωσαν δικαίωμα στους αντιπάλους τους να μειώσουν ακόμη και στους δέκα πόντους (85-75) στο 38ο λεπτό. Γεγονός είναι ότι στην τελευταία περίοδο το επιμέρους σκορ ήταν 13-21 και ο "δράκος" κουνούσε απογοητευμένος το κεφάλι του στον πάγκο βλέποντας τους παίκτες του να είναι επιπόλαιοι και άστοχοι. Ο Λούκας έκανε πολλές βόλτες στην "ερυθρόλευκη" ρακέτα, ενώ ο Μαυροειδής έπαιρνε τα επιθετικά ριμπάουντ. Πάντως, η διαφορά ουδέποτε "έπεσε" κάτω από τους δέκα πόντους.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Παπαλουκάς 4, Πεν 5 (1), Τσίλντρες 14, Βούϊσιτς 6, Μπουρούσης 8, Κλέιζα 12, Μαυροκεφαλίδης 13, Σχορτσιανίτης 10, Παπανικολάου, Μπέβερλι 15 (1), Τεόντοσιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: