Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Τα κανόνια του Ολυμπιακού

Με τη χρονιά να φτάνει στο φινάλε και τον Ολυμπιακό να έχει μπροστά του από τη μια το να «σφραγίσει» και μαθηματικά την κατάκτηση του πρωταθλήματος και από την άλλη τη συμμετοχή του στον τελικό του Κυπέλλου ώστε να διεκδικήσει το νταμπλ, όλο και περισσότερο έρχεται πιο κοντά το... καλοκαίρι. Ενα καλοκαίρι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τον Ολυμπιακό, που λογικά φέτος θα ξεκινήσει απο την... άνοιξη και τον Μάιο για τους «ερυθρόλευκους», καθώς μέσα σε αυτόν το μήνα αναμένεται να παρθούν σημαντικές αποφάσεις και για την υπόθεση του Βαλβέρδε (εκτός και αν γίνει η έκπληξη και ξεκαθαρίσει νωρίτερα) αλλά και για το υπάρχον υλικό της ομάδας, ώστε μετέπειτα να ανοίξει ο δρόμος για τις μεταγραφές.
Ενα από τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τους «ερυθρόλευκους» για τον Ολυμπιακό της περιόδου 2012-2013 θα είναι η επίθεση. Οι παίκτες δηλαδή που θα απαρτίσουν τη γραμμή κρούσης των πρωταθλητών τη νέα χρονιά.
Ο φάκελος «επίθεση» μπορεί με μια πρώτη ματιά να φαίνεται πως είναι και ο πιο... ευανάγνωστος για το «παζλ» του νέου Ολυμπιακού, όμως μπορεί κάλλιστα να μετατραπεί σε γρίφο με πολλές εναλλαγές και «σίριαλ» που είναι πιθανό να μεταβάλουν το τοπίο. Με τα τωρινά δεδομένα ο Ολυμπιακός διαθέτει 5+1 επιθετικούς, τους Μιραλάς, Τζιμπούρ, Ντιόγο, Πάντελιτς, Μήτρογλου αλλά και Φουστέρ, και για τον καθένα υπάρχει μια ξεχωριστή ιστορία που ίσως παίξει ρόλο το καλοκαίρι.
ΚΕΒΙΝ ΜΙΡΑΛΑΣ
Το μεγάλο «όπλο» και του φετινού Ολυμπιακού, με τον Βέλγο άσο να κάνει μια εξίσου εντυπωσιακή χρονιά με την πρώτη του στο μεγάλο λιμάνι και να πιστοποιεί το μεγάλο «κόλπο» της απόκτησής του από τη Σεντ Ετιέν. Ο Κέβιν Μιραλάς με 32 γκολ σε 66 παρουσίες σε δύο χρόνια είναι συνάμα αυτήν τη στιγμή και το πιο hot όνομα στον Ολυμπιακό εν όψει της μεταγραφικής περιόδου του καλοκαιριού, με τη διοίκηση της ομάδας να δείχνει αποφασισμένη να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να τον κρατήσει και την επόμενη σεζόν. Βεβαίως, ο Μιραλάς έχει άλλα δύο χρόνια συμβόλαιο στον Ολυμπιακό και ο ίδιος έχει τονίσει επανειλημμένως πως περνάει πολύ καλά στην ομάδα και πως η μοναδική περίπτωση να σκεφτεί τη μεταγραφή είναι αν έρθει πρόταση από μεγάλη ομάδα του εξωτερικού. Την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός γνωρίζει ότι πάνω στον Μιραλάς έχει την ευκαιρία να οικοδομήσει εν όψει της επόμενης σεζόν για να κάνει ένα βήμα παραπάνω στην Ευρώπη. Η ρήτρα του Μιραλάς στο συμβόλαιό του είναι στα 7 εκατ. ευρώ, με τους «ερυθρόλευκους» να σκέφτονται σοβαρά να κάνουν πρόταση στον παίκτη για νέο συμβόλαιο με μεγαλύτερες οικονομικές απολαβές και μεγαλύτερη ρήτρα. Από την άλλη όμως ξέρουν πως, αν έρθουν προτάσεις που είτε θα φτάνουν στη ρήτρα είτε θα την ξεπερνούν, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Αναμφίβολα οι εμφανίσεις του Μιραλάς έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων ομάδων και σίγουρα η υπόθεσή του το καλοκαίρι θα κρίνει πολλά για τον Ολυμπιακό της επόμενης περιόδου.
ΜΑΡΚΟ ΠΑΝΤΕΛΙΤΣ
Στα δύο χρόνια που βρίσκεται στον Ολυμπιακό δεν αποτέλεσε ποτέ βασικότατη και αναντικατάστατη επιλογή του Ερνέστο Βαλβέρδε για την επίθεση της ομάδας. Παρ' όλα αυτά ο Μάρκο Πάντελιτς αποδείχτηκε πολύτιμη λύση ως μπακ απ, σκοράροντας ακατάπαυστα στα λεγόμενα εύκολα ματς που χρησιμοποιήθηκε, στα ματς όμως που το τρίποντο είναι απαραίτητο. Ο Σέρβος επιθετικός με 10 γκολ φέτος στο πρωτάθλημα και άλλα έξι στο Κύπελλο μπορεί να είδε τη σεζόν να τελειώνει πρόωρα για αυτόν λόγω του σοβαρότατου τραυματισμού του, όμως ελπίζει πως το καλοκαίρι θα έχει την ευκαιρία να συνεχίσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό. Το συμβόλαιό του με τους «ερυθρόλευκους» λήγει και η απόφαση έχει να κάνει κυρίως με τη διοίκηση, καθώς ο Πάντελιτς είναι δεδομένο πως θέλει να μείνει. Σε αυτό θα παίξει ρόλο κατά πρώτο λόγο η παραμονή του Βαλβέρδε και κατά δεύτερο τι «καραμπόλες» θα υπάρξουν (αν υπάρξουν) στις υποθέσεις των υπόλοιπων επιθετικών του Ολυμπιακού. Με τα τωρινά δεδομένα οι πιθανότητες είναι κατά της παραμονής του Πάντελιτς, όμως πολλά μπορεί να αλλάξουν το επόμενο διάστημα. Οπως και να έχει πάντως, η παρουσία του Πάντελιτς στα δύο χρόνια στον Ολυμπιακό πρόσφερε πράγματα στην ομάδα.
ΡΑΦΙΚ ΤΖΙΜΠΟΥΡ
Είναι δεδομένο πως στην υπόθεση του Ράφικ Τζιμπούρ θα έχουμε εξελίξεις στο τέλος της σεζόν. Ο Αλγερινός, που στον 1,5 χρόνο που βρίσκεται στον Ολυμπιακό έχει προσφέρει τα μέγιστα, κάνοντας πέρυσι έναν εντυπωσιακό δεύτερο γύρο αλλά και φέτος έναν εξαιρετικό πρώτο γύρο, βρίσκεται στο στόχαστρο αρκετών ευρωπαϊκών ομάδων και δεν αποκλείεται το ενδιαφέρον να μεταβληθεί το καλοκαίρι σε πρόταση. Η διαφορά, όμως, στην υπόθεση του Μιραλάς είναι πως το συμβόλαιο του Τζιμπούρ λήγει το καλοκαίρι του 2013, κάτι που σημαίνει πως δύσκολα ο Ολυμπιακός θα αφήσει το θέμα του Αλγερινού να κυλήσει μέσα στην επόμενη σεζόν, επιδιώκοντας κατά πρώτο λόγο να του προσφέρει νέο συμβόλαιο, εκτός και αν έρθει μια τόσο καλή πρόταση που θα είναι δύσκολο να την αρνηθεί. Αλλωστε ο Ράφικ Τζιμπούρ λογίζεται αναμφίβολα ως μια από τις πιο επιτυχημένες μεταγραφές του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια, έχοντας και φέτος συμβάλει τα μέγιστα στην πολύ καλή πορεία της ομάδας στην Ευρώπη με τα τρία γκολ που πέτυχε, αλλά και στο πρωτάθλημα έχοντας μέχρι τώρα σκοράρει 10 φορές, με τις επιδόσεις του στο Καραϊσκάκη να είναι εντυπωσιακές όσον αφορά το σκοράρισμα. Οπως και να έχει, προτεραιότητα του Ολυμπιακού είναι να διατηρήσει στο ρόστερ του τον Αλγερινό επιθετικό, που μπορεί στον δεύτερο γύρο της φετινής σεζόν να μην «τράβηξε» και να ταλαιπωρήθηκε και από τραυματισμό, που τον άφησε αρκετό καιρό εκτός δράσης, όμως η ευκολία με την οποία σκοράρει αλλά και ο τρόπος με τον οποίο «έδεσε» στην ομάδα είναι αναμφίβολα σημαντικά στοιχεία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως στην περίπτωση που οι Μιραλάς και Τζιμπούρ συνεχίσουν κανονικά στον Ολυμπιακό πολύ δύσκολα θα δουμε το καλοκαίρι τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν μεταγραφή επιθετικού.
ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ
Ενάμιση χρόνο τώρα ο Κώστας Μήτρογλου αγωνίζεται δανεικός, αποδεικνύοντας όμως με τις εμφανίσεις του αλλά και τα γκολ που πετυχαίνει πως αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία στον Ολυμπιακό. Πώς άλλωστε να μην ισχύει αυτό από τη στιγμή που πέρυσι στο δεύτερο μισό της σεζόν πέτυχε 8 γκολ με τον Πανιώνιο, οδηγώντας τον ουσιαστικά στη σωτηρία, και φέτος με τον Ατρόμητο μετράει ήδη 15 γκολ σε 24 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, όντας δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος! Βεβαίως, η αλήθεια είναι πως ποτέ η υπόθεση του Μήτρογλου στον Ολυμπιακό δεν ήταν θέμα αποδοτικότητας και παρουσίας στους αγώνες. Ποτέ δεν αμφισβητήθηκαν οι μεγάλες δυνατότητες που έχει ο Ελληνας επιθετικός, που αναμφίβολα αποτελεί κεφάλαιο για τον Ολυμπιακό και μπορεί να εξελιχθεί στον βασικό στράικερ της ομάδας τα επόμενα χρόνια. Το πρόβλημα είχε να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε μέσα στην ομάδα και ειδικά όσον αφορά τα «θέλω» του Βαλβέρδε. Ο Ισπανός τεχνικός, πάντως, βλέπει την πορεία του Μήτρογλου αλλά και τις αλλαγές του και σε άλλα επίπεδα και δεν είναι αρνητικός στην επιστροφή του στην ομάδα. Οπως και να έχει, όμως, το θέμα του γυρισμού του το ερχόμενο καλοκαίρι θα εξαρτηθεί και από την παραμονή ή όχι του Βαλβέρδε. Οπως και η επιστροφή του Μήτρογλου, που αυτήν τη στιγμή θεωρείται πολύ πιθανή, θα παίξει ρόλο και στην υπόθεση του Μάρκο Πάντελιτς, αν δηλαδή θα μείνει για ακόμη έναν χρόνο ο Σέρβος ή η παρουσία του Μήτρογλου θα οδηγήσει στο τέλος της «ερυθρόλευκης» καριέρας του Σέρβου.
ΝΤΙΟΓΟ ΛΟΥΙΣ ΣΑΝΤΟ
Για τον Ντιόγο η επιστροφή στον Ολυμπιακό είναι η δεύτερη και τελευταία του ευκαιρία να παραμείνει στο προσκήνιο και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στην καριέρα του. Ο Βραζιλιάνος μπορεί να μην είναι σημείο αναφοράς στους Πειραιώτες όπως στην πρώτη του θητεία στο μεγάλο λιμάνι, όμως αποτελεί ένα καλό «όπλο» στα χέρια του Βαλβέρδε, δίνοντάς του λύσεις σε αρκετά παιχνίδια στο δεύτερο μισό της σεζόν. Με 5 παρουσίες στο πρωτάθλημα και ένα γκολ (έχει επίσης σκοράρει και μία φορά στο Κύπελλο) ο Βραζιλιάνος φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα στον Ολυμπιακό και μαζί και μια θέση στο ρόστερ και της επόμενης σεζόν. Και ο ίδιος άλλωστε δείχνει πως έχει καταλάβει τη σημασία της δεύτερης ευκαιρίας του στον Ολυμπιακό, με αποτέλεσμα να έχει εμφανιστεί σε εξαιρετική φυσική κατάσταση αλλά και αγωνιστικά σε ικανοποιητικό επίπεδο. Το συμβόλαιο του Ντιόγο λήγει το καλοκαίρι του 2013, με τους «ερυθρόλευκους» πάντως να είναι πολύ πιθανό να επιδιώξουν να κάνουν αναπροσαρμογή, ρίχνοντας όμως συνάμα και τις οικονομικές απολαβές του παίκτη, που για τα τωρινά δεδομένα κρίνονται ιδιαίτερα υψηλές.
ΝΤΑΒΙΔ ΦΟΥΣΤΕΡ
Δεν είναι αυτό που λέμε καθαρός επιθετικός, αλλά περισσότερο μεσοεπιθετικός. Στον Ολυμπιακό όμως τα τελευταία δύο χρόνια ο ρόλος του Φουστέρ είναι καθαρά επιθετικός, ειδικά τη φετινή σεζόν. Ο Ισπανός έχει προσφέρει σε αυτά τα δύο χρόνια που βρίσκεται στην ομάδα πολλές και σημαντικές λύσεις, πέρυσι ήταν ο άνθρωπος που «σφράγισε» τις νίκες του Ολυμπιακού στην περιφέρεια, δίνοντας τη μεγαλύτερη βοήθεια για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, και φέτος ήταν ο άνθρωπος που πρωταγωνίστησε με τα γκολ του στην Ευρώπη. Τα δύο γκολ που πέτυχε στο Τσάμπιονς Λιγκ αλλά και τα δύο γκολ στο Γιουρόπα Λιγκ χάρισαν τα διπλά με τη Ρούμπιν Καζάν και τη Μέταλιστ. Ο Φουστέρ, το συμβόλαιο του οποίου λήγει το καλοκαίρι του 2013, ήταν μια από τις μεταγραφές που αποδείχτηκαν λίρα εκατό για τους Πειραιώτες, καθαρά επιλογή του Ερνέστο Βαλβέρδε, για αυτό και δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να παίξει ρόλο η παραμονή του Ισπανού τεχνικού στο μέλλον του Φουστέρ στο μεγάλο λιμάνι. Η προσφορά του φέτος ξέχωρα από τα 4 γκολ στο πρωτάθλημα και τα επίσης 4 στην Ευρώπη ήταν σημαντική, καθώς μπορεί να μην ήταν βασικός και αναντικατάστατος όπως την περσινή σεζόν, αλλά πρόσφερε σε μια θέση που ο Ολυμπιακός είχε πρόβλημα στο πρώτο μισό της σεζόν, έως ότου δηλαδή φορτσάρει ο Αμπντούν και έρθει και ο Καζίμ δανεικός. Παίζοντας ως δεξί χαφ, ο Φουστέρ κάλυψε μια θέση που δεν μπορεί να παίξει όπως στη θέση που τον είχαμε συνηθίσει στην πρώτη του χρονιά, όμως ακόμη και έτσι μπόρεσε να δώσει λύσεις στην ομάδα πετυχαίνοντας σπουδαία γκολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: